Två Tummar

Direktlänk till inlägg 27 oktober 2012

Alien Återuppstår (1997)

Av Clas & Kristian Jönsson & Svensson - 27 oktober 2012 18:00

Regi: Jean-Pierre Jeunet
Manus: Joss Whedon
I rollerna: Sigourney Weaver, Winona Ryder, Ron Perlman, Brad Dourif m.fl

För att vattenscenerna skulle se realistiska ut på film var de tvugna att blanda vattnet med mjölk. Sedan tog vattenscenerna tre veckor att filma. Sigourney Weaver fick 11 miljoner dollar för att återvända som Ripley, mer än hela den totala kostnaden för Alien (1979).

 

Synops

200 år har gått sen den tredje filmen. Forskare på ett vetenskapsfartyg har i hemlighet klonat Alienvarelser och även Ellen Ripley i flera upplagor. De arbetar för Företaget och tror såklart att de kan tämja dessa vilda varelser och lära sig ofantligt mycket av dem. Ripley som figuerar i Alien Återuppstår har en frånvarande blick och verkar ha ett genombisarrt förhållande till Alienvarelserna. Det känns inte som samma person vi såg i Alien 1-3. Tyckte du att hon betedde sig konstigt i Alien 3? I den här rullen är hon ännu mer verklighetsbefriad och ser ut att gå runt på små moln och stirrar på folk. Detta kan förklaras av att hon har fått AlienDNA blandat med sitt eget. Givetvis går något fel på fartyget och det blir en kamp på liv och död.


Regi

Jean-Pierre Jeunet, som också har regisserat bland annat den franska filmen Delicatessen och Amélie från Montmartre, tar sig väl stora friheter med Alienmytologin, enligt vår åsikt. Den här filmen känns ganska rörig, har en stor del rent komisk humor, vilket inte passar i en Alienrulle.  Den är mer som en genomsnittilig sci-fi  som man ser sent på kvällen på TV 6. 


Skådespeleri

Vad talangfulla skådisar som Brad Dourif (Grima Wormtounge i Sagan om de två tornen) och såklart Sigourney Weaver gör i den här soppan vet vi inte. De flesta gör ändå ett försök till att spela bra. Dock är rollskrivningen så kass att det inte förmår att lyfta filmen. Karaktärerna är lika tilltalande som plywoodskivor alternativt bakplåtspapper.


Produktion 

Eftersom manuset är så pass underarbetat blir det svårt att få en känsla för miljöerna. Det ska nämnas att försök har gjorts till att variera rymdskeppsmiljön, t.ex där en del är översvämmad av vatten. 


Försöken till att fördjupa Alien-mytologin är ett hafsverk som slutar dåligt. Det görs försök att experimentera med goda sidor hos varelserna. Detta utförs dåligt så resultatet blir att det känns fånigt. Alien Återuppstår tillför inget värt att minnas och det man försöker tillföra känns alltför ologiskt eller bisarrt.


Budskap

Det kommer inte som någon förvåning att filmen har kloning som angeläget tema. Filmen ställer sig negativ till mänsklig sådan. Vi har ju tidigare skrivit om detta (Sixth Day) men då ämnet nu kommit upp igen skriver vi ett par rader om det. 


Först av allt kan det vara vettigt att kommentera den genetiska vetenskapen som helhet. som kristna tror vi att människan är skapad till Guds avbild. Detta ger oss ett oerhört värde men vi har också fått ansvaret för att ta hand om vår jord. Sedan vi vände Gud ryggen har allt elände vi ser idag kommit in. Men Gud är god och nådefull. Vi kan bruka skapelsen för att bekämpa t.ex sjukdomar. Gud helar alltså inte bara på övernaturlig väg utan även naturlig.

 

”Medical technology can be part of God’s common grace to assist humans in fulfilling their role in exercising loving dominion. The more controversial technology of genetic engineering should be used only for therapeutic reasons (repairing damage), in keeping with the creation mandate.” - Scott B. Rae

 

Alltså vad det gäller mänsklig kloning så förordar vi en restriktiv hållning men vi avfärdar inte det helt och hållet. Det kommer säkert framkomma mycket gott ur den forskningen  som kan användas i att bekämpa sjukdomar som ännu är utanför vår makt. Vetenskapen är dock värdeneutral och bör därför ledas av värderingar som håller människans höga och unika värde högt. Detta är förresten inte bara moralfilosofi. Du som läser detta är sjukt värdefull! 

 

Två (klonade?) Tummar Ner för Alien Återuppstår (1997)

The two last survivors of Alien-month are signing off! 

//Jönsson & Svensson

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar


Regi: John IrwinManus: Gary M. Devore och Norman WexlerI rollerna: Arnold Schwarzenegger, Kathryn Harrold, Darren McGavin, Sam Wanamaker m.fl. Arnold berättade i en intervju till filmen att han fick chansen att bära moderna och fina kläder. Tidi...


Regi: Willard Huyck. I rollerna: Lea Thompson, Tim Robbins, Jeffery Jones, Ed Gale, m.fl. Howard the Duck är otroligt nog en Marvel-serie. Den här filmen var den allra första Marvel-filmatiseringen. Den är den sista filmen som regissören Willar...


Regi: Rodrigo Cortés Manus: Chris Sparling I rollerna: Ryan Reynolds och resten är endast röstskådisar Trivia: Filmen spelades in i kronologisk ordning under 17 dagar i en studio i Barcelona.   Synops Ryan Reynolds spelar lastbilschauf...


Regi: Mark Forster. Manus: Matthew Michael Carnahan m.fl. & Max Brooks (bokförfattaren)I rollerna: Brad Pitt, Mireille Enos, Daniella Kertesz m.fl.Trivia: Författaren Max Brooks har offentligt sagt att filmen inte har så mycket med boken att göra ...


Regi: Robert Zemeckis
Manus: Robert Zemeckis, Bob Gale I rollerna: Michael J Fox, Lea Thompson, Christopher Lloyd med flera Trivia: Detta är första filmen i en trilogi men Christopher Lloyd (Doc Brown) ville göra en fjärde där de åker till a...

Presentation


Denna blogg drivs av två filmtokiga kristna bröder. Vi skriver om populärkultur och hur det kan relatera till den kristna tron. Främst så är våra inlägg att vi tittar på och talar om film.

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2012 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards