Två Tummar

Direktlänk till inlägg 20 oktober 2012

Alien 3 (1992)

Av Clas & Kristian Jönsson & Svensson - 20 oktober 2012 18:00

Regi: David Fincher
Manus: Vincent Ward, David Giler, Walter Hill och Larry Ferguson

I rollerna: Sigourney Weaver, Charles S. Dutton, Charles Dance.

Filmen tog över ett år att klippa ihop. Kompositören Elliot Goldenthal hade bara en kväll på sig att komponera ett  nytt tema när man bestämde att filma ett nytt slut.

 

Synopsis

Ripleys räddningsfarkost från fartyget Sulaco (se Aliens - återkomsten) kraschlandar på en fängelseplanet. Väl där blir det kontroverser av att hon är ensam kvinna bland endast män. Hon får även reda på att hon bär på en Alien, och hon gör allt för att den inte ska spridas till omvärlden...


Regi

Det man måste nämna när man skriver om Alien 3 är den kontrovers som omgav inspelningen, de ständiga omskrivnigarna av manuset och faktumet att regissören David Fincher (disowned) hela filmen, på grund av ”studio interference” och lämnade produktionen innan klippningen började. 


Med det sagt har Alien 3 fått stå i skuggan av de andra filmerna. Stilen är typ medeltid möter science fiction, fast utan science fiction och istället humor och drama, och det blir lite underligt och anakronistikt. David Finchers filmer brukar vara väldigt dysyra och detta är inget undantag. Filmen är lite spretig, och det kan man ju skylla på manuset som gick igenom konstanta ändringar. Men man ska inte skylla på att Fincher gjorde ett dåligt jobb, han gjorde förmodligen det bästa han kunde med vad han hade. Alien 3 är inte som de andra filmerna men det är en värdig avslutning på Alien-trilogin, som det var tänkt (om man inte hade gjort Alien återuppstår (1997). Clas anser dock att filmen har ett segt tempo och att den faktiskt stundtals blir trist.


Skådespeleri

Sigourney Weaver har inte blivit trött på sin roll utan fortsätter utföra sitt jobb med klass. Dessutom utvecklar hon karaktären och hennes förhållande till Alienvarelsen. Hon kommer till en punkt där hon inser att hon inte bara kan fly terrorn utan måste ta med sig den i döden. 


De andra skådespelarna gör sitt jobb men märks inte så jättemycket. Fångarna på planeten är dock intressanta som grupp. Skådespelarna där gör en fin insats som kollektiv. 


Produktion

Filmens produktion var som sagt kantad av problem. Detta märks dock inte på miljöerna som är välgjorda. De är dystopiska och ger ett väldigt slitet intryck. Temat med rostiga och förfallna miljöer är återkommande i Finchers filmer, t.ex Seven och Fight Club. 


Något som klantats till rejält är Alien. Den är stundtals gjord i ful datoranimation. Alien kläcks ur en jak istället för ur en människa. Som en konsekvens springer den mycket på fyra ben. Detta är inget som expanderas närmre i filmen så det känns mest slarvigt. 


Budskap

Religion spelar en hyfsat stor del av filmen i och med att fångarna är som en munkorder. De verkar ha en ansenlig del bön och ritualer. Fast den framkommer att det mest är en ytlighet. Det stannar där. Vilket även sägs i filmen:


”Just because they've taken on religion doesn’t make them any less dangerous.”

 

En sån här typ av ytligt hyckleri är såklart avskyvärt. I den skönlitterära boken ”Stengrunden” får vi följa en by genom olika tidsepoker. I en av dem är tjänstgörande präst just en ytlig religiös person. Men han genomgår en förvandling och följande är ett urdrag ur det:


”Nu kände han, att han gick och bar på ett budskap, som trängde på med makt och sökte sig utlopp med Anders auktoritet. Så som han själv blivit dömd för sin halvhet, så som han sett hela den förljugna skevheten i denna religiositet, som gjorde tron till litet feststämning för några väl avgränsade timmar, som envar själv utsåg åt sig, så ville han nu med kraft förkunna budskapet om den Kristus, som med diktatorsmakt skulle härska över vårt arbete, våra ägodelar, vår vila och vårt väsen.” - Bo Giertz

 

Detta budskap har vi skrivit mycket om. Temat med den självuppoffrande hjälten är synnerligen populärt. Det ser vi även här i Alien 3. Sigourney offrar sig med en Alien växandes inom sig för att förhindra att den sprids. Vi ska låta pastor John Ortberg avsluta detta inlägg:


”Varenda en av oss har blivit trasig, så fördärvad, att det enda förnuftiga skulle ha varit att kassera hela människosläktet. Slänga ut det på sophögen och börja om från början. Men Gud kunde inte förmå sig att göra så. I stället beslöt han sig för ett plastikkirurgiskt ingrepp. Gud beslöt sig för att ta människan till en plats där han kunde byta ut de smutsiga trasorna och ta bort det som gjorde föremålet för hans kärlek så frånstötande. Det finns faktiskt en sådan plats. Det är Jesu kors.” - John Ortberg, ”Kärleken jag längtar efter”

 

 

En Svag Tumme Upp (pga rörigt manus och dålig animation) och en Tumme Skeptisk till Alien 3 (1992) Vi blir inte lika fängslade som fångarna.

//Jönsson & Svensson

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar


Regi: John IrwinManus: Gary M. Devore och Norman WexlerI rollerna: Arnold Schwarzenegger, Kathryn Harrold, Darren McGavin, Sam Wanamaker m.fl. Arnold berättade i en intervju till filmen att han fick chansen att bära moderna och fina kläder. Tidi...


Regi: Willard Huyck. I rollerna: Lea Thompson, Tim Robbins, Jeffery Jones, Ed Gale, m.fl. Howard the Duck är otroligt nog en Marvel-serie. Den här filmen var den allra första Marvel-filmatiseringen. Den är den sista filmen som regissören Willar...


Regi: Rodrigo Cortés Manus: Chris Sparling I rollerna: Ryan Reynolds och resten är endast röstskådisar Trivia: Filmen spelades in i kronologisk ordning under 17 dagar i en studio i Barcelona.   Synops Ryan Reynolds spelar lastbilschauf...


Regi: Mark Forster. Manus: Matthew Michael Carnahan m.fl. & Max Brooks (bokförfattaren)I rollerna: Brad Pitt, Mireille Enos, Daniella Kertesz m.fl.Trivia: Författaren Max Brooks har offentligt sagt att filmen inte har så mycket med boken att göra ...


Regi: Robert Zemeckis
Manus: Robert Zemeckis, Bob Gale I rollerna: Michael J Fox, Lea Thompson, Christopher Lloyd med flera Trivia: Detta är första filmen i en trilogi men Christopher Lloyd (Doc Brown) ville göra en fjärde där de åker till a...

Presentation


Denna blogg drivs av två filmtokiga kristna bröder. Vi skriver om populärkultur och hur det kan relatera till den kristna tron. Främst så är våra inlägg att vi tittar på och talar om film.

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards