Två Tummar

Direktlänk till inlägg 26 januari 2013

28 Dagar Senare (2002)

Av Clas & Kristian Jönsson & Svensson - 26 januari 2013 18:00

Regi: Danny Boyle
Manus: Alex Garland
I rollerna: Cillian Murphy, Naomie Harris, Brendan Gleeson, Megan Burns

Något att spana under scenen när Jim går i det övergivna London är bilar och personer som rör sig. Filmteamet har gjort ett nästintill perfekt jobb att få London att se övergivet ut men bara nästintill. I slutet av filmen hörs det radioprat i flygplanet. Språket som talas är finska och det som sägs är ”kan ni skicka en helikopter?”. 


Synops

Ett antal djurrättsaktivister bryter sig in i en forskningsstation i Storbritannien med syfte att släppa ut ett antal schimpanser. Föga anar de att de kommer att släppa loss ett oerhört smittsamt virus, rage-viruset. Samtidigt som detta sker råkar cykelkuriren Jim ut för en trafikolycka. 28 dagar senare vaknar han upp och märker att London verkar vara helt övergivet...


Skådespeleri

Cillian Murphy är ytterst kompetent skådespelare. I början av filmen är han ju helt själv vilket gör det knepigt att agera. Hans agerande utstrålar förfäran och förvirring. Vi känner vad han känner när han går omkring i ett övergivet London. Snyggt jobbat Mr. Murphy, inte underligt du fick en roll i de nya batman-filmerna.


Naomie Harris är toppen som Selena. Hon ser verkligen bad-ass ut och ger oss en hårdkokt rollprestation. Hennes karaktärsutveckling går från hård och cynisk till en mjukare och ljusare syn på tillvaron som överlevare. Bra!


Regi

Första delen av filmen när Jim vaknar upp på sjukhuset är helt suverän. Filmen håller fortsätt hög klass när han träffar på andra överlevande. Dialogerna och interaktionen med de andra karaktärerna lämnar inget övrigt att önska. 


Filmen dalar dock i andra delen när de överlevande träffar på överlevande soldater. Det visar sig snart att dessa är riktiga douchebags. Vi tycker inte Danny Boyle lyckas riktigt med denna delen. Först av allt känns det uttjatat att militären skulle vara badguys och för det andra tappar filmen stämning. Det blir nästan ett antiklimax. Slutet har likheter med stämningen i slutet av Apocalypse now och det blir sannerligen väldigt apokalyptiskt. Tyvärr dalar som sagt både manuset och regin mot slutet och blir mer löst sammanhållen och det blir svårt att uppfatta vad som egentligen händer. Dock gör skådespelarna sitt jobb så att resultatet blir inte att filmen som helhet blir dålig.


Produktion

Scenen av det övergivna London är oerhört välgjort. Denna delen av filmen är fruktansvärt obehaglig. Det är mästerligt gjort. Något så bekant och hemmavant görs främmande och fientligt. Många detaljer bidrar till känslan av att något vedervärdigt inträffat. Musiken som lagts in sitter som en smäck!


De infekterade då? Ytterst obehagliga. De har delvis baserat viruset på ebola. Boyle har lyft zombiegenren till nya höjder. Inte bara är de snabba, de är obehagliga i största allmänhet. De är mycket bra sminkade och är koreograferade till ha ett ryckigt rörelsemönster. Sammanfattningsvis kan sägas att de är skräckinjagande. Också klipptekniken när de infekterade filmas är ryckig och impulsiv och det gör att de uppfattas som ännu mer irrationella. 


Filmen bjuder på många ovanliga kameravinklar; visuellt ögongodis för filmälskaren i dig. Boyles varumärke brukar vara väldigt visuell estetik (t.ex. The Beach, Trainspotting). Man undrar om det är man själv som har tagit någon substans istället för personerna i filmen. Man ser huvudpersonerna indirekt i speglar och reflektioner och det märks att de har tänkt igenom kameraarbetet. Smaskigt värre för den som har ett öga för sådant. 


Budskap

Filmen kom när galna kosjukan fortfarande var högaktuell. Då köpte ju ingen brittiskt kött utan ön var som i karantän. Sedan dess har media eskalerat sina rapporter om epidemier och nu kommer det nästan årligen en rapport om en ny farlig sjukdom. Allt som oftast visar detta sig dock vara överdrivet. Det som däremot stämmer är att i vårt rörliga västerländska samhälle skulle en oerhört smittsam och snabbt spridande sjukdom relativt snabbt kunna leda till en global pandemi. Vilket är en skrämmande tanke. 28 dagar senare blir på så sätt en påminnelse om hur sårbart vårt samhälle är. 


Personerna i filmen bär på olika syn på överlevande och det är det som vi vill sätta fokus på här. Hur hanterar de den oerhörda katastrofen som ägt rum? Hur rör de sig framåt? Hur ser de på framtiden?


”Plans are pointless. Surviving is as good as it gets.” - Selena


Selena är en hård överlevare. Hon vet hur man gör rent praktiskt för att överleva och hon är mycket handlingskraftig. Det har gjort henne förhärdad för andra aspekter av livet såsom behovet av andra människor. Hon är skeptisk till samarbeta med Frank och Hanna då de säkerligen kommer att sakta ner henne. Jim är dock inte lika tveksam. Långsamt kommer han att börja mjuka upp henne. Gänget beslutar sig för att ge sig ut för att följa en radioinspelning från överlevande soldater. De gör det tillsammans för att som Hanna säger så behöver de varandra. 


De möter som sagt upp soldaterna och saker verkar hoppfullt. Soldaternas befäl, Major Henry West har dock en riktigt cynisk inställning. Det kommer uppdagas att han har mörka strategier för att få sin grupp att överleva situationen. Han syn på katastrofen är följande:

 

”This is what I've seen in the four weeks since infection. People killing people. Which is much what I saw in the four weeks before infection, and the four weeks before that, and before that, and as far back as I care to remember. People killing people. Which to my mind, puts us in a state of normality right now.” - Henry


En av de andra soldaterna uttrycker att saker snart kommer återgå till det normala, vilket sägs oerhört naivt. Ytterligare en annan soldat kontrar med att om smittan utplånar mänskligheten så är det en återgång till det normala, då människan existerat endast så kort tid. Denne soldat hävdar även bestämt att resten av världen överlevt men placerat hela brittiska ön i karantän. 


En konflikt uppstår och Jim lyckas få ut Selena och Hanna. De flyr till en bergsstuga och gömmer sig där tills alla smittade svälter ihjäl. De är tillsammans och det verkar ge dem en positiv syn på saker. 


I Bibeln finns en hel bok som heter Klagovisorna. Denna kom till när Jerusalem invaderats av sina fiender och blivit totalt förstörd. En stor katastrof helt enkelt. En kris inte bara rent mänskligt utan även identitetsmässigt för Israel som Guds utvalda folk. Hur kunde detta få ske? Vi skulle kunna ha en massiv utläggning kring detta ämne. Det vi vill få fram är främst detta är att Klagovisorna uttrycker både förtvivlan och hopp. De är varken cyniska eller naiva. De uttrycker ett hållbart förhållningssätt för livet och dess olika faser.


”Jag sade: ’Det är slut med min livskraft 

och mitt hopp till HERREN.’

 

Tänk på mitt elände och min hemlöshet, 

malörten och giftet! 

Ständigt tänker min själ på det och är bedrövad i mig. 

Detta tar jag till hjärtat, därför har jag hopp:

 

HERRENS nåd är det att det inte är ute med oss, 

ty det är inte slut med hans barmhärtighet. 

Den är var morgon ny, ja, stor är din trofasthet. 

HERREN är min del, det säger mig min själ, 

därför står mitt hopp till honom.

 

HERREN är god mot dem som väntar på honom, 

mot den själ som söker honom. 

Det är gott att i stillhet hoppas på hjälp från HERREN.” - Klag 3:18-26


En av de mest emotionella scenerna i filmen är när Jim, Mark och Selena tar sig till Jims hem. Jim hittar sina föräldrar döda i sin säng. För att inte bli smittade av rage-viruset har de valt att avsluta livet med sömnpiller. På en bild av Jim har de skrivit en sista hälsning till honom.


"With endless love, we left you sleeping. Now we're sleeping with you. Don't wake up."


Bakgrundsmusiken då är en psalm som heter "Abide with me" (Bliv hos mig kvar på svenska). Den skrev av en man vid namn Henry Francis Lyte. Han skrev den när han låg allvarligt sjuk i tuberkolus och dog tre veckor efter att den blev färdig. Sedan dess har psalmen blivit uppskattad att ha vid begravningar. Den psalmen är ett eko av samma förtröstan som vi finner i klagovisorna. Den kristnes förtröstan är inte baserat på vår förträflighet och styrka utan att vi tillhör universums suveräne kung, Jesus, som med sin död och uppståndelse besegrat satan, synd, ondska och död. Vi låter den psalmen bilda slutvinjett på detta inlägg. 


"Abide with me; fast falls the eventide;

The darkness deepens; Lord with me abide.
When other helpers fail and comforts flee,
Help of the helpless, O abide with me.


Swift to its close ebbs out life's little day;
Earth's joys grow dim; its glories pass away;
Change and decay in all around I see;
O Thou who changest not, abide with me.

 

I need Thy presence every passing hour.
What but Thy grace can foil the tempter's power?
Who, like Thyself, my guide and stay can be?
Through cloud and sunshine, Lord, abide with me.


I fear no foe, with Thee at hand to bless;
Ills have no weight, and tears no bitterness.
Where is death's sting? Where, grave, thy victory?
I triumph still, if Thou abide with me.


Hold Thou Thy cross before my closing eyes;
Shine through the gloom and point me to the skies.
Heaven's morning breaks, and earth's vain shadows flee;
In life, in death, O Lord, abide with me."

 

Två Infekterade Tummar Upp för 28 Dagar Senare (2002)!!!

//Jönsson & Svensson

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar


Regi: John IrwinManus: Gary M. Devore och Norman WexlerI rollerna: Arnold Schwarzenegger, Kathryn Harrold, Darren McGavin, Sam Wanamaker m.fl. Arnold berättade i en intervju till filmen att han fick chansen att bära moderna och fina kläder. Tidi...


Regi: Willard Huyck. I rollerna: Lea Thompson, Tim Robbins, Jeffery Jones, Ed Gale, m.fl. Howard the Duck är otroligt nog en Marvel-serie. Den här filmen var den allra första Marvel-filmatiseringen. Den är den sista filmen som regissören Willar...


Regi: Rodrigo Cortés Manus: Chris Sparling I rollerna: Ryan Reynolds och resten är endast röstskådisar Trivia: Filmen spelades in i kronologisk ordning under 17 dagar i en studio i Barcelona.   Synops Ryan Reynolds spelar lastbilschauf...


Regi: Mark Forster. Manus: Matthew Michael Carnahan m.fl. & Max Brooks (bokförfattaren)I rollerna: Brad Pitt, Mireille Enos, Daniella Kertesz m.fl.Trivia: Författaren Max Brooks har offentligt sagt att filmen inte har så mycket med boken att göra ...


Regi: Robert Zemeckis
Manus: Robert Zemeckis, Bob Gale I rollerna: Michael J Fox, Lea Thompson, Christopher Lloyd med flera Trivia: Detta är första filmen i en trilogi men Christopher Lloyd (Doc Brown) ville göra en fjärde där de åker till a...

Presentation


Denna blogg drivs av två filmtokiga kristna bröder. Vi skriver om populärkultur och hur det kan relatera till den kristna tron. Främst så är våra inlägg att vi tittar på och talar om film.

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards