Två Tummar

Direktlänk till inlägg 25 augusti 2012

Re-Animator (1985)

Av Clas & Kristian Jönsson & Svensson - 25 augusti 2012 12:55

Detta är en kultsplatterfilm, så det är en del blod i trailern. Känsliga tittare är härmed varnade.

Regi: Stuart Gordon. Löst baserat på en historia av H.P Lovecraft, manus: Dennis Paoli och William Norris bl.a. 

I rollerna: Jeffrey Combs, Bruce Abbot och Barbara Crampton.


Synops

Den lovande läkarstudenten Cain verkar ha en ljusnande framtid framför sig. Läkarstudierna går utmärkt och han trivs med det. Dessutom är han galet förälskad i sin vackre flickvän Meg som är lika galet förälskad tillbaka. Dessutom har en en galen katt. Livet verkar med andra ord perfekt. Då får han en märklig ny klasskamrat som också blir hans inneboende. Klasskamraten, Herbert West, har utvecklat ett serum för att återuppliva hjärndöda människor. Snart är de båda indragna i något mycket läskigare och mer bloddrypande än de först trodde. 


Skådespelare

Jeffrey Combs, som spelar Herbert West, verkar som klippt och skuren för rollen. Han får också alla typiska "galen vetenskapsman"-repliker. Det är många som gillar den här filmen för att han är med, och för att den är så galet blodig,men det är en annan sak. David Gale, som spelar Wests ärkefiende och vill åt hans formel för återupplivning, gör också en huvudlöst rolig insats. Dessa två stjäl showen lite men de andra skådespelarna gör ett bra jobb. Extra guldstjärnor till de som spelar återupplivade människor. De bidrar till den svarta humorn.

 

Regi

Re-Animator är alltså en splatterkomedi med svart humor i likhet med t.ex Braindead och Evil Dead. Det förbrukas mängder med teaterblod. Ett exempel är när en återupplivad människa får en kirurgsåg körd rakt igenom sig. Replikerna är välskrivna med mycket humor. West har precis dödat sin ärkefiende och sen återupplivat honom, detta berättar han för Cain. Då utspelas följande dialog:


West: "I had to kill him." 

Cain: "Is he dead!?"

West: "Eh, not anynore"


Filmens klimax är absurt komiskt och knyter an historietrådarna väl. Överlag så är filmen välskriven och håller ett högt tempo rakt igenom. Den fransar inte ut i kanterna utan håller sig till sin story. Inget Hitchcock-manus kanske men definitivt underhållande. På tal om Hitchcock så påminner filmmusiken extremt mycket om Bernard Herrmanns musik till Psycho, som vi recenserade för ett tag sen. Den håller nerverna på helspänn, och får Kristian att hoppa högt vid jumpscares. Skillnaden är att när musiken precis kommer till sitt klimax så kommer träblåsinstrument in och spelar någon fånig melodi och det gör det hela ganska komiskt. Både filmen och filmmusiken har glimten i ögat. Filmmusiken har för övrigt släppts på Cd med "bara" 3000 exemplar, och nu kan man få tag i den på Amazon för den som känner sig hågad. 

 

Scenografi/foto

Man lägger märke till att filmen utspelas på få platser och samma platser återanvänds ofta. Alla scener känns viktiga för att berätta historien utom kanske den i början, men den sätter också standarden för hur mycket blod det blir, och efter detta tror vi de flesta är förberedda på att det är just en sådan typ av film, med splatter, som det heter. Mängden blod som används är löjligt stor vilket gör att man inte kan ta filmen på allvar, och det är säkert inte meningen heller. Till exempel är blir det komiskt när ett huvud slängs mot en vägg och blodet sprutar med härligt kladdiga ljudeffekter.

 

Budskap

Läkarvetenskapen söker efter att förlänga livet, det verkar ligga i människans natur att vilja besegra döden. Det vore ju faktiskt fantastiskt om sjukvården kan återuppliva de som gått i hjärndöden. Fast oavsett om vi uppnår det vetenskapliga stadiet så är det ofrånkomligt att vi kommer att dö.


Nu är det nog ingen som blir förvånad om att vi skriver att det finns faktiskt en person som besegrat döden, Jesus. Det finns många som vill framföra skäl till att det inte skett. Vi kommer lägga fram ett motargument (av många möjliga). När Jesus tillfångatogs så spreds hans lärjungar för vinden och var allmänt skrajsna. Detta nämns i Bibeln och i andra antika historiska källor. Det är alltså fullt trovärdigt att säga att så faktiskt skede. Historien slutar dock som bekant inte där. Plötsligt började lärjungarna predika, med fara för sitt eget liv. Deras budskap tog det romerska riket med storm och inom 300 år hade det blivit stadsreligion i det romerska riket. Det är en ganska kort period när Facebook och Twitter inte fanns. Poängen är alltså att kyrkans framväxt behöver en förklaring och den bästa är Jesus uppståndelse från de döda. Det är för övrigt väldigt osannolikt att han var skendöd eftersom:


1. De romerska bödlarna var experter på sitt jobb och riskerade själva svåra straff om de misslyckades

2. Lärjungarna reagerade med förvåning och förskräckelse när de träffade Jesus, inte som om han var svårt skadad

3. Hur kan en person som överlevt korsfästning slita av sina tunga bindlar och rulla bort en stor stenbumling och sen gå omkring såsom inget hade hänt.


Detta är bara en del av vad vi kristna kallar apologetik, dvs intellektuellt försvar av den kristna tron, besök till exempel www.credo.nu för artiklar i ämnet.


Nåväl. Vad har då detta med mig att göra? Och med filmen för den delen? Alla som läst bloggen vet nog att vi vill få ut budskapet att Jesus död och uppståndelse var ett offer för det som skiljer oss från Gud, allt dåligt som vi gjort, sagt, tänkt, velat och är. Eftersom vi hamrat mycket på detta ska vi nu gå in på ett annat spår. 


Andligt sett ligger vi alla som i ett bårhus. Att vi är skiljda från Gud har gjort att vi är andligt döda och väntar även på en total död. Fast de som tillhör Jesus har blivit andligt uppväckta och väntar på evigt liv i en ny skapelse. 


"I hate when people refer to faith in Jesus as a crutch. Nope! A crutch is for a limp. I was dead and needed a resurrection." - Louie Giglio


Det är verkligen ett upplivande! Till skillnad från Wests serum i filmen så är detta ytterst effektivt. De som West upplivar blir något sämre än innan, de blir hjärndöda, våldsamma och inte längre sig själva. Den återupplivning som Jesus genomför är att den som blir kristen blir en ny skapelse. Detta är en försmak av vad som komma skall. I denna värld får de kristna kämpa med två olika sidor i sig själva, den gamla och den nya naturen. Men vi vet att i slutändan kommer det bli ett gott slut. Nu är detta en spekulation men förmodligen en god sådan. När Jesus väcker oss upp ur vår grav kommer vi inte skrika av fasa som i filmens återuppväckande. Utan det kommer bli det mest fantastiska någonsin! Exakt hur det kommer arta sig kan vi inte säga förutom just det att det kommer bli helgrymt! Missa det inte! :)

 

Två Tummar Upp för Re-Animator (1985)!
//Jönsson & Svensson

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar


Regi: John IrwinManus: Gary M. Devore och Norman WexlerI rollerna: Arnold Schwarzenegger, Kathryn Harrold, Darren McGavin, Sam Wanamaker m.fl. Arnold berättade i en intervju till filmen att han fick chansen att bära moderna och fina kläder. Tidi...


Regi: Willard Huyck. I rollerna: Lea Thompson, Tim Robbins, Jeffery Jones, Ed Gale, m.fl. Howard the Duck är otroligt nog en Marvel-serie. Den här filmen var den allra första Marvel-filmatiseringen. Den är den sista filmen som regissören Willar...


Regi: Rodrigo Cortés Manus: Chris Sparling I rollerna: Ryan Reynolds och resten är endast röstskådisar Trivia: Filmen spelades in i kronologisk ordning under 17 dagar i en studio i Barcelona.   Synops Ryan Reynolds spelar lastbilschauf...


Regi: Mark Forster. Manus: Matthew Michael Carnahan m.fl. & Max Brooks (bokförfattaren)I rollerna: Brad Pitt, Mireille Enos, Daniella Kertesz m.fl.Trivia: Författaren Max Brooks har offentligt sagt att filmen inte har så mycket med boken att göra ...


Regi: Robert Zemeckis
Manus: Robert Zemeckis, Bob Gale I rollerna: Michael J Fox, Lea Thompson, Christopher Lloyd med flera Trivia: Detta är första filmen i en trilogi men Christopher Lloyd (Doc Brown) ville göra en fjärde där de åker till a...

Presentation


Denna blogg drivs av två filmtokiga kristna bröder. Vi skriver om populärkultur och hur det kan relatera till den kristna tron. Främst så är våra inlägg att vi tittar på och talar om film.

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2012 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards