Två Tummar

Direktlänk till inlägg 20 april 2013

Luther (2003)


Regi: Eric Till

Manus: Camille Thomasson och Bert Gavigan

I rollerna: Joseph Fiennes, Alfred Molina, Jonathan Firth, Sir Peter Ustinov, Bruno Ganz, m.fl

Det finns tyvärr inte så mycket trivia att skriva här. Det är Peter Ustinovs (från Spartacus) sista film.


Synops

Vi följer Martin Luthers liv från att han blir munk med konstant dåligt samvete över att inte duga till inför Gud. Till sist överrumplas han av nåden i Guds evangelium. Snart upptäcker han att kyrkan inte är i samklang med evangeliet. När Luther väljer att stå fast i sin nyväckta tro får det större konsekvenser än han någonsin kunnat ana.


Skådespeleri

De har lyckats få bra skådespelare till denna biografiska film, där de stora namnen är Joseph Fiennes (Ralph Fiennes bror), Alfred Molina (Dr Octopus i Spider-Man 2) och Bruno Ganz (Die Untergang, Der Baader Meinhof Komplex). De gör ett bra jobb, kanske främst Fiennes som gör ett engagerat och passionerat porträtt av Luther som plågas av dåligt samvete och den ondes attacker. Det är förvånansvärt spännande.


Regi

Filmen har som ambition att få in mycket material på relativt kort utrymme. Det gör att filmen i början kan upplevas som ”hoppig”. Dock får den fart relativt snabbt och är då en spännande och intressant film. Det är bra jobbat att få en typisk ”pratfilm” med dialoger och monologer till ett spänningsmoment. 


Luther har fått kritik för att den enbart skönmålar Luther och missar hans bristfälliga sidor. Hans uppmuntran till furstar att slå ner bondeupproret hastas förbi och hans ökända antisemitism nämns inte alls. Detta är faktiskt tråkigt. Det faktum att Luther hade sådana sidor är en lärdom för oss. Han var på dessa områden en man av sin tid och blind för hur fel det var. Ändå är han enligt oss en av kyrkohistoriens stora hjältar. Hans mörka sidor är en påminnelse till oss att vara vaksam på vilket sätt vi är folk av vår tid och okritiskt köper saker som senare generationer kommer att klandra oss för. Detta är en missad möjlighet för filmmakarna att få oss att fokusera på Kristus som ledstjärna. Luther och andra lärare kan vara just viktiga lärare för oss men det är Kristus som är ledstjärnan. Vilket var en del av Luthers verksamhet att lära ut.


Filmmakarna har skrivit in citat från historiska källor i replikerna. För den som är påläst är det skoj att se detta. T.ex är Luthers tal inför domstolen i Worms tagen från historiska källor. Googla på Luthers ”Here I Stand” tal. 


Produktion

Luther är en historisk film av episka mått. Mycket arbete har lagts ner på kostymer och miljöer. Vi slängs in 1500-talets Europa på ett övertygande sätt. Atmosfären och tonen gör att vi tittar känner oss indragna i reformationen. Gamla byggnader och att folk tar sig fram antingen med pilgrimsstav eller till häst förstärker intrycket.

Budskap

So when the devil throws your sins in your face and declares that you deserve death and hell, tell him this: I admit that I deserve death and hell, what of it? For I know One who suffered and made satisfaction on my behalf. His name is Jesus Christ, Son of God, and where He is there I shall be also!” - Luther (i filmen)


Med detta citat skulle vi kunna vara klara med detta inlägg. Fast givetvis finns det mer att säga om detta. Luther är en påminnelse för oss hur Gud kan använda de mest bräckliga och svaga människor på mäktiga sätt. Luther var just en sådan man. Historien lär oss att Luther var en man med svag hälsa, både fysisk och psykiskt. Han led av diverse magproblem och fick gikt på äldre dagar. Psykiskt led han av vad som idag skulle kallas kronisk depression och han hade idag kunnat hjälpas av medicinering. Säkerligen eskalerade dessa problem av att få genomföra något så omvälvande som reformationen var. Säkerligen fanns det andliga bekymmer också, Luther skriva ofta hur ansatt han var av mörka andemakter. Som vi tidigare skrivit var Luther en man med mörka sidor. Dock var han en man som hade hoppet  på rätt ställe, i Kristus. Gud använde honom för att få ut sitt budskap och för att Han skulle bli ärad. Det är en uppmuntran för oss. Kanske får vi helande för våra bekymmer i detta liv, kanske inte. Oavsett vad kommer Gud vara med oss och använda oss för Hans namn skull. Vilket ytterst sett är den högsta glädjen för den som hör till Honom. Kristus allena är vår frälsare!


”For I hear not only that the omnipotent God, the creator and maker of all things, is good and merciful, but also that the Supreme Majesty was so concerned for me, a lost sinner, a son of wrath and of everlasting death, that he spared not his own Son but delivered him to the most ignominous death, that, hanging between two thieves, he might be made a curse and sin for me, a cursed sinner, that I might be made just, blessed, a son and heir of God.” - Luther


Denna bild har vi använt tidigare. På korset tar Gud vår synd och ger oss all sin godhet och rättfärdighet. Därför är de som är i Kristus rena och fläckfria och därför utan fällande dom inför Gud som är en helig och rättvis domare. I sin samtid (och även idag) blev anklagelsen mot detta att det ger utrymme för folk att leva som de själva vill. Inte alls!


”When God in his sheer mercy and without any merit of mine has given me such unspeakable riches, shall I not then freely, joyously, wholeheartedly, unprompted do everything that I know will please Him?” - Luther


Vi är absolut räddade av nåd allena genom tron allena! Men som Pastor Tim Keller säger så är det inte en tro som står allena. Tron får konsekvenser i våra liv. Tron leder till frukt. Det kommer Gud se till. Den som tillhör Honom kan vara viss att förändring kommer ske. Förändring som kommer leda oss till handling vilket leder till mer förändring. Allt  genomsyrat av Guds nåd utan vilket vi inte skulle förmå något alls. 


Nu har vi citerat mycket Luther och har avslutningsvis ett citat till. 


”The true Christian pilgrimage is not to Rome or Compostela, but to the prophets, the Psalms, and the Gospels.” - Luther


Skriften allena är vår högsta auktoritet. Det betyder inte att det inte finns underordnade auktoriteter. För tron är kristna lärare, kyrkohistorien, tradition och profetiska tilltal viktiga för oss. Att kasta ut det på grund av ytterligheter är att kasta ut barnet med barnvattnet. Många kan vara skrämda av att lyssna på tilltal på grund av knäppa avarter som har funnits och fortfarande existerar. Man kanske är rädd för villoläror som grundar sig i tilltal, som t.ex mormonkyrkan. Det är dock fel att slänga ut lyssnande för hur Gud talar idag. Det som dock Luther (och Bibeln!) lär oss är att Bibeln är högsta auktoritet och är den främsta måttstocken. 


Likaså är det fel att tro att kyrkohistorien och traditionen inte har något att lära. Att avfärda det är en brist och ett misstag. Några av de allra bästa lärarna i kristenheten är döda. Dock är de just lärare och inte Bibeln. 


Det finns även andra auktoriteter för hur vi ska förstå universum, som t.ex vetenskap. Hur vi förstår universum är dock alltid underordnat att Bibeln lär att Gud är skaparen och upprätthållaren av sitt universum.


Så vi har nu fört fram fyra av reformationens fem allena. Kristus allena är vår frälsare. Vi är frälsta av nåd allena genom tron allena. Skriften allena är vår högsta auktoritet. Vi har även lärt oss att Luther uppmuntrar oss i att svaga brustna människor finner nåd hos Gud och blir använda av Honom. Det för oss till det femte allenat. Detta sker för att Gud allena ska få äran! Gud är för oss för att Han är för sig själv. Vilken underbart fast grund för att Han är för oss!


”Vår Gud är oss en väldig borg!”

 

Två Lutherska Tummar upp för Luther (2003)!!!

//Jönsson & Svensson

 
 
Sofie

Sofie

25 april 2013 21:54

En egen tes, vad lustigt :)

http://craxyknas.se

Clas & Kristian Jönsson & Svensson

27 april 2013 13:15

Vi gillar ju att spexa till det! Tack för kommentaren!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar


Regi: John IrwinManus: Gary M. Devore och Norman WexlerI rollerna: Arnold Schwarzenegger, Kathryn Harrold, Darren McGavin, Sam Wanamaker m.fl. Arnold berättade i en intervju till filmen att han fick chansen att bära moderna och fina kläder. Tidi...


Regi: Willard Huyck. I rollerna: Lea Thompson, Tim Robbins, Jeffery Jones, Ed Gale, m.fl. Howard the Duck är otroligt nog en Marvel-serie. Den här filmen var den allra första Marvel-filmatiseringen. Den är den sista filmen som regissören Willar...


Regi: Rodrigo Cortés Manus: Chris Sparling I rollerna: Ryan Reynolds och resten är endast röstskådisar Trivia: Filmen spelades in i kronologisk ordning under 17 dagar i en studio i Barcelona.   Synops Ryan Reynolds spelar lastbilschauf...


Regi: Mark Forster. Manus: Matthew Michael Carnahan m.fl. & Max Brooks (bokförfattaren)I rollerna: Brad Pitt, Mireille Enos, Daniella Kertesz m.fl.Trivia: Författaren Max Brooks har offentligt sagt att filmen inte har så mycket med boken att göra ...


Regi: Robert Zemeckis
Manus: Robert Zemeckis, Bob Gale I rollerna: Michael J Fox, Lea Thompson, Christopher Lloyd med flera Trivia: Detta är första filmen i en trilogi men Christopher Lloyd (Doc Brown) ville göra en fjärde där de åker till a...

Presentation


Denna blogg drivs av två filmtokiga kristna bröder. Vi skriver om populärkultur och hur det kan relatera till den kristna tron. Främst så är våra inlägg att vi tittar på och talar om film.

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2013 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards