Två Tummar

Alla inlägg under maj 2014

Regi: Rodrigo Cortés

Manus: Chris Sparling

I rollerna: Ryan Reynolds och resten är endast röstskådisar

Trivia: Filmen spelades in i kronologisk ordning under 17 dagar i en studio i Barcelona.


Synops

Ryan Reynolds spelar lastbilschauffören Paul Conroy som begravts levande någonstans i Irak. Han har en mobiltelefon men tiden rinner snabbt ut för honom. Kommer någon att hitta honom innan det är försent? På DVDns baksida står den passande sammanfattningen:


"En intensiv och desperat kamp mot tiden börjar då det finns begränsat med syre, men obegränsat med panik."

 

Skådespeleri

Denna film är en enmansshow. Ryan Reynolds är den enda skådespelaren vi får se och resterande är endast röstskådespelare. Om vi börjar med att kommentera dessa gör de sina roller excellenta. Känslan och intrycket som de ska förmedla lyckas de med helt strålande. Utsattheten som Reynolds karaktär känner mer och mer gör att de som sitter i hans hemland USA kan göra mycket lite för att hjälpa honom. Ryan Reynolds integrerande med dessa karaktärer via mobiltelefonen är i högsta klass. Det är ett svårt jobb att bara ha röster att spela mot. Han är trovärdig i rollen som Paul. Både kameraarbetet och hans intensiva skådespelarinsats ger filmen en klaustrofobisk känsla. Spänningen är på topp rakt igenom och Reynolds gör sin beskärda del för att det ska bli så.

 

Regi

Regin är supertajt, det är 90 mycket händelserika minuter i kistan. Tror att de flesta skulle vara väldigt panikslagna i en sådan situation, och det blir förstås än värre när man som Paul Conroy har problem med ångest. Det är en minimalistisk film som med enkla medel förmedlar ett mycket trovärdigt scenario och hur en helt vanlig man, helt utan fördelar eller kontakter, skulle reagera på detta. Vi känner inte till den här regissören sedan innan men spanska skräckfilmer har kommit och gått, så detta land har förmodligen en talang för spänning. Inspirationen sägs komma dels från Hitchcocks The Rope och Lifeboat. 

 

Produktion

Filmen är som sagt mycket minimalistisk och faktum är att den är en av de mest minimalistiska filmer någonsin (enligt IMdb) Detta har använts till filmens fördel. De har verkligen gjort det mesta av lite material. Ljussättningen känns realistisk och det känns som om de enda ljuskällorna är de som Paul får tillgång till. Kameraarbetet är närgånget vilket bidrar till den klaustrofobiska känslan. Även när kameran zoomar ut så känns det fortfarande som man är inne i kistan. Som tittare är man instängd tillsammans med Paul, och genom hans kontaktförsök med omvärlden får man veta lite mer om honom och varför han har hamnat där.

 

Budskap

När Paul ligger i kistan så börjar han ifrågasätta de som ska rädda honom. Han upplever sig som en oviktig bricka i det politiska skådespelet. Detta ger honom ett cyniskt svartsinne. Vi får inte helt redo på hur detta egentligen förhåller sig. Vi får dock mer sympati för vissa karaktärer än andra. T.ex får Paul kontakt med sin personalchef som ordnar så att Pauls anställning upphörde innan kidnappningen, vilket medför att hans familj inte kommer få försäkringsförmåner. Mitt i allt politiskt spel kan vi då ställa oss frågan om människorvärdet.


"När jag ser din himmel, dina fingrars verk, månen och stjärnorna som du har skapat, vad är då en människa eftersom du tänker på henne, en människoson eftersom du tar dig an honom?" - Ps 8:4-5

 

Det är en legitim och bra fråga. Vad är då en människa? 

 

"Human beings are created in the image of God and thus posses personality, self-transcendence, intelligence, morality, gregariousness and creativity." - James W. Sire

 

Men inte bara det. I egenskap av att vara skapade till Guds avbild har vi även ett inneboende och okränkbart värde. Vi är förvisso fallna och trasiga varelser som är separerade från vår Skapare. Vi människor löser detta på olika sätt beroende på vår uppväxt och våra värderingar.  Lösningen på detta borde dock inte vara obekant för våra läsare. Det är Jesus Kristus som är lösningen. Hans ställföreträdande död på korset och hans segerrika uppståndelse är vårt hopp. I slutänden är det bara Jesus som kan fylla det hål i vårt hjärta som faktiskt är skapat för att han ska bo där. Innan man inser att det är så är det nog svårt att få varaktig frid. Jesus säger:

 

"Frid lämnar jag efter mig åt er. Min frid ger jag er. Inte ger jag er en sådan frid som världen ger. Låt inte era hjärtan oroas och var inte modlösa." - Joh 14:27


 

Två Begravda Tummar Upp för Buried (2010)!!!

//Jönsson & Svensson

Regi: Mark Forster.
Manus: Matthew Michael Carnahan m.fl & Max Brooks (bokförfattaren)
I rollerna: Brad Pitt, Mireille Enos, Daniella Kertesz m.fl
Trivia: Författaren Max Brooks har offentligt sagt att filmen inte har så mycket med boken att göra utöver den röda tråden i berättelsen.


Synops

Vi slängs in i handlingen när Gerry Lane med familj hamnar mitt i en zombieinvasion. Gerry är en före detta FN-anställd och har tidigare jobbat som expert i olika internationella krissituationer. Därför evakueras han och hans familj ut till en temporär FN-bas till havs. Där får Gerry i uppdrag att ta reda på epidemins ursprung för att på så vis finna en lösning.


Skådespeleri

Brad Pitt är väl den mest namnkunnige aktören här. Han gör en insats som lägger vikt på att familjen är det viktigaste i Gerrys liv. Många är de scener som skildrar samspelet mellan mor, döttrar och far. Den familj som han har verkar vara en lycklig och harmonisk sådan. Däremot får hans fru, som spelas av Mireille Enos inte så mycket utrymme att ge liv åt sin karaktär. Vi saknar fler scener där vi får lära känna hustrun till Gerry och modern till deras barn. Filmen lider inte brist på en stark kvinnlig karaktär dock. Daniella Kertesz spelar en badass och kickass israelisk soldat vid namn Segen och gör den rollen med den äran.


Regi

Eftersom denna film är baserad på en bok kan det vara en god idé att nämna ett par rader om det.  Max Brooks heter författaren som skrivit boken. Han är son till komikern Mel Brooks (Det våras för rymden, Det våras för Hitler, och andra tokroliga filmer). Filmen och boken har olika berättarstil. Boken är som en sammanställning av olika vittnesmål av zombiekriget som FN har gjort i efterhand. I filmen följer vi istället denne FN-anställde i realtid. Om boken hade gjorts till film som den är hade den blivit fantastiskt tråkig, så vi tackar halvt om halvt filmskaparna för att de ändå har gjort en hyfsad action av den torra FN-rapporten som boken kan uppfattas som vid genomläsning.

Många olika händelser från boken är medtagna men filmen har tagit sig stora friheter. Slutet på filmen är filmskaparnas egna påfund.


Med allt detta sagt så ska det sägas att filmen inte är dåligt skriven, tvärtom så har den ett intensivt tempo med hög spänning rakt igenom. Ställena där tittaren kan hämta andan är inte många. Bakom hörnet lurar nästan alltid något hot.


Produktion

Filmen vinner på sina oerhört varierande miljöer. På en och en halv timme är vi bland annat i ett nedgånget bostadsområde, en militärbas, Jerusalems gator, ombord på ett flygplan och en medicinsk forskningsstation. Allt detta med spännande zombieaction. Klippningen är bra gjord och växlingen från en miljö till en annan upplevs aldrig som hoppig utan filmen har ett bra flöde.  En hel del av fotot görs med handkamera, och det är troligen för att komma så nära spänningen som möjligt, att ge en känsla av direkthet, och det fungerar verkligen.


En detalj som är värd att lägga märke till att WWZ inte alls är lika köttig och slaffsig som många andra filmer i samma genre. Det lägger all tonvikt på spänning och gör detta med bravur.


Brad Pitt står med som producent och skådespelare, vilket inte är ovanligt nu för tiden. Man kan bara spekulera i om det var hans namn som gjorde att filmen fick klartecken för produktion.


Budskap

“Sometimes the thing you thought was the most brutal aspect of the virus, turns out to be the chink in its armor. And she loves disguising her weaknesses as strengths. She's a bitch.” –Andrew Fassbach


Saker är inte alltid vad de verkar att vara. Lösningar kan finnas i detaljerna och på de oväntade platserna. Detta har vi sett förr i olika filmer. I de olika utgåvorna av Världarnas Krig är det vanliga jordiska bakterier som sänker marsianerna. I Sagan om Ringen blir det två individer av de den mest oväntade varelsen, en hobbit, som får förgöra härskarringen. I det vi den kristna teologin kallar för frälsningshistorien är detta mycket framträdande. Frälsningshistorien är berättelsen om Guds räddande ingripande i människohistorien.


”Så finns nu ingen fördömelse för dem som är i Kristus Jesus. Ty livets Andes lag har i Kristus Jesus gjort mig fri från syndens och dödens lag. Det som var omöjligt för lagen, svag som den var genom den syndiga naturen, det gjorde Gud genom att sända sin egen Son som syndoffer, han som till det yttre var lik en syndig människa, och i hans kropp fördömde Gud synden. Så skulle lagens krav uppfyllas i oss som inte lever efter köttet utan efter Anden.” – Rom 8:1-4


WWZ slutar hoppfullt och bibelcitatet ovan visar att det faktiskt finns verkligt hopp för de som tillhör Kristus. Därför kan vi ha en inställning till livet som också är filmens slutcitat:


”If you can fight, fight. Be prepared for anything. Our war has just begun.” – Gerry Lane

 

Två Tummar Upp för World War Z (2013)!!!

//Jönsson & Svensson

Presentation


Denna blogg drivs av två filmtokiga kristna bröder. Vi skriver om populärkultur och hur det kan relatera till den kristna tron. Främst så är våra inlägg att vi tittar på och talar om film.

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2014 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards