Två Tummar

Direktlänk till inlägg 19 september 2013

Varför detta Jesus-fokus? Del V

Av Clas & Kristian Jönsson & Svensson - 19 september 2013 18:00

Jajemän! Vi är tillbaka med ett inlägg om Jesu uppståndelse. Som vi konstaterade i det förra inlägget är tron på Jesu uppståndelse ytterst central i den kristna tron. Så central att om Jesus inte uppstod från de döda så faller hela tron! I vårt inlägg om det The Passion of The Christ så la vi fram för att tro på uppståndelse. Men eftersom uppståndelsen är så pass central vill vi i detta inlägg återkomma till det intellektuella försvaret av tron. Till vår hjälp kommer vi ta boken "Vilken Jesus ska jag tro på?" av författaren och journalisten Lee Strobel. Lee har skrivit boken som ett svar på olika mer eller mindre seriösa invändningar som väckts mot tron på Bibelns Jesus som förts fram de senaste åren. I de olika kapitlena intervjuar Lee olika experter som får bemöta olika invändning. I kapitlet vi kommer använda oss av tar av hjälp av filosofie doktor Michael Licona för att bemöta invändningar mot just uppståndelsen.

Licona har tillsammans med professor Gary Habermas skrivit boken "The Case for the Resurrection of Jesus". De indentifierar där fem faktum som alla seriösa forskare skriver under på, även de mer skeptiska. Dessa faktum är således så pass fast grundade att de kan anses oantastliga. De är:


1. Jesus dödades genom korsfästelse

Detta är inte bara något som Bibeln säger, även samtida icke-kristna källor bekräftar detta. Chansen att överleva en korsfästelse var extremt små. De romerska bödlarna visste vad de gjorde och de var duktiga på sitt jobb. Romerska historiker som Tacitus och Cicero anmärker hur grymt korsfästelse var.


2. Jesu lärjungar trodde att han uppstod och visade sig för dem

Att de första lärjungarna trodde att de mött Jesus som uppstånden kan ingen insatt seriös historiker förneka. Vi har olika källor till detta som ligger nära händelserna i tid. Utöver det förutsätts det av de tidigaste tidiga kristna författarna att de första lärjungarna mötte Jesus efter hans död. Dessutom berättar historien för oss att lärjungarna förkunnade tron på Jesu som uppstånden trots att de riskerade dödsstraff. Ändå berättar Bibeln för oss att de gömde sig och var rädda efter Jesu död.

3. Omvändelsen av församlingsförföljaren Paulus

Paulus omvändelse står det om både i Bibeln och kyrkohistorien. Källorna berättar att Paulus fick lika och slutligen dö för sin tro. Det var alltså en kostsam omvändelse för honom. Hans radikala omvändelse från förföljare av till en förkämpe för den kristna tron kräver en förklaring. Den bästa förklaringen utgör att han upplevde sig möta Jesus.


4. Den skeptiske Jakob, Jesu halvbror, blir omvänd

Bibeln berätttar det pinsamma i att Jesu egen halvbror Jakob inte trodde på hans förkunnelse till en början. Det berättas dock senare i Bibeln att han blev en ledare inom kyrkan. Att han var kristen bekräftas av den judiske historikern Josefus. Sedemera blev han även martyr, även det bekräftat av såväl kristna som ickekristna källor. Vad skulle kunna övertala någon att tro att ens egen bror är Gud i mänsklig gestalt? Att få möta honom efter han dött vore verkligen något övertygande!


5. Jesu grav var tom

Händelserna vi talar om ägde rum i Jerusalem. Alltså en större stad med ett administrativt centra. Det hade alltså varit lätt för myndigheter som ville stoppa kristna tron att uppsöka graven och ta fram hans lik. Vad vi istället ser är att lärjungarna anklagas för att ha stulit kroppen. Det indikerar att även tron motståndare medger att graven var tom. Att lärjungarna skulle ha stulit kroppen är rent nonsens med tanke på vad de sedemera fick genomlida. Bibeln låter dessutom kvinnor vara vittnen till uppståndelsen. Skulle man år 30 uppdikta en historia skulle man låta män vara vittnen eftersom de sågs som trovärdigare vittnen.


Vi behöver ha en förklaring som alla dessa fem fakta stämmer överens med. Det har på senare tid framförts att Jesu grav har hittats. Det första som ska sägas är att Jesus var ett relativt vanligt namn på denna tid så att hitta en grav med namnet Jesus är inget att bli förvånad över. Det är dessutom en förklaring som inte stämmer med fakta två till fem. Hade Jesu lik funnits tillgängligt hade man kunnat stoppa den kristna tron. Paulus hade aldrig blivit omvänd och Jakob inte omvänd. Lärjungarna hade dessutom inte trovärdigt kunna förkunna hans uppståndelse som de gjorde. 


"Om man ifrågasätter att Jesus visade sig efter påsken, så har man fortfarande den tomma graven. Skapar man teorier om att Jesu kropp flyttats till en okänd plats, så ställs man ändå inför den revolutionerade förvandlingen hos lärjungarna, Paulus och Jakob. Teorin om hallucination skulle kanske fungera med Petrus, men inte med Paulus, Jakob eller hela grupper av människor. Alternativa scenarier, som på avstånd skulle kunna tyckas trovärdiga, föll sönder vid en närmare granskning." - Lee Strobel


Jesu fysiska uppståndelse från de döda ger en förklaring åt dessa fem faktum. Implikationerna av att Jesus uppstått är oerhörda som vi såg i det förra inlägget. Då har vi att göra med en man som är både Gud och människa som har överbryggat klyftan mellan oss och Gud! 

 

Två Tummar genom Clas
//Jönsson utan Svensson

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar


Regi: John IrwinManus: Gary M. Devore och Norman WexlerI rollerna: Arnold Schwarzenegger, Kathryn Harrold, Darren McGavin, Sam Wanamaker m.fl. Arnold berättade i en intervju till filmen att han fick chansen att bära moderna och fina kläder. Tidi...


Regi: Willard Huyck. I rollerna: Lea Thompson, Tim Robbins, Jeffery Jones, Ed Gale, m.fl. Howard the Duck är otroligt nog en Marvel-serie. Den här filmen var den allra första Marvel-filmatiseringen. Den är den sista filmen som regissören Willar...


Regi: Rodrigo Cortés Manus: Chris Sparling I rollerna: Ryan Reynolds och resten är endast röstskådisar Trivia: Filmen spelades in i kronologisk ordning under 17 dagar i en studio i Barcelona.   Synops Ryan Reynolds spelar lastbilschauf...


Regi: Mark Forster. Manus: Matthew Michael Carnahan m.fl. & Max Brooks (bokförfattaren)I rollerna: Brad Pitt, Mireille Enos, Daniella Kertesz m.fl.Trivia: Författaren Max Brooks har offentligt sagt att filmen inte har så mycket med boken att göra ...


Regi: Robert Zemeckis
Manus: Robert Zemeckis, Bob Gale I rollerna: Michael J Fox, Lea Thompson, Christopher Lloyd med flera Trivia: Detta är första filmen i en trilogi men Christopher Lloyd (Doc Brown) ville göra en fjärde där de åker till a...

Presentation


Denna blogg drivs av två filmtokiga kristna bröder. Vi skriver om populärkultur och hur det kan relatera till den kristna tron. Främst så är våra inlägg att vi tittar på och talar om film.

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2013 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards