Två Tummar

Direktlänk till inlägg 1 december 2012

Tatt av Kvinnen (2007)

Regi: Petter Naess
Manus: Johan Bogaeus, av en bok av: Erlend Loe

I rollerna: Trond Fausa Aurvåg, Marian Saastad Ottesen, Peter Stormare



Synops

Huvudpersonen lägger märke till att en kvinna som heter Marianne börjar komma till honom oftare och bara pratar. Innan han vet ordet av är de tillsammans och njuter av tvåsamheten. Det går både upp och ner och vi får följa dem - i Norge och utomlands. Snart visar det sig dock att allt inte är så fantastiskt som det verkade i början. Relationen till Marianne visar bli allt annat än vad den först verkade.


Skådespeleri

Skådespelarna finner sig utmärkt väl i filmens absurda tempo och resonemang. Det är en sann njutning att se huvudpersonen, som vi aldrig får veta namnet på, dras med i Mariannes impulsiva beslut och tankegångar. De två huvudskådespelarna gör sina vitt skilda roller bra och samspelet dem emellan får filmen att lyfta. Hans komlicerade känslor blir dock värre när han träffar en härlig kvinna i Paris. När Marianne senare bedrar honom så spelar skådespelaren ut ilska och frustration på ett mycket bra sätt.  Med ditt menar vi att vi som tittar själva tar del av samma känslor. Skådespelaren lyckas förmedla en känslomässig bergochdalbana på ett sätt som gör att man känner igen sig. Bra jobbat Trond. Peter Stormares biroll förtjänar att nämnas. Han sköter sig bra, även om det märks att han talar norska på ett svenskt vis, så kallad svorsk.


Regi

Manuset har ett snabbt tempo som ibland går i över i att vara surrealistiskt. Det är däremot ingen nackdel, tvärtom! Det lyckas fånga de känslor av att vara fast i ett begränsande förhållande, befrielsen i att komma ur det och den befriande kärleken. Petter Naess som regissören heter vågar göra okonventionell norsk film och det behöver vi mer av i Sverige. Bort med det tunga allvaret, in med surrealistisk humor!


Produktion

Sceneriet är enkelt och effektivt. Vi bjuds på en mängd olika kameravinklar. En del symbolik också när det gäller rekvisita, bakgrunder, kläder och liknande. Det fungerar väldigt bra. Vi lär känna huvudpersonen bäst, och dennes frustration med att förstå och relatera till Marianne, som är en oerhört komplicerad individ. 


Budskap

Kärlek till Marianne verkar till en början underbar och upplyftande men visar sig vara fängslande och begränsande. Kärleken till den nya kvinnan huvudpersonen träffar i Paris blir däremot befriande och bejakande. Det blir ett förhållande där han blir det han verkligen är. Den befriande kärleken upprättar alltså. En lärdom från filmen är alltså att inte allt för snabbt välja att bli huvudlöst förälskad. Det som först verkar gott kanske inte är det, allt är inte guld som glimmar. Detta gäller också i allra högsta grad även i det andliga livet. Det finns en kärlek som står över allt annat. En som inte bara är falska löften som tillslut fängslar en. Utan en kärlek som vinner oss till sig. En kärlek som befriar och gör oss till dem som vi verkligen är. 


”Så uppenbarades Guds kärlek till oss: han sände sin enfödde Son till världen för att vi skulle leva genom Honom. Kärleken består inte i att vi har älskat Gud utan i att han har älskat oss och sänt sin Son till försoning för våra synder. Mina älskade, om Gud älskade oss så högt, är också vi skyldiga att älska varandra.” 1 Joh 4:9-11


Nu börjar vi närma oss jul då vi firar detta att Gud blev människa i Jesus Kristus. Därför kommer vi här på Två Tummar ta oss filmer som på ett eller annat sätt kan knytas an till temat upprättelse. Denna film visar oss en glimt av hur upprättande kärlek ser ut. Hur mycket större är då inte Guds kärlek?

 

Två Tummar Upp för Tatt av Kvinnen!!!
//Jönsson & Svensson

 
 
Craxyknas

Craxyknas

2 december 2012 17:07

Hm. Den här förstod jag ingenting alls utav. Jag förstod inte vad den handlade om. Jag förstod inte vad det var ni tyckte var så bra med den. Och vad är grejen med att trailern visar typ tre olika kvinnor som är ute efter huvudpersonen men ni nämner bara en i er rescension? Jag tappade bort mig här känner jag.

http://craxyknas.blogg.se

 
Ingen bild

Två Tummar genom Clas

2 december 2012 20:32

Tack Sofie för din kommentar. Ja, vårt inlägg var kanske lite väl internt för den som sett filmen. Det är åtgärdat nu.

Trailern var sen inte den bästa. Den slängde in scener med bikaraktärer som gav intrycket av att det var tre kvinnor ute efter huvudpersonen. Det är nu förtydligat att det i huvudsak rör sig om två.

Kram!

 
Craxyknas

Craxyknas

2 december 2012 22:52

Vad glad jag blev över er redigering. Inte enbart för att jag förstår filmen så mycket bättre nu, utan framför allt för att det visar på hur stort allvar ni tar era läsare. Sådant blir man glad av som läsare. Vad fint av er, verkligen! Tack för det! Kram :)

http://craxyknas.blogg.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar


Regi: John IrwinManus: Gary M. Devore och Norman WexlerI rollerna: Arnold Schwarzenegger, Kathryn Harrold, Darren McGavin, Sam Wanamaker m.fl. Arnold berättade i en intervju till filmen att han fick chansen att bära moderna och fina kläder. Tidi...


Regi: Willard Huyck. I rollerna: Lea Thompson, Tim Robbins, Jeffery Jones, Ed Gale, m.fl. Howard the Duck är otroligt nog en Marvel-serie. Den här filmen var den allra första Marvel-filmatiseringen. Den är den sista filmen som regissören Willar...


Regi: Rodrigo Cortés Manus: Chris Sparling I rollerna: Ryan Reynolds och resten är endast röstskådisar Trivia: Filmen spelades in i kronologisk ordning under 17 dagar i en studio i Barcelona.   Synops Ryan Reynolds spelar lastbilschauf...


Regi: Mark Forster. Manus: Matthew Michael Carnahan m.fl. & Max Brooks (bokförfattaren)I rollerna: Brad Pitt, Mireille Enos, Daniella Kertesz m.fl.Trivia: Författaren Max Brooks har offentligt sagt att filmen inte har så mycket med boken att göra ...


Regi: Robert Zemeckis
Manus: Robert Zemeckis, Bob Gale I rollerna: Michael J Fox, Lea Thompson, Christopher Lloyd med flera Trivia: Detta är första filmen i en trilogi men Christopher Lloyd (Doc Brown) ville göra en fjärde där de åker till a...

Presentation


Denna blogg drivs av två filmtokiga kristna bröder. Vi skriver om populärkultur och hur det kan relatera till den kristna tron. Främst så är våra inlägg att vi tittar på och talar om film.

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards