Två Tummar

Direktlänk till inlägg 24 september 2013

Petra - On Fire! (1988)

Av Clas & Kristian Jönsson & Svensson - 24 september 2013 18:00

Den officiella musikvideon till låten Mine Field.


Skivbolag: Star Song Records

 

Bakgrund

Året var 1986 när det kristna bandet Petra blev av med sin sångare Greg X. Volz. Han ville spendera mer tid med familjen och tyckte att turnerandet tog för mycket tid. Grundaren och gitarristen Bob Hartman fruktade att det inte skulle finnas någon framtid alls för bandet. Tills han frågade vännen John Schlitt om han ville provsjunga för bandet. Schlitt hade tidigare varit sångare i det profana bandet Head East och hade absolut inga planer på att syssla med musik någonsin mer. Han kände till bandet och tyckte att albumet Washes Whiter Than (1979) var något av det bästa genren hade att erbjuda just då. Så han tackade ja. Bandet bildades 1973 i Fort Wayne, Indiana av Bob Hartman, och var ett av de tidigaste kristna rockbanden. I början var det Bob Hartman själv som sjöng, men det ändrades snabbt när han rekryterade Greg X. Volz, som väl är mest känd för att ha tackat NEJ till att bli sångare för bandet REO Speedwagon!


I och med Schlitts entré som sångare fick bandet en hårdare image och texterna skiftade till att vara mer fundamentalistiskt kristna, från att tidigare ha varit mer poetiska. Skivorna This Means War! (1987)  och On Fire! (1988) har samma militäriska tema: att det kristna livet består av en andlig strid mot onda makter, och vi bör hålla elden brinnande i våra hjärtan så att vi inte tröttnar. Om vi låter Gud leda oss kommer han visa rätt väg. Precis som i låten ”Mine Field” 


It’s a mine field/ You better follow him through/God knows the way, you better stick like glue/It’s a mine field/Better stay on his heels/Cause the enemy kills and the enemy steals/So keep your head down and keep your eyes peeled/Cause life is/Life is a mine field


När den här skivan kom ut trodde lyssnarna att Petra skulle gå mot heavy metal hållet. Så blev det inte riktigt. Albumet efter detta är Petra Praise: the rock cries out (1989), en av de första moderna lovsångsskivorna.

Men tillbaka till skivan. Detta är Kristians personliga favoritalbum med Petra. Och det är verkligen ett hårt rockande sound, mer gitarrorienterat än tidigare. Tidigare var bandets hela sound Greg X. Volz’ röst, och därför lät skivorna med honom ganska likadant. Men med Schlitt utforskade man hårdrockande tongångar, och man ändrade därför soundet för varje skiva, inte bara för att man måste, men för att skilja sig ut från mängden. Kanske även för att Schlitts röst var av en helt annan karaktär än Volz.  Back to the street, This Means War! och On Fire! är mycket olika till sin karaktär. This Means War är oerhört syntig och kall, och på Allmusic.com skriver de att Petra bevisade att man kan rocka hårt utan att sabba frisyren.  Gemensamt för dem alla är att de innehåller alla Petras klassiska 80-talshittar, som de fortsatte att spela på alla sina konserter.

 

Budskapet

Vad har On Fire! då för andligt budskap till oss? Man kan säga som så att det handlar om att vara brinnande för Gud. Det handlar om andlig väckelse och förnyelse. De stora hitsen är All Fired Up, Hit you where you live, Counsel of the Holy och First Love, en av många väl genomförda ballader, där Schlitt får visa sin ömma sida. Man fortsätter i spåret från This Means War! där man målade upp bilden av det andliga livet som ett regelrätt krig: den onde är vår fiende, och våra vapen är bönen och den andliga vapenrustningen. Petra fortsätter att understryka detta med On Fire! Det är även viktigt att vara radikal och gå i Herrens fotspår.  Och det är ju ett tidlöst budskap som man inte får glömma.  Jag vet inte om Petra fick någon kritik för att deras texter hade blivit mer fundamentalistiska, men den stora massan verkade inte bry sig om detta. Petra var verkligen i ropet under en lång tid – de blev alltmer populärare under varje år av det underbara 80-talet, och nådde en kreativ topp med albumet Beyond Belief från 1990. Det var när arenarocken blev mindre populär i mitten av 90-talet, som bandet hade svårt att hitta en ny musikalisk kostym. Deras lineup var relativt stabil under tiden 1988-1993, och det är den lineupen som brukar kallas The Dream Team: John Schlitt på sång, Bob Hartman på gitarr, John Lawry på keyboards och Ronny Cates på bas. Under denna tid skapade också bandet några av sina mest klassiska album: Beyond Belief, Unsween Power, This Means War!  och så klart skivan som detta inlägg handlar om.

 

On Fire! var det albumet jag (Kristian) tyckte bäst om av alla Petras album från 1980-talet, så därför blev jag själaglad när min familj flyttade till Norge 1999 för att gå bibelskola. I den kristna bokhandeln där hittade jag… vadå? Jo, alla Petras album från 80-talet på cd! Det var en glädjens dag och jag minns att jag testade mitt bankkort för första gången genom att köpa On Fire! på cd.


Petra's new album, On Fire!, is about spiritual revival and renewal. it's a manual that challenges the young Christian to be ablaze with the consuming fire of total love for God. On Fire! teaches and applies intense devotion to God. Your life will be changed in these ways as you allow the message of On Fire! to burn in your heart.


Varje sång innehåller instruktioner till den unge kristne som utmanar oss att hålla den andliga elden brinnande i våra hjärtan och verkligen hänge oss åt att älska Gud. Ja, på detta sätt uttryckte man sig när albumet släpptes. Låten First Love handlar om att behålla den första kärleken man hade till Jesus ifrån första början när man blev frälst:

 

First Love, First Love my soul longs after you/First Love my first love I want my heart to stay so true/Because you first loved me Jesus/ you will always be/you will always be my first love


Hur ofta har vi inte känt så här, som kristna? Jag (Kristian) återkommer alltid till Petra, vad jag än lyssnar på för musik, och jag känner alltid att jag blir andligt uppbyggd och påmind om andliga sanningar. Det är därför jag kan rekommendera att ni läsare tar er en stund och kollar in Petra på Spotify. En bra infosida om Petra är www.guidetopetra.com med en massa recensioner och nyheter om Petra. Den använde jag otroligt mycket när det begav sig, under det sena 1990-talet. Jag såg dem live på första gången 1998, och andra gången 2003. De har besökt Sverige femtioelva gånger. Senaste gången gav de en konsert i Kungsporten i Huskvarna under sin avskedsturné 2005. Jag ångrade djupt att jag inte fick se dem in action en gång till. De är ett grymt bra liveband, och låter ännu tajtare live än på skiva. Det är helt otroligt. Petra var under sina aktiva år mer än ett band, de var en kristen institution, som alltid har funnits. 2005 spelade de in sin sista avskedskonsert i Nashville, Tennessee, och gav ut skivan Farewell. Sen var det, otroligt nog, tack och adjö.




MEN den klassiska sättningen från 80talet (med Greg X Volz, Bob Hartman, John Slick, Mark Kelly och Louie Weaver vid trumskinnen) har varit på turné och kallat sig Classic Petra - de besökte faktiskt Gullbrannafestivalen i Halmstad relativt nyligen! De gav ut både en studioskiva, Back to the rock, och en liveskiva. Det är absolut inte sista gången denna rockdinosaurie drar sin sista suck!


Två Tummar genom Kristian

//Svensson utan Jönsson

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar


Regi: John IrwinManus: Gary M. Devore och Norman WexlerI rollerna: Arnold Schwarzenegger, Kathryn Harrold, Darren McGavin, Sam Wanamaker m.fl. Arnold berättade i en intervju till filmen att han fick chansen att bära moderna och fina kläder. Tidi...


Regi: Willard Huyck. I rollerna: Lea Thompson, Tim Robbins, Jeffery Jones, Ed Gale, m.fl. Howard the Duck är otroligt nog en Marvel-serie. Den här filmen var den allra första Marvel-filmatiseringen. Den är den sista filmen som regissören Willar...


Regi: Rodrigo Cortés Manus: Chris Sparling I rollerna: Ryan Reynolds och resten är endast röstskådisar Trivia: Filmen spelades in i kronologisk ordning under 17 dagar i en studio i Barcelona.   Synops Ryan Reynolds spelar lastbilschauf...


Regi: Mark Forster. Manus: Matthew Michael Carnahan m.fl. & Max Brooks (bokförfattaren)I rollerna: Brad Pitt, Mireille Enos, Daniella Kertesz m.fl.Trivia: Författaren Max Brooks har offentligt sagt att filmen inte har så mycket med boken att göra ...


Regi: Robert Zemeckis
Manus: Robert Zemeckis, Bob Gale I rollerna: Michael J Fox, Lea Thompson, Christopher Lloyd med flera Trivia: Detta är första filmen i en trilogi men Christopher Lloyd (Doc Brown) ville göra en fjärde där de åker till a...

Presentation


Denna blogg drivs av två filmtokiga kristna bröder. Vi skriver om populärkultur och hur det kan relatera till den kristna tron. Främst så är våra inlägg att vi tittar på och talar om film.

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2013 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards