Två Tummar

Direktlänk till inlägg 3 augusti 2013

Science fiction på bio i sommar

Det är alltid intressant när flera filmer med samma tema har premiär samtidigt. Två exempel är filmerna Deep Impact och Armageddon 1998 samt The Abyss, Deepstar Six, och Leviathan som alla hade premiär 1989. Den här sommaren har gått i dystopins och apokalypsens tecken. På bio alltså. Tillåt mig välja och vraka bland sommarens filmer.


 Vi kan börja med After Earth, M. Night Shyamalans nya rulle. En far och en son kraschlandar på planeten Jorden, tusen år efter att hemska händelser tvingade mänskligeheten att fly. Eftersom fadern är skadad, måste sonen ge sig ut och kalla på hjälp. Den hade en budget på 130 miljoner dollar, men drog in långt under det beloppet i biljettintäkter. Jag personligen har inte sett filmen, och det är jag glad för. Den ska visst ha tydliga scientologiska influenser i sättet den behandlar hur man förhåller sig till rädsla. ”Danger is real. Fear is a choice.” Och visst låter det i alla fall på sin höjd existentiellt. Enligt vissa källor var filmen till för att lansera Will Smiths son Jaden som actionstjärna, men publiken ville visst annorlunda. Shyamalan ser inte ut att återhämta sig sedan sin topp med Sjätte sinnet.


En annan film som inte haft premiär i skrivande stund är Pacific Rim, regisserad av Benicio del Toro. Reptilliknande monster stiger upp ur havet och attackerar mänskligheten. De bygger jättestora robotar för att slå tillbaka. Efter vad jag har sett av trailern tror jag det är en effektspäckad film, där skådespelarna och deras insatser får stå i ett mörkt hörn och damma. Vad jag menar är att effekterna totalt kommer att överskugga skådespelarna, som de har gjort i filmer som Jurassic Park, Godzilla och Day after tomorrow, för att nämna några filmer med katastroftema.


World War Z, regisserad av Marc Foster och baserad på Max Brooks roman med samma namn. En smitta breder ut sig över hela världen som nästan fullständigt förintar alla människor. Filmen är mycket olik boken, men det den och Pacific Rim har gemensamt är att den målar upp en hotbild mot planeten jorden. Yttre krafter kommer från något mörkt ställe för att förgöra allt som är gott och sant, och vi människor måste härda ut och slå tillbaka till varje pris.


Elysium, regisserad av Neil Blomkampf som ligger bakom District 9, behandlar ett helt annat tema, men förklätt i science fiction: Segregation. I framtiden bor de priviligerade på rymdstationen Elysium, medan de andra,  underklassen, bor kvar på den gravt alkoholiserade och medtagna planeten Jorden.  Matt Damon spelar mannen som får ett uppdrag som kan förändra situationen för både Elysium och den gamla Jorden.


Även Man of Steel kan klassas som science fiction, även om det är en välkänd ramberättelse. Fokus ligger på hur mänskligheten (främst den amerikanska) reagerar när utomjordingar tar kontakt och vill att en av deras egna utlämnas åt dem. Han har levt gömd på jorden under 30 år och hans namn är Kal-El.  Jag har sett denna rulle två gånger på bio, och för min del var det till största delen en stor besvikelse. Det allvar som de tvingar på Mannen av stål passar honom inte riktigt. Henry Cavill har nästan jämt en eller flera rynkor mellan ögonbrynen, och jag skruvar på mig i biostolen av obehag. Amy Adams spelar Lois Lane, men hon gör det inte med den bravur som Margot Kidder gjorde i de klassiska filmerna med Christopher Reeve. Och killen från  Matrix Reloaded och Matrix Revolutions spelar en general, och det får mig bara att tänka på de filmerna. Det de verkligen har fått till är actionsekvenserna, som efter mycket väntan äntligen kommer. Det slungas satelliter, folk blir kastade genom godståg och byggnader, ja, där blev jag riktigt nöjd.


Vi kan konstatera att biosommaren 2013 har haft science fiction tema. Även om filmerna inte har varit liknande i handling och upplägg som de exempel som nämndes tidigare så är det likväl intressant att notera att sci fi fortfarande är populärt. Sedan tidernas begynnelse har resultatet varit mer eller mindre lyckat( i form av biljettintäkter och popularitet), men vilka filmer som är bra eller dåliga är till syvende och sist upp till var och en som ser filmen. 


//Kristian, en av de två tummarna.

 
Det här inlägget går inte att kommentera.


Regi: John IrwinManus: Gary M. Devore och Norman WexlerI rollerna: Arnold Schwarzenegger, Kathryn Harrold, Darren McGavin, Sam Wanamaker m.fl. Arnold berättade i en intervju till filmen att han fick chansen att bära moderna och fina kläder. Tidi...


Regi: Willard Huyck. I rollerna: Lea Thompson, Tim Robbins, Jeffery Jones, Ed Gale, m.fl. Howard the Duck är otroligt nog en Marvel-serie. Den här filmen var den allra första Marvel-filmatiseringen. Den är den sista filmen som regissören Willar...


Regi: Rodrigo Cortés Manus: Chris Sparling I rollerna: Ryan Reynolds och resten är endast röstskådisar Trivia: Filmen spelades in i kronologisk ordning under 17 dagar i en studio i Barcelona.   Synops Ryan Reynolds spelar lastbilschauf...


Regi: Mark Forster. Manus: Matthew Michael Carnahan m.fl. & Max Brooks (bokförfattaren)I rollerna: Brad Pitt, Mireille Enos, Daniella Kertesz m.fl.Trivia: Författaren Max Brooks har offentligt sagt att filmen inte har så mycket med boken att göra ...


Regi: Robert Zemeckis
Manus: Robert Zemeckis, Bob Gale I rollerna: Michael J Fox, Lea Thompson, Christopher Lloyd med flera Trivia: Detta är första filmen i en trilogi men Christopher Lloyd (Doc Brown) ville göra en fjärde där de åker till a...

Presentation


Denna blogg drivs av två filmtokiga kristna bröder. Vi skriver om populärkultur och hur det kan relatera till den kristna tron. Främst så är våra inlägg att vi tittar på och talar om film.

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards