Två Tummar

Direktlänk till inlägg 8 december 2012

Casablanca (1942)

Av Clas & Kristian Jönsson & Svensson - 8 december 2012 18:00

Regi: Michael Curtiz

Manus: Julius J. Epstein, Philip G. Epstein, Howard Koch, Murray Burnett och Joan Alison

I rollerna: Humphrey Bogart, Ingrid Bergman, Paul Henreid, Claude Reins, Conrad Veidt, Peter Lorre m.fl

Filmen gjordes under pågående världskrig. Därför kunde de ej filma nattscener vid flygplatser. De gjorde det då i studio och använde sig av perspektivfoto för att ge intrycket av att vara på en flygplats. En teknik som används än idag, t.ex har det gjorts i Alien. En annan följd av att den spelades in under pågående krig är vilka som skulle spela tyskarna. Det blev tyska judar som flytt till USA.


Synops

Andra världskriget rasar. Flyktingar flyr undan kriget och många har siktet inställt på Amerika. För många väntar en farlig resa som tar dem till Nordafrika och till Casablanca och förhoppningsvis en resa till Portugal för att kunna ta sig till Amerika. Casablanca som styrs av Vichy-Frankrike, Nazitysklands lydstat över den del av Frankrike som inte är ockuperat. I Casablanca driver amerikanen Rick Blaine ett kafé/bar, som inte sticker ut hakan för någon. En dag kommer paret Lazlo och Ilsa till hans bar. Lazlo är ledaren för Europas samtliga motståndsrörelser. Han känner många och tyskarna vill hindra honom från att lämna Casablanca. Ilsa och Rick har ett förflutet tillsammans, och detta blir mer och mer tydligt och dramatiskt under filmen. Ska Rick ta hänsyn till det eller hellre göra det rätta?


Skådespeleri

Casablanca är en film med ypperligt skådespeleri. Det är minst sagt stiligt. Humphrey Bogart spelar den cyniske Rick galant. Hans inre konflikt och smärta kommer fram. Han är en antihjälte som helst vill bli lämnad ifred. Ingrid Bergman verkligen skiner, kameran älskar henne och hon är verkligen strålande vacker i varje scen. Verkligen en stolthet för Sverige! Paul Henreid som den gode Lazlo gör ett fint jobb, men han sticker inte ut och bleknar lite bredvid Bogart och Bergman. Claude Rains som den korrupte polischefen framstår som både inställsam och sliskig, bra jobbat Claude. Måste varit roligt att spela den rollen, en skurkroll som man minns. Conrad Veidt spelar den tyske Major Strasser. En mycket ondskefull roll. Han gör den bra även om den kanske är lite klyschig. Sammantaget är det Bogart och Bergman man minns mest, Bogart för hans slitna, avtrubbade inställning till livet, och Bergman för hennes skönhet och förtvivlan mellan två män som hon älskar.  


Regi

Manuset är tätt och håller spänningen uppe i mycket dialog. Det är inte för intet som många av replikerna i filmen blivit historiska. Kristian väntade sig att höra repliken ”Play it again, Sam” från Bogart. Men icke. Den verkar bara existera i det förnäma rykte som den här filmen har. Det pratas konstant i den här filmen! Det är inte ofta det är tyst. När folk inte pratar spelar Sam på pianot så det svänger ordentligt.  En av de absolut bästa scenerna är när tyskarna tagit över pianot i baren och har allsång - Die Wacht Am Rhein. Lazlo går till husbandet och säger åt dem att spela Marseljäsen. Hela baren hakar på i sången och överröstar tyskarna.  


Produktion

Miljöerna och kostymerna sitter där de ska. Det märks att filmen är en studioproduktion eftersom man ser att det är inomhus även om det är en utomhusscen. Men storyn och manuset håller tittaren fängslad och gör att man inte bryr sig så mycket om småsaker som inomhus eller utomhusscener.


Budskap

Casablanca är historia om en frihetskämpe som efter att ha fått ett brustet hjärta blir en cyniker. Men som sedan blir kämpe igen. Hur lätt är det inte att falla in i cynism och stänga av världen utanför? Att glida ifrån kan ske lätt. Detta gäller även i det kristna livet. Att bli ljummen och bekväm kan verka som en framkomlig väg. Perioder av tillbakagång kan drabba alla kristna. Dock är Gud alltid trofast!


”Jag vill hela dem från deras avfall, jag vill älska dem av fri vilja, ty min vrede har vänt sig ifrån dem. ” Hos 14:5


Att Gud överger aldrig dem som tillhör Honom är skrivet över hela Bibeln. Därför är den kristne helt och hållet trygg. Enligt Bibeln finns det inget som heter att komma bort från Gud, för Gud kan aldrig lämna oss, han kan inte förneka sig själv.


”Vem kan skilja oss från Kristi kärlek? Nöd eller ångest, förföljelse eller hunger, nakenhet, fara eller svärd? Det står ju skrivet: För din skull dödas vi hela dagen, vi räknas som slaktfår.

Men i allt detta vinner vi en överväldigande seger genom honom som har älskat oss. Ty jag är viss om att varken död eller liv, varken änglar eller furstar, varken något som nu är eller något som skall komma, varken makter, höjd eller djup eller något annat skapat skall kunna skilja oss från Guds kärlek i Kristus Jesus, vår Herre.” Rom 8:35-39


För den avstannade kristne gäller alltså att resa sig, hoppa upp i sadeln igen och likt Rick återuppta den goda kampen. För den kristne som är på rätt ställe är detta en uppmuntran att fortsatta leva den kristna livet med styrkt till kropp och själ. För den icke-kristne står erbjudandet fast att få tillhöra Gud, att bli en del av hans armé och familj. Gud är trofast!

 

Två Snyftiga Tummar Upp för Casablanca (1942)!!!
//Jönsson & Svensson 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar


Regi: John IrwinManus: Gary M. Devore och Norman WexlerI rollerna: Arnold Schwarzenegger, Kathryn Harrold, Darren McGavin, Sam Wanamaker m.fl. Arnold berättade i en intervju till filmen att han fick chansen att bära moderna och fina kläder. Tidi...


Regi: Willard Huyck. I rollerna: Lea Thompson, Tim Robbins, Jeffery Jones, Ed Gale, m.fl. Howard the Duck är otroligt nog en Marvel-serie. Den här filmen var den allra första Marvel-filmatiseringen. Den är den sista filmen som regissören Willar...


Regi: Rodrigo Cortés Manus: Chris Sparling I rollerna: Ryan Reynolds och resten är endast röstskådisar Trivia: Filmen spelades in i kronologisk ordning under 17 dagar i en studio i Barcelona.   Synops Ryan Reynolds spelar lastbilschauf...


Regi: Mark Forster. Manus: Matthew Michael Carnahan m.fl. & Max Brooks (bokförfattaren)I rollerna: Brad Pitt, Mireille Enos, Daniella Kertesz m.fl.Trivia: Författaren Max Brooks har offentligt sagt att filmen inte har så mycket med boken att göra ...


Regi: Robert Zemeckis
Manus: Robert Zemeckis, Bob Gale I rollerna: Michael J Fox, Lea Thompson, Christopher Lloyd med flera Trivia: Detta är första filmen i en trilogi men Christopher Lloyd (Doc Brown) ville göra en fjärde där de åker till a...

Presentation


Denna blogg drivs av två filmtokiga kristna bröder. Vi skriver om populärkultur och hur det kan relatera till den kristna tron. Främst så är våra inlägg att vi tittar på och talar om film.

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2012 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards