Två Tummar

Direktlänk till inlägg 9 mars 2013

Identity of a killer (2010)

Också känd som L'homme qui voulat vivre sa vie. Trailern är på franska utan text tyvärr.

Regi: Eric Lartigau
Manus: Eric Lartigau, Laurent de Bartillat, Emmanuelle Bercot och Bernard Jeanjean
Baserat på romanen The Big Picture av Douglas Kennedy
I rollerna: Romain Duris, Marina Foïs, Niels Arestrup och Branka Katic, med flera.

På imdb finns ingen trivia för denna film.


Synops
Advokaten Paul Exben har ett till synes lyckligt liv med fru, barn, villa och ett toppenjobb i Paris. Steg för steg anar han att hans fru är otrogen, och under ett bråk råkar han ta livet av sin frus älskare. Frun begär skilsmässa och Paul bestämmer sig för att fly och starta ett nytt liv (som fotograf på en tidning på Balkan) på en annan plats och antar den döde mannens identitet.

Det här låter kanske som en vanlig ostig thriller av låg kvalitet, men det är det faktiskt inte.

 

Skådespeleri
Romain Duris får mycket tid själv framför kameran och vi att han bär filmen mer eller mindre på sina axlar. Han gör ett känsligt porträtt av en man i kris som både är ledsen och arg efter att hans fru har skilt sig från honom. Han inser också vad han måste göra och det är ett trovärdigt porträtt. De andra karaktärerna lär vi inte känna så väl, och det känns som Niels Arestrup återigen spelar ”överförfriskad pappa” från Mitt hjärtas förlorade slag. Men han bidrar med att ifrågasätta och tvivla på Pauls motiv. Ivana, spelad av Branka Katic, ger direkt intrycket av att vara ett loveinterest som spirar lite smått under filmens gång. Karaktärerna skulle behöva lite mer utveckling i den andra delen av filmen.

 

Regi
Första delen av filmen är väldigt tajt och spännande, och när Paul väl ger sig ut på flykt vet man inte alls vad som kommer att hända.  Det är en ny aspekt av den här typen av film som inte brukar skildras i vanliga fall. Karaktärerna i den senare delen av filmen behöver som sagt lite mer djup, men i stort är det en förvånansvärt djup film som börjar som en thriller men går vidare till en filosofisk fundering om existentialistiska värden. Den ger mycket mer än man från början kan förvänta sig och det är en trevlig överraskning.

 

Produktion
Det känns som man har tagit vara på miljön man filmar i. Paul och hans fru bor i en extravagant villa utanför Paris som verkligen ser ut att kosta mycket. När filmen sedan skiftar fokus till forna Jugoslavien får vi se en råare, lantligare bild av omgivningarna och det är bra, helt enkelt! Man har lagt ner mycket arbete på att få till fint foto och det gillar vi. Den franska originaltiteln är ”Mannen som ville leva sitt liv”, och det känns typiskt franskt och poetiskt och man kanske greppar efter lite väl mycket men i stora drag är det en tajt och välskriven film.

 

Budskap

Vi märker hyfsat omgående att allt inte är väl under ytan i Pauls äktenskap. En klar påminnelse att inte bara se till ytan. Vägen till deras sorgliga tillvaro får vi inte reda på mycket om. Med all sannolikhet har den varit långsam och succesiv. Paul har kanske varit frånvarande som make och pappa. Han har kanske steg för steg försummat relationen till sin fru och sina barn. Här ger filmen en påminnelse om att vi måste arbeta på våra relationer och vara aktiva i det. Viktiga samtalsstunder inträffar sällan spontant utan är något man aktivt måste ta tag i hur jobbigt det än kan vara. Detta verkar dock inte vara filmens huvudtema. Temat verkar snarare vara att fly från verkligheten och hur fåfängt det kan vara.


”Den ogudaktige fångas av sina egna missgärningar och fastnar i sin egen synds snaror.” – Ords 5:22


Paul hamnar rejält snett. Han sätter igång en ytterst avancerad plan inte bara för att täcka över det dråp som han begått utan även för att försvinna. Han längtar efter ett nytt liv eller en omstart. Gör vi inte alla det?


”Vem kan säga: "Jag har bevarat mitt hjärta rent, jag är fri från synd"?” – Ords 20:9


Det finns faktiskt bara en som kan svara ”jag” på den frågan. Det är Jesus. Han levde det liv vi borde ha levt och dog döden vi förtjänade. På korset absorberade han Guds rätta och rättvisa vrede mot oss och dog som vår ställföreträdare. Där besvaras vår längtan efter en ny start!


”Den som döljer sina överträdelser går det ej väl, den som bekänner och överger dem får barmhärtighet.” – Ord 28:13

 

En tumme skeptisk och en tumme upp för Identity of a Killer (2010).

// Jönsson & Svensson

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar


Regi: John IrwinManus: Gary M. Devore och Norman WexlerI rollerna: Arnold Schwarzenegger, Kathryn Harrold, Darren McGavin, Sam Wanamaker m.fl. Arnold berättade i en intervju till filmen att han fick chansen att bära moderna och fina kläder. Tidi...


Regi: Willard Huyck. I rollerna: Lea Thompson, Tim Robbins, Jeffery Jones, Ed Gale, m.fl. Howard the Duck är otroligt nog en Marvel-serie. Den här filmen var den allra första Marvel-filmatiseringen. Den är den sista filmen som regissören Willar...


Regi: Rodrigo Cortés Manus: Chris Sparling I rollerna: Ryan Reynolds och resten är endast röstskådisar Trivia: Filmen spelades in i kronologisk ordning under 17 dagar i en studio i Barcelona.   Synops Ryan Reynolds spelar lastbilschauf...


Regi: Mark Forster. Manus: Matthew Michael Carnahan m.fl. & Max Brooks (bokförfattaren)I rollerna: Brad Pitt, Mireille Enos, Daniella Kertesz m.fl.Trivia: Författaren Max Brooks har offentligt sagt att filmen inte har så mycket med boken att göra ...


Regi: Robert Zemeckis
Manus: Robert Zemeckis, Bob Gale I rollerna: Michael J Fox, Lea Thompson, Christopher Lloyd med flera Trivia: Detta är första filmen i en trilogi men Christopher Lloyd (Doc Brown) ville göra en fjärde där de åker till a...

Presentation


Denna blogg drivs av två filmtokiga kristna bröder. Vi skriver om populärkultur och hur det kan relatera till den kristna tron. Främst så är våra inlägg att vi tittar på och talar om film.

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2013 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards