Två Tummar

Direktlänk till inlägg 29 mars 2013

The Passion of the Christ (2004)

Regi: Mel Gibson
Manus: Benedict Fitzgerald och Mel Gibson
I rollerna: Jim Caviezel, Monica Bellucci, Maia Morgenstern m.fl
”Kul att veta”: Jim Caviezel tappade det 68 kg tunga korset över sig och slog axeln ur led. Scenen finns fortfarande i filmen. Mel Gibson tänkte från början släppa filmen utan undertexter, men ändrade sig lyckligtvis.

Synops

Att denna film handlar om Jesu sista timmar är nog svårt att missa. Gibson har använt sig av alla fyra evangelierna från Bibeln plus andra historiska källor för att få ihop sitt filmmanus. I filmen följer vi Jesus från hans gripande till korset och slutligen hans uppståndelse. 


Skådespeleri

Först av allt ska sägas att språken som talas är arameiska, hebreiska och latin. Då det detta är döda språk är det svårt att avgöra hur bra skådespelarna använder dessa språk. Det sker dock utan stapplande och tveksamt -  de pratar till synes flytande. Det verkar inte som att tala döda språk hindrar skådespelarna från att agera. Som en lustig detalj kan vi nämna att det är många italienska statister. De som spelar romerska soldater talar alltså latin och det låter italienskt. 


Filmen är mycket dramatisk och episk och detta smittar av sig på skådespeleriet. 


Regi

Gibson har skrivit en film som rullar på i ett bra tempo samtidigt som den är full av detaljer. Valet av att göra filmen på dåtidens språk är ett fint grepp som ger en känsla av äkthet. Filmen har som bekant en väldigt våldsam sida. Romersk korsfästelse var bör vi påpeka oerhört våldsam och blodig. Det är en filmens plussidor att den inte slätar över varken spöstraffet eller korsfästelsen. Det är brutalt precis som det var. Gibson framför mycket tydligt att detta skedde för vår skull vilket gör det hela smärtsamt att se.


Produktion

Trovärdiga kostymer och miljöer. Kostymerna ser ut att vara omsorgsfullt gjorda och miljön är också trovärdigt återgiven. De olika språken tillför till intrycket. Blodigt och realistiskt. Bra musik. Bra ljussättning


Budskap

Gibson medverkar i filmen i en kort roll. Det är han som håller hammaren som slår in första spiken i Jesu hand. Gibsons poäng med detta var att är att vi alla var delaktiga i Jesu korsfästelse. Långfredagen och Jesu korsfästelse visar vilket skitsnack pratat om "människans inneboende godhet" är! Gud blir människa och vi dödar Honom! Lösningen på våra problem var detta! Att detta var lösningen som krävdes visar hur totalt syndafördärvade vi är. 


Samtidigt är det så att vi inte tog Jesu liv. Han gav det. 


”Ty så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son, för att den som tror på honom inte skall gå förlorad utan ha evigt liv.” - Joh 3:16

 

Men är inte detta då önsketänkande myter? Den kristna tron är historiskt förankrad och kan därför teoretiskt sett vederläggas. Den ställer sig själv på spel genom att innehålla bokstavliga historiska händelser som sitt centrum. Den mest centrala av dessa är Jesu uppståndelse. Har den inte ägt rum faller hela den kristna tron, något även Bibeln erkänner. Är den å andra sidan sann så är Jesus den han sa sig vara, Gud i mänsklig gestalt. Så låt oss titta på de vanligaste invändningarna mot Jesu uppståndelse.


För det första brukar ofta framföras att Jesus bara var skendöd. Lärjungarna trodde han var död så när han kom till dem senare drog de slutsatsen att han uppstått. Denna invändning faller när man kollar på hur korsfästelsen gick till. Som vi ser i filmen var det en ytterst brutal avrättningsmetod. Den romerska historikern Cicero tyckte det var ”grymt och vidrigt”. Historiska källor berättar för oss att de romerska bödlarna var mycket effektiva. Romersk lag stadgade att en bödel riskerade dödsstraff själv om hans offer överlevde. Bibeln berättar att bödlarna körde upp en lans i sidan av Jesus för att kontrollera att han var död. Då kom det ut blod och vatten. Ett kännetecken på kvävning. Därefter lades Jesus i grav utan medicinsk vård. Att han då skulle kunna gå och dessutom rulla undan stenen för graven är absurd! Slutligen mötte lärjungarna Jesus och trodde han fått liv igen. Inte att han precis undvikit döden.


För det andra kan det ibland påstås att lärjungarna ljög. Detta är galet! Lärjungarna var rädda och gömde sig när Jesus blev gripen. Petrus till och med förnekade honom. Det är en meningslös konspiration då de fick utstå förföljelse. Det var ingen lögn de skulle ha tjänat på. Det vore dessutom en dålig konspiration. Bibeln berättar att kvinnor var de första vittnena till uppståndelsen. Deras vittnesmål räknades inte i samtiden så om man ville hitta på en historia så skulle man låta män vara viktiga vittnen. Slutligen inträffade påskens händelser i Jerusalem där det fanns många kandidater som skulle vilja motbevisa uppståndelsen.


För det tredje påstås ibland att lärjungarna hallucinerade. Detta håller inte då det var många vittnen som såg Jesus. De träffade dessutom Jesus samtidigt och vid flera tillfällen. Mötena med Jesus var dessutom fysiska, lärjungen Tomas fick röra vid hans sår och de åt alla med honom. Dessutom är detta återigen ett alternativ där lärjungarnas motståndare lätt skulle kunna skjuta rörelsen i sank genom att plocka fram Jesu kropp.


För det fjärde är det vanligt att avfärda uppståndelsen helt som myt. Evangelierna är dock inte myter till sin genre utan de är historiska biografier. Evangelierna är dessutom alla skrivna innan år 100. Detta lämnar inte mycket tid för en mytbildning. Precis som den andra invändningen vore det en dålig myt att låta kvinnor vara vittnen till uppståndelsen. Ville man skriva en bra myt på den tiden vore det fördelaktigt att låta män vara vittnen. Detta argument förklarar dessutom inte kyrkans radikala framväxt. Samtida historiker pekar på att det var tron på uppståndelsen som utgjorde startskottet för den kristna tron.


Givetvis kan mer sägas om detta, t.ex vore det lämpligt med en redovisning av evangeliernas trovärdighet. Detta lämnar vi dock för denna gång på grund av platsbrist. Flera invändningar mot uppståndelsen kan säkert framföras, vissa mer sansade än andra. Vi har dock valt de vanligaste här. Alla invändningar kommer dock inte kunna bemötas. Men när man ställer upp alla historiska källor om vad som skedde denna påsk och vad som följde får vi ta ställning till vilket alternativ som är trovärdigast. Vi anser med emfas att om man tar de historiska källorna och kyrkans framväxt pekar på att det rimligaste alternativet är att Jesus faktiskt uppstod från de döda. Det ställer allt upp och ner eller snarare det ställer allt rätt!


”Att tro på Jesu uppståndelse handlar därför inte bara om att bejaka att den har skett. Det handlar om att leva med den levande!”- Stefan Gustavsson


Glad påsk kära läsare! Ta åt er av påskens budskap! Kristus är uppstånden!

 

Två Tummar upp för The Passion of the Christ!!!

//Jönsson & Svensson

 
 
Sofie

Sofie

2 april 2013 12:20

Tack, för en av era allra bästa recensioner :)

http://craxyknas.se

Clas & Kristian Jönsson & Svensson

4 april 2013 20:33

Tack Sofie! Vad är det du gillar specifikt med detta inlägg?

//Tvåtummar genom Clas

 
Ingen bild

Therése

4 april 2013 13:32

Åh! Men ni är ju bara så snygga båda två!

Clas & Kristian Jönsson & Svensson

4 april 2013 20:34

Man tackar Therése. Välkommen som läsare :)

//Tvåtummar genom Clas

 
Sofie

Sofie

21 april 2013 20:19

Ni skriver om världshistoriens och kristendomens viktigaste händelse och bemöter en hel del möjliga argument mot att det här aldrig har hänt, och ni gör det så bra och utförligt. Plus att det är en av mina absoluta favoritfilmer :)

http://craxyknas.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar


Regi: John IrwinManus: Gary M. Devore och Norman WexlerI rollerna: Arnold Schwarzenegger, Kathryn Harrold, Darren McGavin, Sam Wanamaker m.fl. Arnold berättade i en intervju till filmen att han fick chansen att bära moderna och fina kläder. Tidi...


Regi: Willard Huyck. I rollerna: Lea Thompson, Tim Robbins, Jeffery Jones, Ed Gale, m.fl. Howard the Duck är otroligt nog en Marvel-serie. Den här filmen var den allra första Marvel-filmatiseringen. Den är den sista filmen som regissören Willar...


Regi: Rodrigo Cortés Manus: Chris Sparling I rollerna: Ryan Reynolds och resten är endast röstskådisar Trivia: Filmen spelades in i kronologisk ordning under 17 dagar i en studio i Barcelona.   Synops Ryan Reynolds spelar lastbilschauf...


Regi: Mark Forster. Manus: Matthew Michael Carnahan m.fl. & Max Brooks (bokförfattaren)I rollerna: Brad Pitt, Mireille Enos, Daniella Kertesz m.fl.Trivia: Författaren Max Brooks har offentligt sagt att filmen inte har så mycket med boken att göra ...


Regi: Robert Zemeckis
Manus: Robert Zemeckis, Bob Gale I rollerna: Michael J Fox, Lea Thompson, Christopher Lloyd med flera Trivia: Detta är första filmen i en trilogi men Christopher Lloyd (Doc Brown) ville göra en fjärde där de åker till a...

Presentation


Denna blogg drivs av två filmtokiga kristna bröder. Vi skriver om populärkultur och hur det kan relatera till den kristna tron. Främst så är våra inlägg att vi tittar på och talar om film.

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards