Två Tummar

Direktlänk till inlägg 26 juni 2012

Sophie Scholl (2005)

Regi: Marc Rothemund, Manus: Fred Breinersdorfer

Synops (varning för spoilers)
Detta är en verklighetsbaserad film som är skriven med hjälp av bland annat förhörs protokoll. 
Filmen utspelar sig i Nazityskland under andra världskriget. I fokus för filmen står en tysk motståndsrörelse, "Vita rosen". Vi får följa den 21 år gamla Sophie Scholl och hennes bror Hans samt deras vänner. De blir påkomna med att sprida flygblad med propagande mot nazisterna och deras sätt att styra landet. Större delen av filmen består av förhör av Sophie. Processen mot gruppen blir kort och snabb. De döms efter en skenrättegång till döden med omedelbar verkan (gissningsvis beordrat från högre instans). 

Skådespelare
Eftersom filmen handlar så pass mycket om Sophie hänger mycket av filmen på Julia Jentsch som spelar henne. Hon agerar på ett trovärdigt och genuint sätt som gör att man lätt kan glömma bort att det faktiskt är en skådespelare. Det märks att samtliga skådespelare tar filmen på allvar och agerar därefter. Nazisterna framställs inte i ett gott sken, uppenbarligen, med undantag av förhörsledaren som tar intryck och verkar lyssna på några av Sophies idéer.



Framförallt verkar hennes integritet och ståndaktighet som imponerar på honom. Detta kommer fram subtilt och pekar på en stark rollprestation. Även jag (Kristian) lade märke till att hon i förhören inte visar sina sanna känslor inför ledaren utan står rakryggat för sin åsikt, något som imponerar även på mig. Tack vare att skådespelarna är för oss okända så sticker de inte ut utan är befriade att vara sin roll. 


Regi
Det vittnar om en väl utförd regi att lyckas med att filmens nästan enbart består av förhörsdialog men ändå inte bli stentrist. Inga repliker känns överflödiga utan regin är väldigt koncentrerad. Man får intrycket av att den konstnärliga friheten nyttjats ytterst sparsamt. Regin förmår att väcka många känslor. Vi kan känna ångesten och hopplösheten av att dras inför förhör och se hur bevisen byggs upp mot en. Sakta men säkert förstår man att dödsdomen är oundviklig.



Fast i allt detta så finns det hopp vilket förmedlas väl via att Sophies kristna tro inte skuggats över. Filmen är såklart inte uttalat kristen men när den berättar Sophies historia så måste henne tro belysas (mer om det under rubriken budskap).


Foto/scenografi

Scenografin ser väldigt tidstrogen ut och filmmakarna har gjort ett fullgott jobb med att få till en helhetlig look. Nazisternas bilar ser grå och trista ut, det enda som är någorlunda färgglatt är himlen och nazistsymbolerna. Eftersom det mesta av scenerna är inomhus skulle man kunna tro att det är en drös med mörka scener där inget syns, men ljussättningen är faktiskt föredömlig och man ser tydligt skådespelarnas ansiktsuttryck och den tydliga press de går igenom.


Scenerna vid universitetet ser majestätiska ut och man har fokuserat på att framställa lärosätet som ett enormt stort och skräckinjagande ställe. Allt som allt har man lagt ner mycket tid och kraft på foto och scenografi och det förhöjer ju filmupplevelsen. Sedan kan bilden bli ännu bättre beroende på vilken tv man har, men det är ju upp till var och en och hur kräsen man är. 


Budskap
Denna film har oerhört mycket att lyfta fram och prata om. Hopp i mörker. Att stå upp för det som är rätt oavsett vad som händer. Hjältemod fastän alla verkar vara emot en. Rättvisa, framförallt slutgiltlig sådan. Vi kommer fokusera på två saker. Först av allt, Sophies ståndaktighet och hur hon uthärdar situationen. För den andra så kommer vi ta upp ämnet med slutgiltlig rättvisa. 


Sophie framstår som ett stort föredöme i sitt mod och i sin integritet. Hon befinner sig i en minst sagt skräckfylld situation. Tanken att befinna sig i en totalitär stat och bli gripen för förräderi kan få vem som helst att skaka, speciellt när man vet att dödsdomen kan falla. I bibeln finns en liknande historia om integritet. En kille som heter Daniel och hans vänner befinner sig i Babylon. Kungen där tänker beordra alla att falla ner och tillbe en staty. På plats är då Daniels tre vänner som vägrar göra detta. Kungen hotar dem med att de kommer slängas i en brinnande ugn. De svarar:


"O, kung, vi tänker inte dyrka någon annan gud. Slänger du oss i elden ska du veta att vår Gud är mäktig att rädda oss. Skulle Han välja att inte göra det så tänker vi ändå inte tillbe din gudastaty." (Vår parafras av Daniel 3:16-18)


De blev mirakulöst räddade ur elden. Men det blev inte Sophie. Hon är långt från ensam. Som kristen är hon del av en lång historia av människor som uppvisat kompromisslöshet och integritet. Fast mitt i allt elände så är det långt ifrån mörker. När Sophie dras ut till avrättning så säger hon:

"Solen skiner än!"


Det finns ett likartat livsöde i den kristna historien, Paulus. Mannen som förföljde kristna men sen blev omvänd och fick bli en stor ledare (apostel). Bibeln nämner inget om det men det finns andra historiska källor som pekar på att han fick dö martyrdöden i Rom. Vid många tillfällen fick han sitta i fängelse och utstå misshandel. Ett av dessa tillfällen författade han ett brev från fängelset. Där skrev han så här:


"Gläd er alltid i Herren. Än en gång vill jag säga: Gläd er." (Fil 4:4)


Var både Paulus och Sophie helt verklighetsfrånvända? Eller var de sadomachochister? Att prata om glädje i denna situation känns ju synnerligen korkat och helt galet. Eller kan det vara så att både Paulus och Sophie fångat en djupare glädje. Det är verkligen inte tal om en påklistrad glättighet som du ser läbbigt glättiga TV-Evangelister slemma ut ur TV-skärmen. Absolut inte. Sophie ber när hon slängs i fängelse att Gud inte ska vända ifrån sig från henne. I cellen innan dödsdomen hänger ett krucifix och det gör det även i avrättningsrummet. Jesus är med henne genom allt och i allt. Det sista hon säger till sina föräldrar är att de kommer att ses i evigheten. Återigen ska vi citera Paulus. Så här skriver han i ett annat brev. 


"Vem kan skilja oss från Kristi kärlek? Nöd eller ångest, förföljelse eller hunger, nakenhet, fara eller svärd? Det står ju skrivet: För din skull dödas vi hela dagen, vi räknas som slaktfår.* Men i allt detta vinner vi en överväldigande seger genom honom som har älskat oss. Ty jag är viss om att varken död eller liv, varken änglar eller furstar, varken något som nu är eller något som skall komma, varken makter, höjd eller djup eller något annat skapat skall kunna skilja oss från Guds kärlek i Kristus Jesus, vår Herre." (Rom 8:35-39)

 

Filmen har också rättvisa som ett starkt tema. När förhörsledaren pratar om livsodugliga människor så säger Sophie att de fäller en dom endast Gud har rätt att fälla. Den dialogen utgör en utmaning till oss än idag. I t.ex Danmark föds det knappt några barn med Downs Syndrom, de blir bortaborterade. När rättegången närmat sig sitt slut så lyckas syskonen Scholls föräldrar ta sig in. De avvisas barskt men pappan hinner säger att det finns en annan rättvisa. Något sedan syskonen Scholl stämmer in i:


"Snart kommer ni att stå där vi står" - Sophie, "Idag hänger ni oss, imorgon är det er tur." - Hans


Detta är något vi stämmer in i. Så rätt de fick. Men det gäller också varje orätt som begås i världen. Oavsett om den blir straffad här och nu eller inte. Detta bekänner vi i trosbekännelsen varje söndag, att Jesus ska komma tillbaka för att döma levande och döda. Är det då inte kört för oss alla? Nej, aldrig någonsin:


"Så finns nu ingen fördömelse för dem som är i Kristus Jesus" (Rom 8:1)

  

Två Tummar UPP för Sophie Scholl!!!
//Jönsson & Svensson

 
 
Craxyknas

Craxyknas

28 juni 2012 20:01

Härligt, att ni har delat upp texten så fint gör det mycket enklare att läsa :) Dock är det fortfarande väääldigt mycket text för att vara i bloggformat. Man läser på ett helt annant sätt på Internet än vad man gör i en tidningn eller en bok så kortare texter föredras när det gäller Internet och bloggar. På den här länken skriver dem mer om det och har fler tips om ni skulle vara intresserade :) http://tidningenskriva.se/bloggskola/2012/02/skriva-for-webben-19-knep-for-att-na-ut/

Intressant film för övrigt! Blev väldigt sugen på att se den :)

http://craxyknas.blogg.se

 
Craxyknas

Craxyknas

28 juni 2012 20:02

Men jag saknade trailern den här gången ;)

http://craxyknas.blogg.se

Clas & Kristian Jönsson & Svensson

28 juni 2012 20:11

Tack för länken. Bra tips :)
Även om det nog kan komma att bli långa inlägg ibland men vi hoppas såklart med tiden bli så filade på detta att det blir strömlinjeformat. En inspiration för Clas är till det här: http://cinemagogue.com/

Trailer ligger överst som alltid :)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar


Regi: John IrwinManus: Gary M. Devore och Norman WexlerI rollerna: Arnold Schwarzenegger, Kathryn Harrold, Darren McGavin, Sam Wanamaker m.fl. Arnold berättade i en intervju till filmen att han fick chansen att bära moderna och fina kläder. Tidi...


Regi: Willard Huyck. I rollerna: Lea Thompson, Tim Robbins, Jeffery Jones, Ed Gale, m.fl. Howard the Duck är otroligt nog en Marvel-serie. Den här filmen var den allra första Marvel-filmatiseringen. Den är den sista filmen som regissören Willar...


Regi: Rodrigo Cortés Manus: Chris Sparling I rollerna: Ryan Reynolds och resten är endast röstskådisar Trivia: Filmen spelades in i kronologisk ordning under 17 dagar i en studio i Barcelona.   Synops Ryan Reynolds spelar lastbilschauf...


Regi: Mark Forster. Manus: Matthew Michael Carnahan m.fl. & Max Brooks (bokförfattaren)I rollerna: Brad Pitt, Mireille Enos, Daniella Kertesz m.fl.Trivia: Författaren Max Brooks har offentligt sagt att filmen inte har så mycket med boken att göra ...


Regi: Robert Zemeckis
Manus: Robert Zemeckis, Bob Gale I rollerna: Michael J Fox, Lea Thompson, Christopher Lloyd med flera Trivia: Detta är första filmen i en trilogi men Christopher Lloyd (Doc Brown) ville göra en fjärde där de åker till a...

Presentation


Denna blogg drivs av två filmtokiga kristna bröder. Vi skriver om populärkultur och hur det kan relatera till den kristna tron. Främst så är våra inlägg att vi tittar på och talar om film.

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2012 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards