Två Tummar

Direktlänk till inlägg 27 april 2013

Superman - the movie (1978)

Regi: Richard Donner

Manus: Mario Puzo, David Newman, Leslie Newman och Robert Benton.
Stålmannen skapad av Jerry Siegel och Joe Shuster.
I rollerna: Marlon Brando, Gene Hackman, Christopher Reeve, Margot Kidder, Glenn Ford, Terrence Stamp, m.fl
Superman Returns (2006) har väldigt många ”blinkningar” till den här filmen. Den mest framgångsrika av de fyra Superman-filmerna. Filmmusiken och Supermantemat är skrivna av John Williams, och återanvändes i de övriga filmerna.

 

Synops
Vetenskapsmannen Jor-El skickar sin ende son  Kal-El till Jorden när planeten Krypton hotas av undergång. Han växer upp i mellanvästern och flyttar till Metropolis, börjar jobba på dagstidningen Daily Planet, träder fram som superhjälten framför alla: Stålmannen.

 

Skådespeleri
Gene Hackman gör alltid bra ifrån sig i alla filmer han är med i. Han spelar Lex Luthor och ger honom en dos lekfull elakhet blandat med skurkaktig genialitet och storhetsvansinne. Marlon Brando ger också en solid tolkning som den rationellt tänkande Jor-El.


Christopher Reeve ska vi inte glömma, han är verkligen född att spela Stålmannen/Clark Kent och han fick sitt stora genombrott med denna film. Han medverkar igen i tre andra filmer om Stålmannen. När han är Clark Kent så är han den vänliga men något klumpiga och blyga nörden. När han är Stålmannen är han en helylle hjälte. Artig, vänlig och hjälpsam, givetvis också en god patriot. Detta gör Reeve med glimten i ögat vilket passar filmen som handen i handsken. Rollen görs seriöst men inte på för stort allvar om ni hajar.


Margot Kidder tycker vi gör en oerhört bra och nyanserad insats som Lois Lane, hon är precis så viljestark och driven som man ser henne i serierna. Förutom dessa stora roller är också de små rollerna perfekt rollsatta. Det är en sådan film där allt stämmer, och allmänheten omfamnar resultatet genom att gå och se den igen och igen. 1979 gick rekordmånga svenskar på bio, och det var då den här filmen hade premiär i Sverige.

 

Regi

Tack vare Richard Donners vision av den här superhjälten som ikonisk, episk och en symbol för sanning, rättvisa och the American way, är den här filmen på samma sätt episk, ikonisk och man målar med breda penseldrag, så att säga, tills man kommer till Metropolis. Då blir tempot snabbare. Det är också tack vare Geoffrey Unsworths fantastiska foto som filmen fungerar så bra på det planet. Ett välskrivet manus av Mario Puzo och Leslie och David Newman, bland annat, gör sitt till.


Detta är den ultimata Stålmannenfilmen, och en perfekt inledning till Stålmannens universum. Stålmannen är en helylle hjälte på gränsen till att det blir tramsigt. Dock är manuset precis som Reeves skådespeleri gjort med glimten i ögat och dessutom välskrivet. Detta ger filmen en skön matinéäventyrsfilmskänsla. Som den typ av film är denna världsklass. Som ett bevis på det kan vi se kultstatusen som filmen njuter av.

 

Produktion
Det är ingen CGI eller 3D animering här inte. Superman – the movie gjordes under en tid då gamla metoder fortfarande användes, och några nya uppfanns för att få Stålmannen att flyga. Dessa tekniker har förfinats i våra dagar, om man jämför med hur det ser ut i Superman Returns (2006). Det är en del miniatyrer och modeller och man ser att de verkligen har lagt mycket arbete på att få det fint, men ett tränat öga ser ändå att det är modeller. Det ger ändå den här filmen en viss charm, och den välskrivna historien tycker vi överskuggar vissa brister i det tekniska.

 

Budskap

I nästan allt mänskligt historieberättande utgörs storyn av en konflikt eller en brustenhet som måste lösas. Lösningarna kan variera. Detta gäller även i filmens värld. I filmer som t.ex Armageddon och Independence Day är det karaktärerna själva som tillsammans utgör räddarna. Oftast kan vi inte själva lösa situationen utan behöver en hjälte. Även här finns det variationer. Hjältar kan komma inifrån och vara en av oss. Här är Batman ett strålande exempel. Han bär samma trasighet och ondska som oss alla, han är mänsklig. Tydligast blir detta i Christopher Nolans trilogi. Batman har inte ens några superkrafter utan förlitar sig på egen styrka och utrustning i kampen mot den yttre ondskan. Vi får även se Batman i kamp med sin egen inte ondska. Och visst är Batman en Kristusgestalt. I den första av Nolans filmer blir Batman ett ideal för något gott. I den andra blir han en syndabock. I den tredje blir han ett offer för att Gotham ska kunna leva. Trots detta är Batman en vanlig människa.

Vad som även förekommer är hjältar som kommer från någon annanstans, in i situationen, och inte delar karaktärernas bekymmer och kamp. Arnolds terminator i Terminator 2 är ett exempel på en sådan hjälte. En hjälte utifrån finns också i westernfilmer. En hjälte rider in utifrån till byn i behov av hjälp. Även detta är en Kristuslikhet, en hjälte som kliver in i vår värld och blir en räddare.


Men det finns ett tredje alternativ. En hjälte som kommer utifrån men samtidigt är en av oss och kommer inifrån. Detta är Stålmannen i allra högsta grad.


“Live as one of them, Kal-El, to discover where your strength and your power are needed. Always hold in your heart the pride of your special heritage. They can be a great people, Kal-El, they wish to be. They only lack the light to show the way. For this reason above all, their capacity for good, I have sent them you... my only son.” – Jor-El


Detta gör att Stålmannen, i våra ögon är en av de tydligaste, om inte den tydligaste Kristusgestalten i populärkulturen. Teologiskt brukar man säga att Jesus var 100% Gud och 100% människa. Han var Gud i mänsklig gestalt. Han kom dock inte bara för att visa vägen. Han ÄR vägen till Gud. Han är förvisso lärare och vägvisare men betydligt mer än så. Stålmannen-filmen överskattar mänsklig godhet. Jesus kom inte för att vi är goda utan snarare för att vi inte är det.


”Vem trodde vår predikan, för vem var HERRENS arm uppenbarad? Som en späd planta sköt han upp inför honom, som ett rotskott ur torr jord. Han hade varken skönhet eller majestät. När vi såg honom var hans utseende inte tilldragande. Han var föraktad och övergiven av människor, en smärtornas man och förtrogen med lidande, lik en som man skyler ansiktet för, så föraktad att vi räknade honom för intet. Men det var våra sjukdomar han bar, våra smärtor tog han på sig, medan vi höll honom för att vara hemsökt, slagen av Gud och pinad. Han var genomborrad för våra överträdelsers skull, slagen för våra missgärningars skull. Straffet var lagt på honom för att vi skulle få frid, och genom hans sår är vi helade. Vi gick alla vilse som får, var och en gick sin egen väg, men all vår skuld lade HERREN på honom.” – Jes 53:1-6


I Superman Returns hotas mänskligheten av hotfull framväxande kontinent. Denna tar Stålmannen på axlarna för att kasta bort den. Då den består av kryptonit  är det oerhört smärtsamt för Stålmannen och till och med dödligt. När han faller ner till jorden igen håller han ut armarna som han vore korsfäst. Den filmen stannar dock inte där. Han får ju liv igen! Att Stålmannen är en Kristusgestalt är ofrånkomligt!


Åter till Stålmannen-filmen vi skriver om. I ett montage när Stålmannen visar sig för världen ser vi hur han räddar en liten flickas katt från ett träd för att därefter räddar presidenten när hans flygplan är på väg att störta. Stålmannen visar att Jesus Kristus är en frälsare för både hög och låg!

 

Två SuperTummar Upp för Superman - the movie (1978)!!!

//Jönsson & Svensson

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar


Regi: John IrwinManus: Gary M. Devore och Norman WexlerI rollerna: Arnold Schwarzenegger, Kathryn Harrold, Darren McGavin, Sam Wanamaker m.fl. Arnold berättade i en intervju till filmen att han fick chansen att bära moderna och fina kläder. Tidi...


Regi: Willard Huyck. I rollerna: Lea Thompson, Tim Robbins, Jeffery Jones, Ed Gale, m.fl. Howard the Duck är otroligt nog en Marvel-serie. Den här filmen var den allra första Marvel-filmatiseringen. Den är den sista filmen som regissören Willar...


Regi: Rodrigo Cortés Manus: Chris Sparling I rollerna: Ryan Reynolds och resten är endast röstskådisar Trivia: Filmen spelades in i kronologisk ordning under 17 dagar i en studio i Barcelona.   Synops Ryan Reynolds spelar lastbilschauf...


Regi: Mark Forster. Manus: Matthew Michael Carnahan m.fl. & Max Brooks (bokförfattaren)I rollerna: Brad Pitt, Mireille Enos, Daniella Kertesz m.fl.Trivia: Författaren Max Brooks har offentligt sagt att filmen inte har så mycket med boken att göra ...


Regi: Robert Zemeckis
Manus: Robert Zemeckis, Bob Gale I rollerna: Michael J Fox, Lea Thompson, Christopher Lloyd med flera Trivia: Detta är första filmen i en trilogi men Christopher Lloyd (Doc Brown) ville göra en fjärde där de åker till a...

Presentation


Denna blogg drivs av två filmtokiga kristna bröder. Vi skriver om populärkultur och hur det kan relatera till den kristna tron. Främst så är våra inlägg att vi tittar på och talar om film.

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2013 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards