Två Tummar

Alla inlägg den 12 januari 2013

Av Clas & Kristian Jönsson & Svensson - 12 januari 2013 18:00


Regi & manus: Tommy Wirkola, Stig Frode Henriksen

I rollerna: Jeppe Laursen, Charlotte Frogner, Stig Frode Henriksen, Vegar Hoel, Lasse Valdal, Evy Kasseth Rösten, Jenny Skavlan

Nazistzombierna i filmen är delvis inspirerade av ett odött väsen i fornnordisk mytologi (draugen) som svartsjukt vaktar gravar och deras skatter. 
I slutstriden ska ni kolla på Roy. Han har beväpnat sig med en hammare och skära. När han springer mot dem håller han tillhyggena så de bildar sovjetsymbolen. Symbolik!

 

Synops

Ett gäng norska läkarstudenter ger sig iväg till en stuga i norska fjällen under ett påsklov. Vad de inte vet är att en djup ondska ruvar där. De blir förvarnade av en nordnorsk äldre man som har ett läskigt sätt att bjuda in sig själv på fika. De tror inte på honom, men efter ett tag kommer de underfund om motsatsen.


Skådespeleri

De norska ungdomarna spelas av norska unga skådespelare som vi egentligen inte känner till, men det är bara en fördel. Det skriks kopiöst och alla karaktärerna känns ganska grunda och dumma, som sig bör i skräck- och splatterfilmer av den här kalibern. Så vi har inget att anmärka på. De verkar ha haft kul under inspelningen och de trivs i varandras sällskap. De är medvetna att de spelar i en norsk nazistzombiefilm och att det inte ska vara seriöst för fem öre. Detta utan att det blir överspelat eller löjligt, hotet är hotfullt och man blir rädd ( i alla fall Kristian). De gör en bra insats och alla har säkert lovande karriär framför sig. Vi ser dem gärna i fler filmer. 


Regi

Premissen är ju en typisk skräckfilm. Ungdomar som åker iväg till en plats för att festa men de möts av något obehagligt. En story som använts så mycket att en film som använder det konceptet knappast har något att erbjuda. Fast Död Snö är mycket självmedveten på detta område. Karaktärerna skämtar i början om hur många likheter deras start av resan liknar början på skräckfilmer. Den har en god dos ironi rakt igenom. 


Ett exempel är att en av karaktärerna är en obotlig filmnörd. En av de andra säger till honom att måste tona ner nördandet om han vill få ligga under resan. Det visar sig dock att en av de snygga tjejerna (spelad av Jenny Skavlan) också är en filmnörd. Nördarna är de enda som får till det under filmen. Ytterligare ett exempel är i slutstriden. En av karaktärerna blir bitna av nazistzombierna. I desperation amputerar han armen med en motorsåg för att undvika bli smittad. Direkt efteråt hoppar dock en nazistzombie upp underifrån ur snön och biter honom mellan benen. Sen tittar han på motorsågen igen...men gör inget. 


Filmen lyckas använda ett ordinärt koncept på ett fräscht och roligt sätt. Den är skratt rakt igenom. Well done!


Produktion

Vi bjuds på många läckra naturbilder på de norska fjällen. Kameraarbetet lyckas visa upp den vackra norska naturen. I övrigt varierar kameraarbetet en hel del. Det är en del scener med handhållen kamera. Framförallt när de visar hur det ser ut från olika personers synvinkel. 


Make-up effekter och blod/tarmar/inälvor/sår och sånt är väldigt bra gjort och görs överdrivet men det behövs i splatterrulle. Nazizombiernas hud verkar läderartad och gammal. Deras kläder visar också tecken på slitage. Det är högsta klass där det ska vara det och det gillar vi! Det ser verklighetstroget ut och det ska det göra.


Vi vill speciellt nämna slutstriden. Två killar kommer ut ur skjulet beväpnade med diverse tillhyggen och en motorsåg. På andra sidan av ett fält kommer en stor hord av nazistzombier rusandes mot dem. De springer för att anfalla. Vi bjuds nu på en hejdundrande splatterfest till tonerna av ”Min dag” av Åge Aleksandersen. En klämkäck trallvänlig norsk visa. Klimaxet är när killarnas kompis återvänder på sin snöskoter med en  tysk tung kulspruta som han hittat i nazistzombiernas grotta. Mycket jubel under denna scen! 


Budskap
Filmen väljer som sagt det klassiska mönstret för en skräckfilm med ett gäng festsugna ungdomar. De är upptagna med sig själva och njutande. De uppvisar en stark ”fånga dagen” attityd. Den högsta dygden visar sig vara det tillfälliga njutandet och lusten. De blir en karikatyr över dagens samhälle. Det egna njutandet, förverkligandet och snällheten är upphöjt till våra kardinaldygder.


”Men varför har vi reducerat alla dygder att vara snäll? Därför att vi har reducerat allt det goda till en enda sak, det som snällheten bidrar till: njutning, välbefinnande och tillfredsställelse. Vi har reducerat oss själva till njutningslystna djur.” - Peter Kreeft


Detta hänger också samman med att vi dagen västerlänska civilisation har avsagts oss objektiva moraliska värderingar. Vi ser moralkoder som något förlegat och moralistiskt. Då detta i praktiken inte går att leva med har vi reducerat det till snällhet och välbefinnande. Vi gillar att diskutera etik och moral men att säga sig peka på sanning är inte populärt. Märkligt nog har detta lett oss till att se oss själva som moraliskt överlägsna forna tiders människor. Förvisso har nutidens teknologi genomfört avsevärda förbättringar för mänskligheten och vårt mående men att tro att vi är bättre än historiens människor är absurt. Detta är vad man kan kalla kronologiskt snobberi. Detta ser vi också här i Död Snö. Ungdomarna skrattar åt den gamla mannen som kommer att varna dem för ondskan som finns på fjället. Mannens tro på en objektiv ondska hånas som vidskepelse. En hållning som snart (bokstavligen) kommer att bita ungdomarna i baken. 


”Det finns endast två framkomliga vägar ut ur vårt unika experiment med att leva utan några objektiva värderingar: att vända om eller att gå under” - Peter Kreeft


Vi vill såklart inte säga att allt var bättre förr. Det kan absolut vara ett misstag att säga att tiderna var mer moraliska förr. I vissa avseende kanske men på andra sätt kanske inte. Peter Kreeft uttrycker det som att vi är bättre än vår filosofi och våra förfäder sämre än sin.   Vi kan snarare vara i fara just för att vi tror oss vara moraliska. Vår etik som vi har blir som ett vaccin mot insikten att vi faktiskt behöver omvändelse. 


Unikt för vår tid är dock förnekandet av objektiva moraliska värderingar, moralen har blivit subjektiv. Det hela brister dock när vi blir konfronterade med absolut ondska. Ett objektivt ont leder ju till att det bör finnas ett objektivt gott. Frågan blir då, vad är grunden för det objektiva? Det kan ytterst sett inte vara grundat i människan eller ett kollektivt konsensus. Intressant är hur olika kulturer uppvisat snarlik etik och moral. Olika religionsgrundare kan ha liknande uttalanden om etik. Peter Kreeft visar hur de antika grekernas filosoferande om dygder till viss del överensstämmer med vad Bibeln lär. Detta är för att grekerna observerat den mänskliga naturen.


”Den mänskliga naturen, vars formgivare är Gud och inte Platon, kan lära känna dem. Det var Platon som först formulerade dem, men vad han gjorde för dygderna vara bara vad Newton gjorde för rörelsen: han upptäckte dess egna inneboende grundlagar och skrev ner dem” - Peter Kreeft


Moral och etik i den mänskliga naturen pekar alltså mot Gud. Det är viktigt att poängtera att att leva dygdigt i sig inte hjälper oss i vårt grundläggande problem även om det skulle göra vårt samhälle och vår värld gott att leva så. 


”Det finns, naturligtvis, en sjukdom som är mycket djupare rotad i oss och som är ärftlig. Den kallas för ‘arvssynden’ och för att bli fri från den krävs det ett mycket mer djupverkande botemedel än det som filosofin har att erbjuda” - Peter Kreeft


Bibeln är inte bara Guds fullkomliga uppenbarelse om moral och att leva ett dygdigt liv. Det är absolut det men mycket mer än så. Det berättar om Guds räddningsplan för oss. Det är den Kreeft skriver om i citatet ovan. Kort och gott handlar det om Jesus. 


”Men Gud som är rik på barmhärtighet har älskat oss med så stor kärlek, också när vi ännu var döda genom våra överträdelser, att han har gjort oss levande tillsammans med Kristus. Av nåd är ni frälsta. Ja, han har uppväckt oss med honom och satt oss med honom i den himmelska världen, i Kristus Jesus, för att i kommande tider visa sin överväldigande rika nåd genom godhet mot oss i Kristus Jesus. Ty av nåden är ni frälsta genom tron, inte av er själva, Guds gåva är det, inte på grund av gärningar, för att ingen skall berömma sig. Ty hans verk är vi, skapade i Kristus Jesus till goda gärningar, som Gud har förberett, så att vi skall vandra i dem.” - Ef 2:4-10

 

Två Frusna Tummar Upp för Död Snö (2009)!!!

//Jönsson & Svensson

Presentation


Denna blogg drivs av två filmtokiga kristna bröder. Vi skriver om populärkultur och hur det kan relatera till den kristna tron. Främst så är våra inlägg att vi tittar på och talar om film.

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2013 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards