Två Tummar

Direktlänk till inlägg 2 maj 2014

World War Z (2013)

Regi: Mark Forster.
Manus: Matthew Michael Carnahan m.fl & Max Brooks (bokförfattaren)
I rollerna: Brad Pitt, Mireille Enos, Daniella Kertesz m.fl
Trivia: Författaren Max Brooks har offentligt sagt att filmen inte har så mycket med boken att göra utöver den röda tråden i berättelsen.


Synops

Vi slängs in i handlingen när Gerry Lane med familj hamnar mitt i en zombieinvasion. Gerry är en före detta FN-anställd och har tidigare jobbat som expert i olika internationella krissituationer. Därför evakueras han och hans familj ut till en temporär FN-bas till havs. Där får Gerry i uppdrag att ta reda på epidemins ursprung för att på så vis finna en lösning.


Skådespeleri

Brad Pitt är väl den mest namnkunnige aktören här. Han gör en insats som lägger vikt på att familjen är det viktigaste i Gerrys liv. Många är de scener som skildrar samspelet mellan mor, döttrar och far. Den familj som han har verkar vara en lycklig och harmonisk sådan. Däremot får hans fru, som spelas av Mireille Enos inte så mycket utrymme att ge liv åt sin karaktär. Vi saknar fler scener där vi får lära känna hustrun till Gerry och modern till deras barn. Filmen lider inte brist på en stark kvinnlig karaktär dock. Daniella Kertesz spelar en badass och kickass israelisk soldat vid namn Segen och gör den rollen med den äran.


Regi

Eftersom denna film är baserad på en bok kan det vara en god idé att nämna ett par rader om det.  Max Brooks heter författaren som skrivit boken. Han är son till komikern Mel Brooks (Det våras för rymden, Det våras för Hitler, och andra tokroliga filmer). Filmen och boken har olika berättarstil. Boken är som en sammanställning av olika vittnesmål av zombiekriget som FN har gjort i efterhand. I filmen följer vi istället denne FN-anställde i realtid. Om boken hade gjorts till film som den är hade den blivit fantastiskt tråkig, så vi tackar halvt om halvt filmskaparna för att de ändå har gjort en hyfsad action av den torra FN-rapporten som boken kan uppfattas som vid genomläsning.

Många olika händelser från boken är medtagna men filmen har tagit sig stora friheter. Slutet på filmen är filmskaparnas egna påfund.


Med allt detta sagt så ska det sägas att filmen inte är dåligt skriven, tvärtom så har den ett intensivt tempo med hög spänning rakt igenom. Ställena där tittaren kan hämta andan är inte många. Bakom hörnet lurar nästan alltid något hot.


Produktion

Filmen vinner på sina oerhört varierande miljöer. På en och en halv timme är vi bland annat i ett nedgånget bostadsområde, en militärbas, Jerusalems gator, ombord på ett flygplan och en medicinsk forskningsstation. Allt detta med spännande zombieaction. Klippningen är bra gjord och växlingen från en miljö till en annan upplevs aldrig som hoppig utan filmen har ett bra flöde.  En hel del av fotot görs med handkamera, och det är troligen för att komma så nära spänningen som möjligt, att ge en känsla av direkthet, och det fungerar verkligen.


En detalj som är värd att lägga märke till att WWZ inte alls är lika köttig och slaffsig som många andra filmer i samma genre. Det lägger all tonvikt på spänning och gör detta med bravur.


Brad Pitt står med som producent och skådespelare, vilket inte är ovanligt nu för tiden. Man kan bara spekulera i om det var hans namn som gjorde att filmen fick klartecken för produktion.


Budskap

“Sometimes the thing you thought was the most brutal aspect of the virus, turns out to be the chink in its armor. And she loves disguising her weaknesses as strengths. She's a bitch.” –Andrew Fassbach


Saker är inte alltid vad de verkar att vara. Lösningar kan finnas i detaljerna och på de oväntade platserna. Detta har vi sett förr i olika filmer. I de olika utgåvorna av Världarnas Krig är det vanliga jordiska bakterier som sänker marsianerna. I Sagan om Ringen blir det två individer av de den mest oväntade varelsen, en hobbit, som får förgöra härskarringen. I det vi den kristna teologin kallar för frälsningshistorien är detta mycket framträdande. Frälsningshistorien är berättelsen om Guds räddande ingripande i människohistorien.


”Så finns nu ingen fördömelse för dem som är i Kristus Jesus. Ty livets Andes lag har i Kristus Jesus gjort mig fri från syndens och dödens lag. Det som var omöjligt för lagen, svag som den var genom den syndiga naturen, det gjorde Gud genom att sända sin egen Son som syndoffer, han som till det yttre var lik en syndig människa, och i hans kropp fördömde Gud synden. Så skulle lagens krav uppfyllas i oss som inte lever efter köttet utan efter Anden.” – Rom 8:1-4


WWZ slutar hoppfullt och bibelcitatet ovan visar att det faktiskt finns verkligt hopp för de som tillhör Kristus. Därför kan vi ha en inställning till livet som också är filmens slutcitat:


”If you can fight, fight. Be prepared for anything. Our war has just begun.” – Gerry Lane

 

Två Tummar Upp för World War Z (2013)!!!

//Jönsson & Svensson

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar


Regi: John IrwinManus: Gary M. Devore och Norman WexlerI rollerna: Arnold Schwarzenegger, Kathryn Harrold, Darren McGavin, Sam Wanamaker m.fl. Arnold berättade i en intervju till filmen att han fick chansen att bära moderna och fina kläder. Tidi...


Regi: Willard Huyck. I rollerna: Lea Thompson, Tim Robbins, Jeffery Jones, Ed Gale, m.fl. Howard the Duck är otroligt nog en Marvel-serie. Den här filmen var den allra första Marvel-filmatiseringen. Den är den sista filmen som regissören Willar...


Regi: Rodrigo Cortés Manus: Chris Sparling I rollerna: Ryan Reynolds och resten är endast röstskådisar Trivia: Filmen spelades in i kronologisk ordning under 17 dagar i en studio i Barcelona.   Synops Ryan Reynolds spelar lastbilschauf...


Regi: Robert Zemeckis
Manus: Robert Zemeckis, Bob Gale I rollerna: Michael J Fox, Lea Thompson, Christopher Lloyd med flera Trivia: Detta är första filmen i en trilogi men Christopher Lloyd (Doc Brown) ville göra en fjärde där de åker till a...

Så har vi nu slutligen kommit till slutet av denna serie. Vi har utifrån olika aspekter besvarat frågan varför vi har en kristocentrisk blogg. När ni läst detta inlägg rekommenderar vi att ni läser alla inlägg i serien igen, helst i sträck, så kommer...

Presentation


Denna blogg drivs av två filmtokiga kristna bröder. Vi skriver om populärkultur och hur det kan relatera till den kristna tron. Främst så är våra inlägg att vi tittar på och talar om film.

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2014 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards