Två Tummar

Direktlänk till inlägg 25 december 2012

Berättelsen om Narnia - Häxan och Lejonet (2005)

Regi: Andrew Adamson

Manus: Ann Peacock, Andrew Adamson, Christopher Markus, Stephen McFeely

Baserat på en bok av C.S Lewis

I rollerna: Georgie Henley, James McAvoy, Tilda Swinton, Jim Broadbent, William Moseley

Filmen är till största del filmad i kronologisk ordning, något som faktiskt är ovanligt. I filmen gjordes försök att använda riktiga vargar. Dessvärre fick ett par ersättas med datoranimerade vargar. De riktiga tyckte det var så kul att få göra sitt jobb att de viftade på svansen vilket ju inte direkt gör dem skräckinjagande.


Synops

De fyra syskonen Pevensie blir evakuerade från London ut på engelska landsbygden under andra världskriget. Av en tillfällighet hittar yngsta systern Lucy en garderob som gömmer en ingång till det förtrollade landet Narnia, komplett med vinter året runt och en elak vit häxa. Snart är de djupt engagerade i att befria Narnia från den vita häxans hemska regim.


Skådespeleri

Georgie Henley som Lucy är en av syskonen som sticker ut mest. Vilket ju är rättvist då hon är det yngsta av syskonen, hon upptäcker Narnia först, och boken är trots allt en barnbok. Det finns en viktig poäng här som vi ska återkomma till under budskap. De övriga syskonen gör en solid insats. Liam Neeson gör rösten till Aslan och det är formidabelt val. Dels är Neeson en suverän skådis men också för att hans mörka röst kan vara både auktoritär och varm. Det finns ingen som egentligen brister i sin insats. Tilda Swinton som den vita häxan är också något som man bör titta efter.


Regi

Filmen visar stor respekt för materialet som boken ger. De håller sig till den huvudsakliga storyn av boken men lägger till en hel del utfyllnad. Det ges en del utrymme för syskonens äventyr när de blir jagade av vargar och andra karaktärer av mindre nobel natur, och såklart det stora episka slaget på slutet, som känns igen från Lord of the Rings-trilogin, där det fajtades dubbelt så mycket. Men filmen döljer inte det kristna budskapet, som kommer fram även om gott om tid ges åt att utveckla historien och åt action. Andrew Adamson har tidigare gjort bland annat Shrekfilmerna och vet hur man gör en fantasyfilm, och det är ett bra val. Dock gör inte filmen lika stort intryck som Harry Potter eller LOTR. Det märks att filmen vill göra en sådan filmatisering men den kanske försöker lite för mycket. Det betyder inte att det är en dålig film, tvärtemot.


Produktion

För effekter står WETA-workshops, alltså de som gjorde samma uppdrag i LOTR. De är ytterst kompetenta i att bygga modeller och rekvisita för filmer. De är snyggt gjorda och fyllda av detaljer. Detta gör att världen känns verklig och trovärdig. Allt ifrån vapen till masker är gjorda med finkänslighet. Det är en hel del CGI och andra dataeffekter i filmen. Dessa är dock använda på rätt sätt. De är där för att förstärka filmen. T.ex faunerna är utklädda människor men specialbyxor som en dator sedan lägger getben på dem. Detta tycker vi om. Mycket omsorg och arbete har lagts ner på produktionsarbetet. 


Miljöerna är mycket vackra och precis som i LOTR bjuds vi på många naturvyer. Man sugs in i miljöerna och CS Lewis bok blommar verkligen ut. Filmen är oerhört snyggt klippt. Övergångarna mellan scenerna är toppen! Flera som är extraordinära. 


Budskap

“Some day you will be old enough to start reading fairy tales again.”  - CS Lewis


Så sa alltså narniaförfattaren CS Lewis. Han var professor i medeltids- och renässanslitteratur med kopplingar till både Oxford och Cambridge. Han har skrivit mängder med intellektuell och akademisk litteratur samt en del skönlitteratur. Ändå anser han dock att fenomenet saga är något kraftfullt. Han har insett något kraftfullt i det barnsliga. Det är inte omogenhet det är tal om utan det är barnslig lekfullhet och tillit. CS Lewis har alltså använt mediet barnsaga för att förmedla något viktigt, hans kristna tro. Att Narnia har ett kristet innehåll är inte svårt att se. Ta detta citat från Aslan:


”If the Witch knew the true meaning of sacrifice, she might have interpreted the deep magic differently. That when a willing victim who has committed no treachery, is killed in a traitor's stead, the stone table will crack, and even death itself would turn backwards.” - Aslan


Detta är det vi skrivit om så ofta. Det fantastiska Gud har gjort för oss. CS Lewis får fram det på ett vackert och tilltalande sätt. Att det är gjort i formen av en barnbok förstärker faktiskt berättelsen som ska berättas. Jesus sa:


”Den som inte tar emot Guds rike som ett barn kommer aldrig dit in.” - Mark 10:15


Det är viktigt att inte applicera det vi ser som negativt med barnslighet på detta citat. Det är inte tal om omogenhet eller något sådant. Det handlar om den förtröstan som barn kan uppvisa. Det är kanske därför Lewis låter barn vara bokens hjältar och att den är skriven som barnbok. Denna barnsliga förtröstan är inte något som slänger ut förnuftet. Det är inte vad Jesus säger och inte heller något Lewis menar. När syskonen samtalar med professorn om att både Lucy och Edmund varit i Narnia så pratar Peter och Susan om hur omöjligt det är. Dock vet de att Lucy brukar tala sanning och Edmund ljuga. Alltså när han säger att han bara låtsats ha varit i Narnia med Lucy så kan man anta det var en lögn. Om Lucy inte brukar ljuga och hon inte är galen så är professorns slutsats att de logiskt sett borde tro på Narnia. Filmen är full av sådana klockrena inslag. Vårt tips till er läsare är att skaffa er en annan bok av CS Lewis och läsa hur han visar att den kristna tron i allra högsta grad är intellektuellt hållbar. 


Denna film är en mycket hoppfull film. Vintern är på väg bort! Aslan kommer! Vita häxan ska besegras! Detta gör att filmen också är en utmärkt julfilm. Hoppet som filmen är baserad på är verkligt! 


”In Christ alone, who took on flesh

Fullness of God in helpless Babe

This gift of love and righteousness

Scorned by the ones He came to save


Til on that cross as Jesus died

The wrath of God was satisfied

For every sin on Him was laid

Here in the death of Christ I live, I live


There in the ground His body lay

Light of the world by darkness slain

Then bursting forth in glorious Day

Up from the grave He rose again”


Bland alla julklappar denna jul så är vår önskan och bön att ni läsare ska upptäcka denna fantastiska gåva av nåd som Gud har gett oss, förlåtelse och evigt liv. Gud är trofast och vi kan lita på Honom med en barnslig förtröstan. Vi kan som Lucy gå in i garderoben för vi vet att Narnia finns. Hon gör det med en barnslig glädje och det är en förebild för oss att följa. Det kristna livet innebär mycket mognad men denna barnslighet får vi alltid bevara. 


”Alla är ni Guds barn genom tron på Kristus Jesus.” - Gal 3:26


Så slutligen vill vi önska er alla en sak men för det ska vi ta till ett citat från filmen:


”Long live Aslan! And merry Christmas!” - Father Christmas

 

Två Juliga Tummar Upp för Narnia - Häxan och Lejonet!!!

//Jönsson & Svensson

 

 
 
Craxyknas

Craxyknas

30 december 2012 01:44

Måste ge er en eloge för hur bra ni skriver i den här recensionen! Great writing!

http://craxyknas.blogg.se

Clas & Kristian Jönsson & Svensson

1 januari 2013 12:18

Oj oj, tackar, nu blir vi smickrade! Tack för att du fortsätter läsa! God fortsättning!

Kristian /Två Tummar filmblogg

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar


Regi: John IrwinManus: Gary M. Devore och Norman WexlerI rollerna: Arnold Schwarzenegger, Kathryn Harrold, Darren McGavin, Sam Wanamaker m.fl. Arnold berättade i en intervju till filmen att han fick chansen att bära moderna och fina kläder. Tidi...


Regi: Willard Huyck. I rollerna: Lea Thompson, Tim Robbins, Jeffery Jones, Ed Gale, m.fl. Howard the Duck är otroligt nog en Marvel-serie. Den här filmen var den allra första Marvel-filmatiseringen. Den är den sista filmen som regissören Willar...


Regi: Rodrigo Cortés Manus: Chris Sparling I rollerna: Ryan Reynolds och resten är endast röstskådisar Trivia: Filmen spelades in i kronologisk ordning under 17 dagar i en studio i Barcelona.   Synops Ryan Reynolds spelar lastbilschauf...


Regi: Mark Forster. Manus: Matthew Michael Carnahan m.fl. & Max Brooks (bokförfattaren)I rollerna: Brad Pitt, Mireille Enos, Daniella Kertesz m.fl.Trivia: Författaren Max Brooks har offentligt sagt att filmen inte har så mycket med boken att göra ...


Regi: Robert Zemeckis
Manus: Robert Zemeckis, Bob Gale I rollerna: Michael J Fox, Lea Thompson, Christopher Lloyd med flera Trivia: Detta är första filmen i en trilogi men Christopher Lloyd (Doc Brown) ville göra en fjärde där de åker till a...

Presentation


Denna blogg drivs av två filmtokiga kristna bröder. Vi skriver om populärkultur och hur det kan relatera till den kristna tron. Främst så är våra inlägg att vi tittar på och talar om film.

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards