Två Tummar

Direktlänk till inlägg 17 november 2012

Birdemic - shock and terror (2010)

Av Clas & Kristian Jönsson & Svensson - 17 november 2012 18:00


Regi och manus: James Nguyen
I rollerna: Alan Bagh, Whitney Moore, Tippy Hedren m fl. Ett flertal namn i förtexterna är påhittade för att få filmen att se mer proffsig ut än vad den är. Ändå tog denna film fyra år att göra. 


Synops

En dag träffar den framgångsrike försäljaren Rod en klasskompis från high school, den vrålläckra modellen Nathalie. De börjar lära känna varann och Rod det går bra för både Rod och Nathalie i deras respektive karriärer. Men så plötsligt inträffar en fågelinfluensa som gör fåglarna (eller mest örnarna) helt galna och de börjar attackera människor. Rod och Nathalie ger sig ut på en roadtrip för att undkomma de bevingade bestarna, och de stöter på ett och annat miljövänligt budskap och massor av dåligt animerade fåglar som inte låter som örnar. 

 

Skådespeleri

Ack! Den som vore så blind att han inte såg detta kassa hantverk! Den som jag tycker gör sämst ifrån sig, förutom alla, är Alan Bagh som spelar Rod. Han känns som en träplanka när han viljelöst och utan inlevelse rapar upp sina repliker. Ett exempel är när Nathalie kommer ut ur badrummet endast iförd underkläderna och frågar vad han tycker. Helt utan inlivelse eller någon slags känsla så säger han:


"You look fine."


Detta är faktiskt den enda filmen då vi behövt ta till en skämskudde och det var just vid detta tillfälle. 


Regi

Skådespelarna ska dock inte klandras för dåliga repliker, även om de levereras med oehört låg klass. De dåliga replikerna har ett smärtsamt komiskt värde.


"Look, there is dead people over there, let's look for survivors."


Mycket känns random och allmänt ur sin plats. Det mest störande är det uppenbara klimatbudskapet. Vi har inget problem med klimatbudskap i sig men när det klistras in konstant visar det hur bristfällig kompetens personen som skrivit manuset har. Regin håller mycket dålig standard om den nu ens finns i denna film.


Produktion

Argh!!!! Först av allt! Ljudet! Utrustningen som de har använt är amatörmässig. Ibland dränks repliker av bakgrundsljud som t.ex trafik eller vågor. Oftast klipps bakgrunsljudet bort precis när nån ska säga något. Detta ger ett hackigt intryck. Även kamerarbetet är amatörmässigt. Soljlus gör stundtals att man inte ser något. Vi är inga experter på detta men en grundläggande aspekt av att hantera en kamera är att lära sig hantera motljus. Det finns flera scener där skådespelaren befinner sig mitt i bilden, med blicken riktad rakt fram, och det är ett stort misstag när det gäller bildkomposition, så mycket vet vi.


Scenografin är vedervärdig. När de försöker filma en scen när karaktärerna undersöker en bil vid en övergiven väg så åker det förbi bilar helat tiden i bakgrunden. De ska vi som tittare uppenbarligen bortse ifrån. 


Sen kommer vi lägre än botten. Fågeleffekterna är plågsamma att tänka på. Det är animationer som är hämtade från Quake II eller något annat dataspel från slutet av 90-talet. Fåglarna är inte detaljerade och verkar förlamade överallt utom i fötterna och vingspetsarna. De rör sig på ett klumpigt sätt och dör ibland genom att helt enkelt krocka med dörrar och bilar. De ser inklippta ut ovanpå filmrullen och vid flera tilfällen rör de sig samtidigt som att kameran flyttas. Detta tar nog priset som de sämsta effekterna hittills på Två Tummar. Den slår även The Room i vedervärdighet, eftersom de ändå försökte göra en seriös film där (heja Tommy Wiseau, det går nog bättre nästa gång!)

 

Budskap

Vad har vi här? Den globala uppvärmningen gör så att fåglarnas flyttmönster blir rubbat. Detta leder i sin tur att de angriper människor. Det går inte att undvika att filmen har ett klimatbudskap. En obekväm sanning lyfts fram som en bra film av en av karaktärerna. Givetvis en replik leverarad helt random och allmänt kasst. Kort sagt så är det som filmen vill ha sagt att den globala uppvärmningen är dålig. Vi borde ta hand om vår planet.


Enligt Bibeln får människan ett uppdrag efter att hon har blivit skapad:


"Gud välsignade dem och sade till dem: Var fruktsamma och föröka er och uppfyll jorden! Lägg den under er och råd över fiskarna i havet, över fåglarna under himlen och över alla djur som rör sig på jorden!" 1 Mos 1:28


Nu kanske vissa reagerar med att denna vers är en legitimering av att skövla jorden. Fast det är ett missförstånd som säger mer om vår attityd till härskande och auktoriteter. När Bibeln talar om ledarskap så är det aldrig tal om förtryckande diktatur. Ledarskap är förenat med tjänande. Detta är viktigt att ha med sig när man läser versen ovan. Vi är satta som Guds viceregenter i Hans skapelse. Det krävs nog ingen teologiexamen för att förstå att det innebär ett ansvarstagande. I en bibelkommentar som heter Believer's Bible Commentary kommenterar författaren denna vers:


"God gave man a mandate to subdue creation and have dominion over it - to use it but not abuse it. The modern crises in the earth's environment are due to man's greed, selfishness, and carelessness." - William MacDonald


Nu kan man givetvis ha olika åsikter om hur mycket vi påverkar klimatet och vad som är långsiktigt bäst för skapelsen. Vi tänker inte gå in på några sådana diskussioner utan vi nöjer oss med att konstatera att vi har fått en fantastisk skapelse att förvalta och borde göra ett mycket bättre jobb vad gäller det.

  

Två tummar ner för Birdemic  - shock and terror (2010). 

// Jönsson & Svensson

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar


Regi: John IrwinManus: Gary M. Devore och Norman WexlerI rollerna: Arnold Schwarzenegger, Kathryn Harrold, Darren McGavin, Sam Wanamaker m.fl. Arnold berättade i en intervju till filmen att han fick chansen att bära moderna och fina kläder. Tidi...


Regi: Willard Huyck. I rollerna: Lea Thompson, Tim Robbins, Jeffery Jones, Ed Gale, m.fl. Howard the Duck är otroligt nog en Marvel-serie. Den här filmen var den allra första Marvel-filmatiseringen. Den är den sista filmen som regissören Willar...


Regi: Rodrigo Cortés Manus: Chris Sparling I rollerna: Ryan Reynolds och resten är endast röstskådisar Trivia: Filmen spelades in i kronologisk ordning under 17 dagar i en studio i Barcelona.   Synops Ryan Reynolds spelar lastbilschauf...


Regi: Mark Forster. Manus: Matthew Michael Carnahan m.fl. & Max Brooks (bokförfattaren)I rollerna: Brad Pitt, Mireille Enos, Daniella Kertesz m.fl.Trivia: Författaren Max Brooks har offentligt sagt att filmen inte har så mycket med boken att göra ...


Regi: Robert Zemeckis
Manus: Robert Zemeckis, Bob Gale I rollerna: Michael J Fox, Lea Thompson, Christopher Lloyd med flera Trivia: Detta är första filmen i en trilogi men Christopher Lloyd (Doc Brown) ville göra en fjärde där de åker till a...

Presentation


Denna blogg drivs av två filmtokiga kristna bröder. Vi skriver om populärkultur och hur det kan relatera till den kristna tron. Främst så är våra inlägg att vi tittar på och talar om film.

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2012 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards