Två Tummar

Direktlänk till inlägg 17 augusti 2012

Amazing Grace (2006)

Av Clas & Kristian Jönsson & Svensson - 17 augusti 2012 21:48

Regi: Michael Apted. Manus: Steven Knight.  I rollerna: Ioan Gruffudd, Albert Finney och Michael Gambon, m.fl

 

Synops

Den brittiske parlamentsledarmoten William Wilberforce, kristen och idealist, kämpar för att avskaffa slaveriet inom det brittiska imperiet på 1700-talet. Under tiden möter han kraftigt motstånd från andra i parlamentet. 

 

Skådespelare

Ioan Gruffudd spelar den idealistiske William Wilberforce, och han gör ett bra jobb där han agiterar mot slavhandeln.  En annan som sticker ut på ett underhållande sätt är Rufus Sewell som spelar Thomas Clarkson, en handlingens man som gör att man får dra på smilbanden ibland. Det är dem man kommer ihåg, men resten av skådespelarna tycker jag (Kristian) gör kanske det bästa de kan men filmen känns ändå ganska seg och tråkig. Men det är min åsikt. Clas tycker skådisarna sköter sig bra, inget att klaga på men heller inget utöver det vanliga förutom Ioan som leverar sina repliker engagerat och med passion. 

 

Regi

Där våra åsikter skiljer sig åt är i scenerna där slaveriet debatteras fram och tillbaka. Kristian tycker inte det är så inspirerande att höra på långa politiska utläggningar fram och tillbaka om slaveriets vara eller icke vara, medan Clas tycker det är spännande. Clas tycker även att manuset är välskrivet. Hela storyn känns förenklad, de försöker täcka in mycket historia på två timmars speltid och då är det risk att man inte ser till detaljerna. 

 

Scenografi/foto

Det märks att filmteamet har lagt ner mycket resurser på scenografin, och man tar vara på de brittiska omgivningarna. Det förekommer också fullriggade slavskepp, kyrkor och parlament i parti och minut. Det regnar nästan alltid i Londonscenerna, och till en början är det stämningsfullt men sen får man fuktskador. Det är förvisso underligt att det måste regna i varje scen i London, men som tur har ju filmen ett viktigare budskap än så. Färgsättningen är fin och kostymerna kan man inte klaga på. 

 

Budskap

Filmen verkar betona både tro och aktivism. William Wilberforce var utöver avskaffandet av slaveriet engagerad i en mängd olika frågor. Det framkommer även i filmen. Vad som även framkommer är att hans djupa motivation och drivkraft var hans kristna tro. Även detta framkommer i filmen t.ex genom att vi får se William ha en nästan barnsligt tillgiven bönestund. Denna tro som hans vän pastorn och psalmförfattaren John Newton säger:


"Although my memory's fading, I remember two things very clearly. I'm a great sinner and Christ is a great Savior."


Filmens betoning på aktivism uttrycks starkt i en diskussion mellan William och hans vän Pitt. Pitt säger att vissa saker är omöjliga men att de som är unga inte inser det utan gör det ändå. Filmen är full av uppmaningar att "Do! Do! Do!" Frågan man då kan ställa sig är hur man förenar en sådan handlingsbetoning med nåde och trosbetoningen i citatet ovan.


"Ty i Kristus Jesus beror det inte på om vi är omskurna eller oomskurna, utan om vi har en tro som är verksam i kärlek." Gal 5:6


En pastor som heter Tim Keller säger så här "We are saved by faith alone but not by a faith that stands alone". Alltså man blir räddad endast av tron på Jesus och våra egna gärningar spelar ingen roll. Däremot är det en förvadlande tro. Det innebär inte att alla kristna bör bli politiska aktivister. William brottas i början av filmen vad han ska göra av sin tro. Ska han vara politisk aktiv eller tjäna Gud? Svaret han kommer fram till blir: "Båda två samtidigt!"


Filmen är dock inte naiv när det kommer till engagemang för en bättre värld. William blir varnad för och får erfara att han inte kommer att komma ifrån ren och hel. William plågades av hälsoproblem och perioder av känslan av att ha misslyckats. Här vill vi rikta oss till dig som på olika sätt är engagerad i olika frågor, speciellt de tyngre frågorna där förändring verkar ske långsamt. Detta är för dig som engagerar dig för minoriteter i förtryckarstater, för dig som kämpar för oföddas människovärde, för dig som kämpar mot svält, för dig som kämpar för rättvis handel, för dig som tar dig an de svagaste på hemmaplan. Ja, det riktar sig till alla er i medmänniskans tjänst. Kämpa vidare! Trots motstånd, misslyckanden och ohälsa kämpade William vidare. Han fick se både slavhandeln och slaveriet avskaffas. Du kanske inte får se din sak gå i mål men kämpa vidare! Som John Newton säger till William när han beskrivit vilken hård kamp det kommer bli:



"But do it! For God's sake do it!"


Slutligen vill vi avsluta detta inlägget med det tragiska konstaterandet att slaveriet lever vidare i nya former. Otalet människor skeppas omkring i människohandeln runt världen. Detta måste få ett slut! Människor som skeppas runt som handelsvaror är förjävligt. Nämen, en svordom på en kristen blogg? Nej, saker ska kallas för vad det är. Vi ska ge er ett konkret tips. Lyssna på Elise Lindqvists sommarprat i P1 eller se programmet "Ängel på Malmskillnadsgatan". Ge sen en peng till S:t Claras arbete. Lyckas du hitta en organisation som du föredrar så kör på det. Men se detta som en officiell Två Tummar utmaning att ge något för att fullfölja Wilberforce gärning. 


"Blow the slaveships out of the water!" - John Newton

 

En tumme upp och en tumme skeptiskt för Amazing Grace (2006) 

// Jönsson & Svensson

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar


Regi: John IrwinManus: Gary M. Devore och Norman WexlerI rollerna: Arnold Schwarzenegger, Kathryn Harrold, Darren McGavin, Sam Wanamaker m.fl. Arnold berättade i en intervju till filmen att han fick chansen att bära moderna och fina kläder. Tidi...


Regi: Willard Huyck. I rollerna: Lea Thompson, Tim Robbins, Jeffery Jones, Ed Gale, m.fl. Howard the Duck är otroligt nog en Marvel-serie. Den här filmen var den allra första Marvel-filmatiseringen. Den är den sista filmen som regissören Willar...


Regi: Rodrigo Cortés Manus: Chris Sparling I rollerna: Ryan Reynolds och resten är endast röstskådisar Trivia: Filmen spelades in i kronologisk ordning under 17 dagar i en studio i Barcelona.   Synops Ryan Reynolds spelar lastbilschauf...


Regi: Mark Forster. Manus: Matthew Michael Carnahan m.fl. & Max Brooks (bokförfattaren)I rollerna: Brad Pitt, Mireille Enos, Daniella Kertesz m.fl.Trivia: Författaren Max Brooks har offentligt sagt att filmen inte har så mycket med boken att göra ...


Regi: Robert Zemeckis
Manus: Robert Zemeckis, Bob Gale I rollerna: Michael J Fox, Lea Thompson, Christopher Lloyd med flera Trivia: Detta är första filmen i en trilogi men Christopher Lloyd (Doc Brown) ville göra en fjärde där de åker till a...

Presentation


Denna blogg drivs av två filmtokiga kristna bröder. Vi skriver om populärkultur och hur det kan relatera till den kristna tron. Främst så är våra inlägg att vi tittar på och talar om film.

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2012 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards