Två Tummar

Direktlänk till inlägg 6 april 2013

The Prince of Egypt (1998)


Regi: Brenda Chapman, Steve Hickner och Simon Wells

Manus: Philip LaZebnik och Nicholas Meyer

I rollerna: Val Kilmer, Ralph Fiennes, Michelle Pfeiffer, Sandra Bullock, Jeff Goldblum, Danny Glover, Patrick Stewart, m.fl

Trivia: För att inte filmens riktiga titel skulle avslöjas innan värlspremiären, skickades filmen till biograferna som "Edgar Allan" (POE=Prince of Egypt). Produktionsteamet kommunicerade med runt 600 religionsexperter under filmens skapande, och den är förbjuden i Malaysia och Indonesien.


Synops
Moses växer upp som lovande prins av Egypten, med den kommande faraonen Ramses som närmaste bror. Men så småningom får han reda på sitt ursprung och blir kallad av Gud att leda israeliterna ut ur fångenskapen i Egypten. Mycket sång och musikalnummer följer.


Skådespeleri
Röstskådespeleriet är av yppersta klass: massor med kända amerianska skådespelare har lånat ut sina vältränade och välklingande röster: Val Kilmer, Ralph Fiennes, Michelle Pfeiffer, Steve Martin, Jeff Goldblum. De gör ett utmärkt jobb som i en ”vanlig” spelfilm. Och det är en fin och minnesvärd historia som berättas.


Regi
Först av allt ska sägas att filmteamet tagit sig friheter i sitt källmaterial. Detta uppger de dock i inledningen av filmen men säger även att de bevarat historiens huvuddrag. Vilket stämmer till fullo. Historien berättas snabbt och episkt, med mycket humor i början och ideliga musikalnummer, eftersom det är en familjefilm av episka mått. Flera scener får oss att fysiskt rysa av rörelse. Sångerna är alla välskrivna och passar väl in i berättelsen. Folkets klagosång till Gud när de är i fångeskapen ropar ut förtvivlan och hjälp. Vi har också sången då Gud skickar plågorna över Egypten. En episk sång som verkligen är en kraftmätning. Slutligen har vi sången för uttåget som trosvisst handlar om möjligheten mirakler ger.

 

Produktion

Filmen är mycket välanimerad och fint ritad. De har haft som ambition att göra läpprörelserna så att de passar för många språk. En mycket imponerande bedrift. Det kommer till sin fulla rätt i ”When you believe” sången. Den finns som ett extramaterial på DVDn där vi får scenen och den växlar mellan alla språken. Musiken är som vi tidigare sagt en av filmens stora behållningar. De förstärker stämningen och storyn. Bra jobbat produktionsteamet!

 

Budskap

Ett stort tema i filmen är Guds makt och överlägsenhet. I kraftmättningen så är det Gud som till slut segrar för att föra sitt folk till frihet. De egyptiska avgudarna trillar ihop och Egyptens stolthet ligger krossad.


”Ashira l’Adonai ki gaoh gaah (X2). Mi-cha-mo-cha ba-elim adonai. Mi-ka-mo-cha ne-dar- ba-ko-desh. Na-chi-tah v'-chas-d'-cha am zu ga-al-ta (X2)”

 

 “I will sing to the Lord, for he has triumphed gloriously (X2) Who is like You, oh Lord, among the celestial. Who is like You, majestic in holiness. In Your love, You lead the people You redeemed (X2)”


Vad har då vi att säga om detta? Vad har denna historiska händelse med oss att göra? Jo, den inger hopp. Gud hade lovat att ingripa för att rädda sitt folk! Därför gjorde Han det. Han har lovat att vi som tillhör Jesus ska hållas kvar i Jesus tills vi får se Honom ansikte mot ansikte. Guds löften är värda att lita på. Varför har han då gett dessa löften?


”Inte åt oss, HERRE, inte åt oss utan åt ditt namn ge äran, för din nåds och din sannings skull.” – Ps 115:1


Att Gud räddade sitt folk ut ur Egypten leder efter många hundra år fram till Jesus. Det är faktiskt om Jesus som hela Bibeln handlar om. Moses fick löfte om att det skulle komma en större profet och ledare än honom. Mose fick vara medlare mellan folket och Gud då han mottog lagen. På samma sätt är Jesus den perfekta medlaren mellan människor och Gud då Han är både människa och Gud. Jesus är även det perfekta offret för synd som ofta illustreras som ett lamm. Därför är även den räddande symboliken lammets blod hade i uttåget ur Egypten en foreshadowing för Jesus.


”Bröder, i kraft av Jesu blod kan vi nu frimodigt gå in i det allra heligaste” – Hebr. 10:19


Det allra heligaste är Guds närvaro. Där hör vi egentligen inte hemma som skyldiga, fallna syndare. Men där får vi vara på grund av vad Jesus gjort. Hans offerdöd absorberade Guds rätta straffdom mot oss. Det talas om att han renar oss och gör oss helt fläckfria. Därför kan vi frimodigt få vara i Guds närvaro.


Filmen slutar med att frasen från första sången upprepas. ”Deliver us!”. Det är inget fåfängt rop i tomma intet. Det finns nämligen en räddare, Jesus Kristus.
 

Två tummar upp för The Prince of Egypt!!!
//Jönsson & Svensson

 
 
Sofie

Sofie

21 april 2013 20:22

"Sångerna är alla välskrivna och passar väl in i berättelsen. Folkets klagosång till Gud när de är i fångeskapen ropar ut förtvivlan och hjälp. Vi har också sången då Gud skickar plågorna över Egypten. En episk sång som verkligen är en kraftmätning. Slutligen har vi sången för uttåget som trosvisst handlar om möjligheten mirakler ger."

Så himla sant. Bra skrivet!

http://craxyknas.se

Clas & Kristian Jönsson & Svensson

27 april 2013 13:14

Man ser att "every cent is on the screen", de har inte sparat på något. Tack för kommentaren!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar


Regi: John IrwinManus: Gary M. Devore och Norman WexlerI rollerna: Arnold Schwarzenegger, Kathryn Harrold, Darren McGavin, Sam Wanamaker m.fl. Arnold berättade i en intervju till filmen att han fick chansen att bära moderna och fina kläder. Tidi...


Regi: Willard Huyck. I rollerna: Lea Thompson, Tim Robbins, Jeffery Jones, Ed Gale, m.fl. Howard the Duck är otroligt nog en Marvel-serie. Den här filmen var den allra första Marvel-filmatiseringen. Den är den sista filmen som regissören Willar...


Regi: Rodrigo Cortés Manus: Chris Sparling I rollerna: Ryan Reynolds och resten är endast röstskådisar Trivia: Filmen spelades in i kronologisk ordning under 17 dagar i en studio i Barcelona.   Synops Ryan Reynolds spelar lastbilschauf...


Regi: Mark Forster. Manus: Matthew Michael Carnahan m.fl. & Max Brooks (bokförfattaren)I rollerna: Brad Pitt, Mireille Enos, Daniella Kertesz m.fl.Trivia: Författaren Max Brooks har offentligt sagt att filmen inte har så mycket med boken att göra ...


Regi: Robert Zemeckis
Manus: Robert Zemeckis, Bob Gale I rollerna: Michael J Fox, Lea Thompson, Christopher Lloyd med flera Trivia: Detta är första filmen i en trilogi men Christopher Lloyd (Doc Brown) ville göra en fjärde där de åker till a...

Presentation


Denna blogg drivs av två filmtokiga kristna bröder. Vi skriver om populärkultur och hur det kan relatera till den kristna tron. Främst så är våra inlägg att vi tittar på och talar om film.

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2013 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards