Två Tummar

Direktlänk till inlägg 21 september 2013

The Gift (2010)

Av Clas & Kristian Jönsson & Svensson - 21 september 2013 18:00

Regi: Carl Rinsch.


Regi: Det är mycket få repliker i kortfilmen, men det känns som de få ord som sägs representerar mycket. Den gjordes i en serie av kortfilmer för elektronikproducenten Philips, där samma repliker utbytes i alla filmerna.

 

Skådespeleri:

Budbäraren: Vi antar först att han är god, men efter att vi ser att han tar livet av den rike, får vi en annan bild av honom. Vad han ska göra med enhörningen kan vi bara gissa, men den måste ju vara värdefull.

Tjänarroboten: den som först är enhörningens beskyddare.

Paketet: Sägs innehålla en enhörning, och om den är så sällsynt som det verkar är det inte konstigt att roboten ber om ursäkt mot slutet när han inte kan skydda den längre. Han blir nedskjuten och släpper som sagt metallådan i floden.  Det är ett öppet slut, där en pojke hittar lådan igen, och förhoppningsvis får vi tro att han kan skydda enhörningen.

 

Produktion:

Animeringen är snyggt gjord. Den sticker ut och är skickligt gjord för att vara ett hemmasnickeri.  Oklart om det ÄR ett hemmasnickeri, den är nämligen gjord på uppdrag av Philips.Kontrasten mellan högteknologi och sovjetisk totalitär öststat är mycket intressant, för att den visar hur fattig befolkningen är medan de rika och militären kan unna sig denna teknologi.


Vi bjuds i The Gift på en typiskt dystopisk futuristisk miljö. Samtidigt som den är futuristisk påminner den starkt om en sovjetisk öststat. Kombination som är väl utförd. Stadsbilden är grå och nedgången. De futuristiska elementen förstärker en känsla av en övervakande polisstat. Alla dessa är väl använda i den dystopiska subgenren. En lite speciell sak är att den utspelar sig i Ryssland. Det är inte ofta filmer gör det, ska vi bara nämna – men det finns faktiskt några kända som gör det: Nattens väktare, Day Watch och Polisskolan: Uppdrag i Moskva (1994).

 

Budskap:

Gåvan, paketet, i filmen, är mycket värdefull och vi ser att flera är villiga att offra livet för den. Det verkar dessutom som makten är angelägen om att få tag på lådan, förmodligen för att förhindra att den sprids vidare. Detta är ett vanligt grep i den dystopiska genren där huvudpersonen får tag på ett föremål eller insikt som makten inte vill ska spridas vidare. Oftast visar detta som de försöker hålla undan det som kan innebära slutet för dem (1984 är ett undantag som vi kanske kan återkomma till). På ett sätt påminner handlingen om ”1984” av George Orwell och liknande dystopiska romaner, där människors fria vilja kuvas och folket istället ses som en enda homogen enhet med likadana värderingar.  Det är tydligt att polismakten har getts stora befogenheter, kanske för stora.  Men i slutet brukar alltid det goda segra, höll jag på att säga. Det finns vissa undantag. Ibland får faktiskt överheten sista ordet. Ett lysande exempel är Brazil, i regi av Terry Gilliam från 1985. I regissörens version är slutet mycket mörkare än filmbolaget ville. Återigen får nog också 1984 ses som det mest kända exemplet av att överheten får sista ordet. Med risk för att ha fel kan vi nog gissa att det var 1984 som satte standarden för dystopiska berättelser. Det finns även en annan mycket känd dystopisk roman vid namn Du sköna nya värld av Aldous Huxley, som brukar jämföras med 1984. Men om vi får sista ordet är 1984 bättre. Det är däremot inte filmen, såklart släppt 1984. Eurythmics medverkade med filmmusik, och John Hurt medverkade också med sin skådespelartalang.


Men tillbaka till The Gift. Lådan symboliserar, som vi ser det, en viktig insikt eller hemlighet som säkert många vill lägga vantarna på. Vad denna låda symboliserar är nog upp till tittaren själv. Så därför gör vi en ”fuling” och säger att den symboliserar det mest dyrbara vi på Två Tummar kan tänka oss, nämligen att bli frälst av Guds nåd.

Frälsningen är likt ”The Gift” också en värdefull gåva, även om den är immateriell. Jesus sa:

 

”Himmelriket är likt en skatt som är gömd i en åker. En man finner den och gömmer den, och i sin glädje går han och säljer allt vad han äger och köper den åkern.” - Matt 13:44


Det finns mycket att säga om vad Jesus menar med denna liknelse och det finns mycket att säga om hur den kan misstolkas. Men den centrala poängen är att när man väl får grepp om himmelriket är det en gåva värd så oerhört mycket att man kan offra allt, liv och hem, för den. Vad menar då Jesus med himmelriket i detta sammanhang? Han menar inte någon fluffig, flummig tillvaro efter döden. Han syftar nog inte ens bara på en bra tillvaro efter döden. Nej, det han är menar med himmelriket är Guds räddning och upprättelse av sin skapelse. En viktig och central del av denna räddning är vår personliga räddning som inträffar i det här livet, håller på hela livet när Gud verkar i oss till befrielse och slutligen uppnår den perfektion när vi en dag reser oss ur vår grav. Vilken gåva!

 

”Ty syndens lön är döden, men Guds gåva är evigt liv i Kristus Jesus, vår Herre.” - Rom 6:23

 

 

Två gift:iga Tummar Upp för The Gift (2010)!!!

//Jönsson & Svensson

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar


Regi: John IrwinManus: Gary M. Devore och Norman WexlerI rollerna: Arnold Schwarzenegger, Kathryn Harrold, Darren McGavin, Sam Wanamaker m.fl. Arnold berättade i en intervju till filmen att han fick chansen att bära moderna och fina kläder. Tidi...


Regi: Willard Huyck. I rollerna: Lea Thompson, Tim Robbins, Jeffery Jones, Ed Gale, m.fl. Howard the Duck är otroligt nog en Marvel-serie. Den här filmen var den allra första Marvel-filmatiseringen. Den är den sista filmen som regissören Willar...


Regi: Rodrigo Cortés Manus: Chris Sparling I rollerna: Ryan Reynolds och resten är endast röstskådisar Trivia: Filmen spelades in i kronologisk ordning under 17 dagar i en studio i Barcelona.   Synops Ryan Reynolds spelar lastbilschauf...


Regi: Mark Forster. Manus: Matthew Michael Carnahan m.fl. & Max Brooks (bokförfattaren)I rollerna: Brad Pitt, Mireille Enos, Daniella Kertesz m.fl.Trivia: Författaren Max Brooks har offentligt sagt att filmen inte har så mycket med boken att göra ...


Regi: Robert Zemeckis
Manus: Robert Zemeckis, Bob Gale I rollerna: Michael J Fox, Lea Thompson, Christopher Lloyd med flera Trivia: Detta är första filmen i en trilogi men Christopher Lloyd (Doc Brown) ville göra en fjärde där de åker till a...

Presentation


Denna blogg drivs av två filmtokiga kristna bröder. Vi skriver om populärkultur och hur det kan relatera till den kristna tron. Främst så är våra inlägg att vi tittar på och talar om film.

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2013 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards