Två Tummar

Direktlänk till inlägg 3 november 2012

Rubber (2010)


Regi: Quentin Dupieux.

Manus: Quentin Dupieux.

I rollerna: Stephen Spinella, Roxane Mesquida och Wings Hauser med flera

Detta är alltså en film om ett mordiskt däck. Den första däckaren vi kör på Två Tummar. Hoppas ni inte däckar eller för att använda utrikiska, hope you wo'nt get tired.


Synops

Bildäcket Robert vaknar till liv ute i öknen i närheten av en amerikansk landsväg utan någon anledning. Ganska snart upptäcker han att han har destruktiva telepatiska krafter, och han är inte sen med att börja använda dem utan anledning. Under tiden som filmen utspelas föjer en grupp människor handlingen med hjälp av kikare utan anledning. Vi får lära oss att filmen inte har någon orsak utan är ett hommage, en hyllning, till "utan anledning".


Regi

Quentin Dupieux är en fransman som har tagit hjälp av ena halvan av den franska housegruppen Justice med att skriva musiken till filmen. Musiken utmärker sig inte så mycket, men det är upplägget som man blir lite förvånad över. Greppet med att ha en grupp åskådare som får "titta" på filmen samtidigt med oss andra ger en metadimension till det hela. Det betyder att vi har att göra med en film som vet om att den är en film. Nästan på en gång bryter skådespelarna den så kallade "fjärde väggen" och talar direkt in i kameran om vad som händer. Det är väldigt kul och många absurda scener spelas upp. På något subtilt och centraleuropeiskt sätt så blir det roligt, även om det är en ganska mörk och svart humor. 


Skådespeleri

Skådisarna gör faktiskt ett bra jobb. De som är åskådare har alla karaktärer även om de inte är karaktärer i filmen i sig. Det som sker mellan dem är som en bi-handling med sin egna karaktärsutveckling. Överlag spelar de andra skådespelarna inte över som skulle kunna vara risken i en film om ett mordiskt däck. De spelar som om det vore på riktigt. Stephen Spinella sticker ut. I filmen är han en polis men han ägnar sig även att hoppa ut ur sin roll och kommentera filmen utifrån. Det gör han på sätt som behåller spänningen för oss som tittar. Filmen är verkligen absurd men skådespelarna utför sina roller på ett sätt som matchar absurditeten. 


Produktion

Fotot bidrar till den seriösa känslan. Valet av öknen som skådeplats bidrar till meningslösheten som filmen vill förmedla. I vissa scener är däcket radiostyrt. I andra är det handhållet. Inget att klaga på där och inte så mycket mer att nämna. Överlag är filmen avskalad och minimalistisk. Återigen förmedlar det meningslöshet.

 

Budskap

Det framgår tydligt att meningslöshet är filmens budskap. Enligt filmen är vår tillvaro absurd och utan mening eller syfte. Filmens första monolog avslutas med orden:


"Ladies, gentlemen, the film you are about to see today is an hommage to the "no reason" - that most powerful element of style."


Detta är vad som kallas nihilism. Det innebär förnekelse av allting. Ett känt exempel är att meningen med livet är 42 enligt "Liftarens guide till galaxen". I en nihilistisk pjäs av Samuel Beckett som heter Breath uttrycks meningslösheten tydligt. På en scen ligger en massa sopor. När scenen lyses upp hörs ett skri och en inandning. Sedan släcks det ner och man hör en utandning. Det var hans syn på mänskligt liv. Allt i filmen är meningslöshet på samma sätt. Det finns inget syfte med åskådarna och sedan dödas alla utom en av. De förgiftas av karaktärerna i filmen för att få ett slut på den. Inget är på riktigt när ingen ser. När ingen ser är ingenting på riktigt. Stephen Crane skriver i en dikt om en man som jagar horisonten. Lika vettigt som det är att göra det ansåg han det vara att finna en absolut sanning. 


Vad ska då vi då säga om en sån här deprimerande livsåskådning. Först av allt vill vi säga att den är naturalism dragen till sin spets. Det är tre broar som går från naturalism till nihilism. 

1. Verkligheten har kommit till genom nödvändighet och slump = ingen frihet

* Vi människor kommer bara ur slump utan orsak

* Slumpen är irrationell och således blir även vår tillvaro irrationell

2. Okunskapens stora moln = ingen kunskap

* CS Lewis beskrev det så här:


"If all that exists is Nature, the great mindless interlocking event, if our own deepest convictions are merely the by-product of an irrational process, the clearly there is not the slightest ground for suppossing that our sense of fitness and our consequent faith in uniformity tell us anything about reality external to ourselves."

 

Kort sagt, om allt är orsakat av en slump hur kan vi då lita på våra intryck av tillvaron?

3. Är och bör = ingen grund för etik och moral

* Om allt är en slump så försvinner grunden för vår moral

* Hur kan man säga något om rätt och fel när det inte finns någon grund för det?


Vad som även försvinner om allt är slump är faktiskt även meningen med allting. Så om naturalismen är sann så svaret på meningen med livet: "No reason". Nihilism alltså. 


Detta är ingen livsåskådning man kan leva med. De som dragit den till sin spets har antingen hamnat på institution eller begått självmord. Vi lever som om det fanns mening, moral och en möjlighet att ta till sig kunskap utifrån. Detta pekar på att nihilismen inte håller. 


"People cannot live with it because it denies what every fiber of their waking being calls for - meaning, value, significance, dignity, worth" - James W. Sire


Vad är då vårt svar på allt detta? Jo att Gud och endast Gud ger en grund för mening, moral, värde och vår förmåga att lita på vår möjlighet att ta in kunskap. Faktum är att filmen skjuter sig själv i foten. Den uttrycker att det inte finns någon mening eller orsak, men den är ju skapad med syftet att visa att det inte finns någon mening eller orsak.


 Därmed visar den att det faktiskt finns mening och syfte. På de nivån är filmen ytterst underhållande och intellektuellt stimulerande eftersom den uppmuntrar till sådana här tankebanor. Vi hoppas att ni ska komma till den slutsatsen att livet har värde, mening och syfte. Nedan är två citat som visar på detta:


"The chief end of man is to glorify God and enjoy Him forever" - Westminister Catechism

 

"God is most glorified in us when we are most satisfied in him" - John Piper

 

Två Rullande Tummar Upp för Rubber (2010)!!!
//Jönsson & Svensson


 
 
Andreas Bengter

Andreas Bengter

4 november 2012 23:42

Var hittta ni denna film, verkar ju skön ju.. Gillar ju dessutom House gruppen Justice? Får man va med när ni ser på film.. det verkar kul f.ö. Som gästartist eller så..! :)

http://www.ehl.nu

Clas & Kristian Jönsson & Svensson

6 november 2012 22:41

Ja, det är bara att anmäla intresse! Vi har en samtalsbio på söndag hemma hos mig (Kristian) på söndag 10e november, om det känns intressant. Jag hittade den på Bengans skivbutik på Drottninggatan tidigare i höst. Hade hört talas om den genom imdb, tror jag. Snappar upp information från så många ställen! Allt gott!

//Kristian genom Två Tummar Filmblogg

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar


Regi: John IrwinManus: Gary M. Devore och Norman WexlerI rollerna: Arnold Schwarzenegger, Kathryn Harrold, Darren McGavin, Sam Wanamaker m.fl. Arnold berättade i en intervju till filmen att han fick chansen att bära moderna och fina kläder. Tidi...


Regi: Willard Huyck. I rollerna: Lea Thompson, Tim Robbins, Jeffery Jones, Ed Gale, m.fl. Howard the Duck är otroligt nog en Marvel-serie. Den här filmen var den allra första Marvel-filmatiseringen. Den är den sista filmen som regissören Willar...


Regi: Rodrigo Cortés Manus: Chris Sparling I rollerna: Ryan Reynolds och resten är endast röstskådisar Trivia: Filmen spelades in i kronologisk ordning under 17 dagar i en studio i Barcelona.   Synops Ryan Reynolds spelar lastbilschauf...


Regi: Mark Forster. Manus: Matthew Michael Carnahan m.fl. & Max Brooks (bokförfattaren)I rollerna: Brad Pitt, Mireille Enos, Daniella Kertesz m.fl.Trivia: Författaren Max Brooks har offentligt sagt att filmen inte har så mycket med boken att göra ...


Regi: Robert Zemeckis
Manus: Robert Zemeckis, Bob Gale I rollerna: Michael J Fox, Lea Thompson, Christopher Lloyd med flera Trivia: Detta är första filmen i en trilogi men Christopher Lloyd (Doc Brown) ville göra en fjärde där de åker till a...

Presentation


Denna blogg drivs av två filmtokiga kristna bröder. Vi skriver om populärkultur och hur det kan relatera till den kristna tron. Främst så är våra inlägg att vi tittar på och talar om film.

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards