Två Tummar

Direktlänk till inlägg 23 januari 2013

Making of, hur ett inlägg blir till

Av Clas & Kristian Jönsson & Svensson - 23 januari 2013 15:00

Förarbete
Det första som sker är givetvis att välja film att se och skriva om. Det är det momentet som kan vara det som varierar mest. Det kan:

  • ske spontant
  • väljas med tanke på budskap
  • väljas för det ingår i ett tema vi är sugna på att se

Det varierar huruvida om någon av oss sett filmen innan. Ibland har ingen av oss den och ibland vi båda. Vi brukar ofta planera tillfällen då vi ska se filmen. Då passar vi på att se och skriva om flera filmer samtidigt och lägga in datum för framtida publicering.


På senare tid har ni kanske märkt att vi kört mycket på teman för perioder. Detta var Kristians eminenta förslag. Det ger kontinuitet mellan inläggen.  


I förarbetet ingår ibland att vi läser på om filmen. Allt som oftast läser Kristian om trivia och bakgrund till filmen, Clas läser på om budskapet och är kanske beväpnad med någon bok och bibelcitat. Detta sker dock inte alltid. När det gällde t.ex inlägget om Walk the Line hade Clas med sig Johnny Cash självbiografi för skrivandet. På väg till Kristian letade Clas då upp citat som skulle kunna var relevanta. När vi laddade upp för vårt Alien-maraton var Kristian fullmatad av fakta och bakgrund till filmerna. De äldre filmerna har ofta massvis med trivia så det gäller att sålla för att få med det mest relevanta.

 

Allt som oftast äter vi någon god middag innan vi påbörjar filmtittandet. Om vi intet ätit innan filmen brukar vi göra det under filmen. Äter vi innan filmen diskuterar vi ibland filmen som ska ses. Ofta dukar vi upp godis och/eller chips samt läsk för att avnjuta under filmen. Sedan är vi redo efter ha bett för tittandet och skrivandet. 

 


Tittande
Under själva tittandet  av filmen tar vi ibland korta anteckningar om intressanta saker och spännande delar. Vi kommenterar ofta viktiga poänger för varandra. Behövs det plockas relaterade böcker/citat fram redan nu. Det kan röra allt från citat till faktakoll på saker som ska skrivas. Ett exempel där vi var noga med faktakollen var när vi skrev om Nihilism i inlägget om Rubber eller inlägget om Narnia där vi ville ha ett faktiskt citat från CS Lewis där han framför att han ansåg att sagoberättandet är ett kraftfullt medium. Kristian har en fadäs för att vid givna tillfällen nämna diverse trivia som vi sedan kanske skriver om. 


Själva tittandet är ofta engagerat från bådas sida. Det vill säga skratt, skrik och kommentarer till karaktärerna. När vi såg Birdemic så blev det många skrik och tjut för att filmen är så fruktansvärt dålig och när vi såg The Sixth Day blev det givetvis många Arnold-imitationer. Clas har en morrande haj som han till Kristians förskräckelse brukar trycka på när vi ser skräckfilm. Fred har dock förklarats och hajen brukas inte mer, lite till Clas förtret. 


Skrivande
Vi börjar alltid med att lägga in skelettet, alltså trailer och rubrikerna. Sedan diskuterar vi filmen. Spontana infall skrivs in som stolpar. Sedan skriver inlägget uppifrån och ner, från början till slut.  Vi turas om att skicka datorn till varandra för att skriva. Detta sker under diskussion om filmen. IMDB och Folkbibeln online är en sida som ofta ligger uppe i bakgrunden medan vi skriver. En sålning sker bland våra anteckningar vi gjort under filmen. Ibland visar sig ett par anteckningar leda till onödiga stickspår. Ofta märker vi tidigt om inlägget kommer bli långt eller kort. För det mesta ägnar sig Clas åt det teologiska medan Kristian fokuserar på det filmtekniska. Ibland har han också någon reflektion som utvecklas av oss båda. 


Kristians efterforskande om filmens bakgrund och tillkomst ger oss ofta information om skaparnas intentioner med filmen vilket kan ge material när man skriver om budskapet.


När det gäller budskapsdelen så har vi som sagt ibland gjort efterforskningar innan filmen. Ibland så behöver vi som vi också sagt göra en faktakoll. Men inte så sällan är det så att någon av oss nyligen läst något eller på annat sätt fått kännedom om något som blir användbart i skrivandet. T.ex när vi skrev om Lejonkungen hade Clas samma dag varit kyrkvärd i kyrkan. En av bibelläsningarna var just det som vi citerade i inlägget från Jes 35:1-6. Ett ganska klockrent sammanträffande alltså. Detta är vad som på teologiska kallas "försyn". Alltså att Gud styr historien och låter allt samverka till Hans Ära och vårt bästa. Det finns givetvis mycket att säga om det men vi ville ändå kort nämna det då det är stor uppmuntran för oss. :)

 


Vi försöker hålla oss borta från just onödiga stickspår och utfläkningar men vi tror inte på att korta inlägg är något att sträva efter bara för att det ska vara kort. Om det visar sig att vårt inlägg blir bättre som långt så får det bli långt. Inlägget om Rubber var ett av det längre vi skrivit. Detta blev långt för att vi dels ville på ett rättvist sätt beskriva nihilismen som filmen förkunnade. Därefter ville ge en kristen respons på den livsåskådningen. När vi skrev om klassikern Psycho så blev det ett kortare inlägg även om det är en klassiker så behövdes inte mycket utrymme för att skriva om den. Vi identifierade dessutom endast ett bra tema vi ville skriva om och körde därför på det. Mer skulle säkert kunna skrivas på budskap men det skulle kunna blivit onödig utfyllnad. Därför blev det ett av våra kortare inlägg.


När vi skrev Tatt av Kvinnen hade vi bara ett kortare citat för det var allt som behövdes för att få fram vår poäng. När vi skrev Skyfall blev bibelcitatet längre än själva texten i budskapet. Detta för att hela det citatet i sin helhet uttryckte vad vi ville få fram.


Kort sagt så är längden på inlägget något vi har i tankarna när vi skriver. Vi försöker hålla det så koncentrerat som det går men utan att skära bort saker vi anser som nödvändiga att få med. Därav att vi inte värjer för att ha längre inlägg även om det går emot gängse praxis. I en tid där twitterinlägg på tremeningar är populärare än tegelstenar till litteraturklassiker så tror vi att det är bra att gå emot strömmen här. Länge leve läsandet!


Slutligen finjusteras texten ett par gånger om. Ofta står Kristian för det slutliga redigeringen. När vi känner oss nöjda tar vi bilden. Tagandet av bilden kan dels ske snabbt. Ibland tar det längre tid för att vi inte blir nöjda och ibland för att vi vill spexa till bilden. Ett exempel var för inlägget om Walk The Line där vi tog på oss svarta skjortor och posade med en gitarr. I vår Alien serie kan ni dessutom se oss försöka imitera dels en chestburster och dels en facehugger. Det var mycket roligt att försöka få bra foto av.  Som ni förstår är detta det roligaste och vi försöker variera oss så mycket som möjligt.


 
Efterarbete
I samband med att publicering närmar sig brukar vi marknadsföra det på Facebook. Ofta med någon gåta till vad för film det är. Vi brukar turas om att svara på kommentarer på bloggen. Då och då håller vi oss uppdaterade om hur statistiken ser ut. Då och då släpper vi ut extramaterial på Facebook. Oftast bilder och filmklipp men vi har även haft omröstningar och hittils en tävling. Integrationen med er läsare är något vi jobbar på att utveckla. T.ex involvera er i framtida inlägg, anordna tävlingar och förhoppningsvis diskussionsfilmkvällar. 


Missa därför förövrigt inte vår nya Facebook-sida: http://www.facebook.com/TvaTummarFilmblogg

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar


Regi: John IrwinManus: Gary M. Devore och Norman WexlerI rollerna: Arnold Schwarzenegger, Kathryn Harrold, Darren McGavin, Sam Wanamaker m.fl. Arnold berättade i en intervju till filmen att han fick chansen att bära moderna och fina kläder. Tidi...


Regi: Willard Huyck. I rollerna: Lea Thompson, Tim Robbins, Jeffery Jones, Ed Gale, m.fl. Howard the Duck är otroligt nog en Marvel-serie. Den här filmen var den allra första Marvel-filmatiseringen. Den är den sista filmen som regissören Willar...


Regi: Rodrigo Cortés Manus: Chris Sparling I rollerna: Ryan Reynolds och resten är endast röstskådisar Trivia: Filmen spelades in i kronologisk ordning under 17 dagar i en studio i Barcelona.   Synops Ryan Reynolds spelar lastbilschauf...


Regi: Mark Forster. Manus: Matthew Michael Carnahan m.fl. & Max Brooks (bokförfattaren)I rollerna: Brad Pitt, Mireille Enos, Daniella Kertesz m.fl.Trivia: Författaren Max Brooks har offentligt sagt att filmen inte har så mycket med boken att göra ...


Regi: Robert Zemeckis
Manus: Robert Zemeckis, Bob Gale I rollerna: Michael J Fox, Lea Thompson, Christopher Lloyd med flera Trivia: Detta är första filmen i en trilogi men Christopher Lloyd (Doc Brown) ville göra en fjärde där de åker till a...

Presentation


Denna blogg drivs av två filmtokiga kristna bröder. Vi skriver om populärkultur och hur det kan relatera till den kristna tron. Främst så är våra inlägg att vi tittar på och talar om film.

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2013 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards