Två Tummar

Direktlänk till inlägg 24 augusti 2013

Hajen III/Hajen 3D (1983)

Av Clas & Kristian Jönsson & Svensson - 24 augusti 2013 18:00

Regi: Joe Alves

Manus: Peter Benchley, Richard Matheson, Carl Gottlieb & Guerdon Trueblood

I rollerna: Dennis Quaid, Bess Armstrong, Simon MacCorkindale, Lea Thompson.

Trivia: Denna hajenfilm bryter trenden och har inga av skådisarna från de tidigare filmerna. Huvudskådisen Dennis Quaid i denna rulle verkar inte helt vilja kännas vid att han har varit med i den. Även Lea Thompsons(Tillbaka till framtiden) första långfilm.


Synops

Polischef Brodys två söner har vuxit upp nu, och den ena, Mike, arbetar som undervattenssvetsare på Sea World i Florida (konstigt yrkesval om man tänker på hans tidigare erfarenheter av havet). Hans bror Sean kommer på besök precis i tid till att en tio meter lång vithaj också kommer på besök till denna fantastiska djurpark. Lemlästning ingår. 


Skådespeleri

Dennis Quaid är en bra skådespelare, inget snack om den saken. Tyvärr har han en tendens att hamna i dåliga filmer. Simon MacCorkindale spelar en ytterst stereotyp britt och spelar över väldigt mycket. Vi får aldrig någon känsla för någon av karaktärerna men det är även manusets fel. Lea Thompson gjorde sin första filmroll i denna rulle, och även om den inte är så mycket att hurra för - ett love interest för Sean Brody - så är det en början så god som någon. 


Regi

Filmen saknar spänningen från första filmen och saknar actionen från den andra. Vad blir kvar då? Ett tråkigt och oengagerande manus som dessutom är förutsägbart. Konceptet att stänga in hajen i en nöjesanläggning bryter helt med det tidigare upplägget. När hajen slår till på allvar är det ingen större dramatik. När besöker på parken hamnar i nöd byggs det inte upp någon känsla för dem. Kristian glömde till och med bort dem. 


Produktion

Usch och fy! Den här filmen gjordes under en tidig 3-D våg inom filmindustrin (en alternativ titel är Jaws 3-D) men till skillnad från nutidens 3-D filmer är dessa effekter extremt dåligt genomförda. Det ser ut som om nån har tejpat fast det som är i 3-D på filmen, och det är bara så dåligt och halvhjärtat genomfört. Designen på The Undersea kingdom känns också tråkig och trist. Sensmoralen är väl: gör inte en hajenfilm med den här tekniken! Andra 3-D filmer som släpptes under denna andra våg av 3D-filmer (mellan 1981 och 1983) var Fredagen den 13:e del 3, och Amityville 3-D (också känd som Amityville III: The Demon). Ett mer sammanhållet manus hade kunnat rädda den här filmen, och såklart bättre regi. Som tur dog denna våg av 3-D filmer rätt snart, när det visade sig att de inte var lika lönsamma som "vanliga" filmer.


Budskap

”Den rättfärdige vet hur hans boskap känner det, de ogudaktigas hjärtelag är grymt.” - Ords 12:10


Bibeln är på det klara med att en av människans uppgifter i skapelsen är att vara som trädgårdsmästare. Det framkommer både innan och efter syndafallet, vilket citatet ovan visar på. Sedan går det inte alltid så bra. Både på grund av våra brister och att naturen allt som oftast blir oss övermäktig. Något är mycket skevt med världen.

 

"På vilka grunder kan då ateisten säga att naturens värld är fruktansvärt fel, orättvis och orättfärdig?" - Tim Keller


Filmen handlar om hur människan skapar sig en trygg och kontrollbar miljö. Det visar sig dock att havslivet inte låter sig kontrolleras när vithajen kommer in i anläggningen. På så sätt blir filmen en påminnelse om faran av att ha ett överdrivet kontrollbehov. Att ha ordning och kontroll är definitivt bra. Vi kan dock fela på tre sätt. För det första kan vårt kontrollbehov leda oss till att indirekt sätta oss över Gud. Vilket i slutändan är dårskap. Skulle vi som är skapade ha mer kontroll än Gud som är suverän regent över hela universum och över all tid? Det andra kontrollbehovet yttrar sig i att vi försöker kontrollera på ett mästrande sätt. Att det slutar illa säger väl sig själv. Vi kan utöva ett kontrollbehov på ett ovist sätt. Att tro sig kunna kontrollera en yta av fritt marinliv visar ju sig vara dårskap.


Trots världens fallenhet är den ändock Guds skapelse som Han lovat att upprätta. Att betrakta skapelsen ger oss en viss kunskap om Honom och hur han tänkt att skapelsen ska brukas. För att sätta fingret på detta låter vi reformatorn Calvin avsluta detta inlägg:


”Meanwhile, being placed in this most beautiful theater, let us not decline to take a pious delight in the clear and manifest works of God. For, as we have elsewhere observed, though not the chief, it is, in point of order, the first evidence of faith, to remember to which side soever we turn, that all which meets the eye is the work of God, and at the same time to meditate with pious care on the end which God had in view in creating it.” - John Calvin

   

Två Tummar Ner för Hajen III/Hajen 3D (1983)!!!

//Jönsson & Svensson

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar


Regi: John IrwinManus: Gary M. Devore och Norman WexlerI rollerna: Arnold Schwarzenegger, Kathryn Harrold, Darren McGavin, Sam Wanamaker m.fl. Arnold berättade i en intervju till filmen att han fick chansen att bära moderna och fina kläder. Tidi...


Regi: Willard Huyck. I rollerna: Lea Thompson, Tim Robbins, Jeffery Jones, Ed Gale, m.fl. Howard the Duck är otroligt nog en Marvel-serie. Den här filmen var den allra första Marvel-filmatiseringen. Den är den sista filmen som regissören Willar...


Regi: Rodrigo Cortés Manus: Chris Sparling I rollerna: Ryan Reynolds och resten är endast röstskådisar Trivia: Filmen spelades in i kronologisk ordning under 17 dagar i en studio i Barcelona.   Synops Ryan Reynolds spelar lastbilschauf...


Regi: Mark Forster. Manus: Matthew Michael Carnahan m.fl. & Max Brooks (bokförfattaren)I rollerna: Brad Pitt, Mireille Enos, Daniella Kertesz m.fl.Trivia: Författaren Max Brooks har offentligt sagt att filmen inte har så mycket med boken att göra ...


Regi: Robert Zemeckis
Manus: Robert Zemeckis, Bob Gale I rollerna: Michael J Fox, Lea Thompson, Christopher Lloyd med flera Trivia: Detta är första filmen i en trilogi men Christopher Lloyd (Doc Brown) ville göra en fjärde där de åker till a...

Presentation


Denna blogg drivs av två filmtokiga kristna bröder. Vi skriver om populärkultur och hur det kan relatera till den kristna tron. Främst så är våra inlägg att vi tittar på och talar om film.

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards