Två Tummar

Direktlänk till inlägg 4 augusti 2012

Gudar och Människor (2010)

Regi: Xavier Beauvois, i rollerna: Lambert Wilson, Michael Lonsdale, Oliver Rabourdin med flera


Synops

Då denna film är verklighetsbaserad så anser vi inte behöva varna för spoilers men de gör vi ändå. Under algeriska inbördetkriget på mitten av 90-talet hamnar ett gäng franska munkar mitt i konflikten. Vi får följa bröderna under denna turbulenta tid. Slutligen kidnappas de av islamistiska terrorister och hålls som gisslan. De återsåg aldrig friheten utan blev avrättade. 

Skådespelare

Det första som kan sägas att inte alla skådespelare har franska namn men alla talar anmärkningsvärt bra franska. Dock  ska det nämnas att åtminstonde en har fransk ursprung. Övriga med engelska namn skulle mycket väl kunna vara från Kanada. Filmen består av mycket dialog och stillsamhet. Det gör det svårt att bedöma insatserna men vi anser att det överlag känns stelt. Det är allvarsamt, konstnärligt och poetiskt.


Regi

Regin känns stel, ungefär som Clas rygg för tillfället är. Vi noterar en del handhållen kamera i de mer dramatiska situationerna men annars är det mycket av stilla liv och fina naturbilder. Det händer inte värst mycket och det kanske förklaras av att tystnad var en central del i den orden som munkarna tillhörde. Det är många scener som vi tycker känns felplacerade och meningslösa men det är väl såhär det är med djupa, konstnärliga filmer. Även om vi vill tycka om den så faller den oss inte riktigt i smaken; handlingen engarerar inte, det känns som den aldrig riktigt börjar. Den pågår från början till slut. 


Foto/Scenografi

Vi nämnde tidigare förekomsten av handhållen kamera i de mer dramatiska scenerna. Utöver det är det många naturbilder med vackra berg och vattendrag i filmen. Det verkar vara ett fint ställe att ha ett kloster på. Fotot är oerhört finstämt och man kommer nära inpå munkarnas dagliga liv och gemenskap, och det är möjligtvis där som filmen har något att komma med. 


Budskap

Filmen handlar uppenbarligen om saker som gemenskap och trofasthet. Skaparna verkar också vilja få fram poänger som att kärleken övervinner allt och att det finns hopp i förtvivlan. Det verkar även framföras tankar i linje med att islam och kristen tro utan är likvärdiga. Där tar vi vårt avstamp. Islam förkunnar att varje människa har en moralisk vågskål och att man ska se till att den ligger på plus för att ha något hopp om frälsning. Vilken motsats det är mot kristen tro! En av munkarna säger att när han förklarar förälskelse att han mötte en större kärlek. Bibeln säger:


"Kärleken består inte i att vi har älskat Gud utan i att han har älskat oss och sänt sin Son till försoning för våra synder." 1 Joh 4:10 


Nu betyder detta inte att enda sättet att gensvara på denna kärlek är att gå i kloster. Absolut inte! Sanningen är att man kan verka god och from till det yttre och ändå gå miste om frälsningen. Man förtjänar inte frälsningen, man får den. Så här sa en engelsk pastor på 1800-talet:


"‎We shall never find happiness by looking at our prayers, our doings, or our feelings; it is what Jesus is, not what we are, that gives rest to the soul." -C-H Spurgeon

 

Utifrån denna tro kommer sedan kärleken och tjänandet. Munkarna betjänar sin stad. De ägnar sig åt att driva sjukhus, ge rådgivning och bidra till samhällets välstånd. När de pratar med en av de ledande personerna i byn så säger den att byn grundades på klostret. På grund av sitt handlande får munkarna respekt och folk ser dem som genuina och trovärdiga. De lyder denna bibliska uppmaning:

 

"Och sök den stads bästa dit jag har fört er i fångenskap och be för den till HERREN. När det går väl för den, går det också väl för er." Jer 29:7

 

Detta sas till israels folk då de fördes i exil till Babylon. Men den bakomliggande tanken är alltjämt värd att ta till sig för oss kristna. Vi kan dock se att munkarna brister i en aspekt, de talar inte om tron. De agerar på ett föredömligt sätt i sitt omgivande samhälle och dess folk. Det är synd att de inte talar då de förvaltar ett sådant befriande och radikalt budskap. Vi säger inte att man ska tala på ett störande och påträngande sätt. Huvuddelen av det folk ser är ens agerande. Det får dock aldrig bli en ursäkt till att inte öppna munnen.

 

När den fredliga bubblan brister när terrorister kommer till stan så uppstår oenighet bland bröderna. De är osäkra på om de ska stanna kvar i klostret. Vi får följa deras diskussioner och vad som blir till oenighet. Ju mer tiden går desto mer övertygade blir de att det vore rätt stanna. Detta kulimerar i ett nattvardsfirande med efterföljande måltid. En måltid som faktiskt blir deras sista. Är detta en slump eller något filmskaparna gjorde medvetet? Vi lutar åt det senare. Vad innebär då det? Jo, du är inbjuden till måltiden. Måltiden som startades av Jesus och som symboliserar att människor kan bli försonade med Gud och sina medmänniskor. Så kom till bordet och låt dig forsonas med Gud och människor!

 

Två Tummar NER (uttråkade är de också) för Gudar och Människor!
//Jönsson & Svensson

 
 
Ingen bild

Simon

4 augusti 2012 23:57

Håller inte med er för fem öre den här gången, men det är kul att man har olika smak :)

Clas & Kristian Jönsson & Svensson

9 augusti 2012 22:04

Ja, det är väl det som gör filmtyckande kul, att man kan ha olika åsikter. Om jag (Svensson) hade sett den en gång till hade jag nog ändrat åsikt.

 
anonym

anonym

9 augusti 2012 14:35

har någon annan påpekat att er logo påminner till viss del om en spermie i modellen? även om den är väldigt fin i motiv?

http://...

Clas & Kristian Jönsson & Svensson

9 augusti 2012 22:01

Nej, det är det ingen som förut har påpekat. Men tack för att du nämner det, alla åsikter är ju välkommna. Hoppas du gillar bloggen i övrigt!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar


Regi: John IrwinManus: Gary M. Devore och Norman WexlerI rollerna: Arnold Schwarzenegger, Kathryn Harrold, Darren McGavin, Sam Wanamaker m.fl. Arnold berättade i en intervju till filmen att han fick chansen att bära moderna och fina kläder. Tidi...


Regi: Willard Huyck. I rollerna: Lea Thompson, Tim Robbins, Jeffery Jones, Ed Gale, m.fl. Howard the Duck är otroligt nog en Marvel-serie. Den här filmen var den allra första Marvel-filmatiseringen. Den är den sista filmen som regissören Willar...


Regi: Rodrigo Cortés Manus: Chris Sparling I rollerna: Ryan Reynolds och resten är endast röstskådisar Trivia: Filmen spelades in i kronologisk ordning under 17 dagar i en studio i Barcelona.   Synops Ryan Reynolds spelar lastbilschauf...


Regi: Mark Forster. Manus: Matthew Michael Carnahan m.fl. & Max Brooks (bokförfattaren)I rollerna: Brad Pitt, Mireille Enos, Daniella Kertesz m.fl.Trivia: Författaren Max Brooks har offentligt sagt att filmen inte har så mycket med boken att göra ...


Regi: Robert Zemeckis
Manus: Robert Zemeckis, Bob Gale I rollerna: Michael J Fox, Lea Thompson, Christopher Lloyd med flera Trivia: Detta är första filmen i en trilogi men Christopher Lloyd (Doc Brown) ville göra en fjärde där de åker till a...

Presentation


Denna blogg drivs av två filmtokiga kristna bröder. Vi skriver om populärkultur och hur det kan relatera till den kristna tron. Främst så är våra inlägg att vi tittar på och talar om film.

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2012 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards