Två Tummar

Direktlänk till inlägg 3 september 2012

The Room (2003)

Regi: Tommy Wiseau. Producent: Tommy Wiseau. Manus: Tommy Wiseau. I rollerna: Tommy Wiseau, Juliette Danielle, Greg Sostero.

Den här filmen sägs ha finansierats genom att regissören importerade och sålde koreanska läderjackor. The Room sägs vara den sämsta filmen som någonsin har gjorts. Det är också den enda filmen där Kristian har pausat och kommenterat hur dålig en scen var, för att sedan se den igen. Den har fått kultstatus genom att den visas på "midnight screenings", där publiken kastar plastskedar mot filmduken och kastar fotbollar mellan varandra. Oförklarligt? You bet!  


Synops 

Johnny och Lisa  är på ytan det perfekta paret, men bakom kulisserna är de på väg ifrån varandra. Lisa förför Johnnys bästa kompis Mark som till slut villigt går med på det. Detta handlar filmen om. En mängd bifigurer dyker oförklarligt upp här och där. Det tar vi upp lite senare. 


Skådespeleri

Låt oss säga så här: den bästa skådisen är en hund som sitter på en disk i en blomsterbutik. Resten av insatserna är totalt patetiska. Du kommer få bättre skådespel från en plywoodskiva! Maken till slöa skådisar har jag knappast sett. Testa att läsa följande replik med släpig och sömnig röst:


"I did not hit her, I did not! I didn't hit her. Oh, Hi Mark! Whats new with you?"


Grattis du kan nu få en topplacering om en uppföljare någonsin görs.

 

Regi

Manuset är minst sagt märkligt ibland. Praktexemplet är i början. Johnny och Lisa ska ha en passionerad stund tillsammans. Plötsligt dyker grannens tonårsgrabb upp och har kuddkrig med dem. Sen säger han att han tycker om att titta på dem när de bett honom att gå (för deras stund ska bli ännu hetare). Awkward! Låt oss säga ett par ord om dessa sexscener. För det första är de onödigt utdragna men dessutom är skådisarna helt oengagerade i filmen. Scenerna känns krystade och framtvingade, det finns ingen personkemi mellan varken Johnny, Lisa eller Mark. 


Många karaktärer dyker bara upp i ett rum och man vet inte vilka de är eller vad de har att göra i filmen. Det är slarvigt, och det finns så många lösa trådar! Till exempel: blomsterbutiken där Johnny går in, den kommer aldrig tillbaka, och inte heller Johnnys psykologvän Peter. Men scenen som fick Kristian att pausa var när killarna spelade kastade med amerikansk fotboll iförda frack. Varför var de klädda i frack? Vad betydde scenen? Ingen vet.

 

Foto/scenografi

Vi kan verkligen konstarera att filmen utspelar sig i San Francisco, eftersom det vimlar av stadsbilder mellan scenerna. Ofta är dessa ganska onödiga, speciellt då samma bild återkommer flera gånger. Filmen fotograferades samtidigt i 35 mm och high definition video, eftersom Tommy Wiseau blev förvirrad av formaten. Det är dock inget man lägger märke till. Kamerarbetet är faktiskt ganska tråkigt.

 

Budskap (spoilers!!!)

Vad kan vi då få ut av en sån här kalkon? Jo, tre praktiska applikationer och en större allmän fråga. Vi ska gå ifrån gängse praxis och börja i ändan med praktiska applikationer.


Lisa försöker förföra Mark som dock inser hur fel det vore. Han inser att dels vore själva handlingen fel men också att det skulle få långtgående konsekvenser. Han försöker dra sig ur men verkar ändå vilja låta sig förföras. Han stannar kvar för länge i samma rum som henne. Lärdom 1: Fly medan du kan!


Mark trillar alltså dit och har sex med sin bäste väns fästmö. Sedan har han mage att skylle ifrån sig. Han hävdar helt och hållet att det är hennes fel. Sedan börjar han dock släta över och rationalisera vad de gjort. Lärdom 2: Se även din del och ditt ansvar!


Filmen slutar i tragedi. Marks och Johnnys vänskapsrelation slås i spillror. Johnny som upplever att hans liv gått i kras tar sitt liv. Lärdom 3: Det som kan verka så lustfyllt kan få långtgående konsekvenser, alla förlorar.


Det är verkligen fel på alla i denna film! Karaktärerna är fyllda av skitsnack, lögner, dubbelmoral, otrohet, bitterhet och allmän kärlekslöshet. De drar sig inte för att dra ner andra i smutsen för egen vinning. De som borde utgöra kärleksfulla stöd slätar över problem och svårigheter. En av filmens återkommande repliker är just "dont worry about it". Det sägs aldrig uppmuntrande utan alltid överslätande. Alltså en ganska verklig beskrivning av människor. Vad är då motivationen bakom detta? Det är den egna viljan.


"Doesn't everybody look out for number one? Don't I deserve the best?" - Lisa


Det hela handlar helt enkelt om mig, mig, mig. Detta är en av de största lögnerna idag. Följ ditt hjärta och allt blir bra! Vi trycker upp tidningar som heter Egoboost och vi vältrar oss i hur bra vi är. Men Jesus sa:


"Ty inifrån, från människans hjärta, utgår onda tankar, otukt, stöld, mord, äktenskapsbrott, girighet, ondska, svek, lösaktighet, avund, hädelse, högmod och dårskap." - Mark 7:21-22

 

Tro nu inte att vi förordar självförakt. Det är lika illa som självförverkligandet. Där skon klämmer är prefixet själv. Våra hjärtan är vända innåt åt oss själva. Vad finns det då för hopp? Jo detta:

 

"Ty så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son, för att den som tror på honom inte skall gå förlorad utan ha evigt liv." - Joh 3:16

 

Så vi lögnare, bedragare och indirekt mördare har ett hopp. Det är Jesus och endast Jesus.


Två (skrattande) Tummar ner för Tommy Wiseaus The Room (2003) 

//Jönsson & Svensson

 
 
Andreas

Andreas

9 september 2012 11:12

Verkar skit kuligt dålig. Hurkom ni mver filmen? O hur orka ni skriva en så.lång recenssion om den? Förtjäna den det?

http://Www.madeyouthinkdude.blogspot.com

Clas & Kristian Jönsson & Svensson

9 september 2012 21:43

Hej och tack för din kommentar!
Vi såg den faktiskt på Youtube, där någon har lagt upp den i sin helhet. Man kan annars beställa den på filmens hemsida www.theroommovie.com.
Vi gillar helt enkelt att skriva långa recensioner, och det viktigaste, eller det som tenderar att bli längst är avsnittet om budskap. Jag tycker filmen förtjänade det för ju fler som känner till den här ofrivilligt dåliga filmen, desto fler kan glädjas åt den!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar


Regi: John IrwinManus: Gary M. Devore och Norman WexlerI rollerna: Arnold Schwarzenegger, Kathryn Harrold, Darren McGavin, Sam Wanamaker m.fl. Arnold berättade i en intervju till filmen att han fick chansen att bära moderna och fina kläder. Tidi...


Regi: Willard Huyck. I rollerna: Lea Thompson, Tim Robbins, Jeffery Jones, Ed Gale, m.fl. Howard the Duck är otroligt nog en Marvel-serie. Den här filmen var den allra första Marvel-filmatiseringen. Den är den sista filmen som regissören Willar...


Regi: Rodrigo Cortés Manus: Chris Sparling I rollerna: Ryan Reynolds och resten är endast röstskådisar Trivia: Filmen spelades in i kronologisk ordning under 17 dagar i en studio i Barcelona.   Synops Ryan Reynolds spelar lastbilschauf...


Regi: Mark Forster. Manus: Matthew Michael Carnahan m.fl. & Max Brooks (bokförfattaren)I rollerna: Brad Pitt, Mireille Enos, Daniella Kertesz m.fl.Trivia: Författaren Max Brooks har offentligt sagt att filmen inte har så mycket med boken att göra ...


Regi: Robert Zemeckis
Manus: Robert Zemeckis, Bob Gale I rollerna: Michael J Fox, Lea Thompson, Christopher Lloyd med flera Trivia: Detta är första filmen i en trilogi men Christopher Lloyd (Doc Brown) ville göra en fjärde där de åker till a...

Presentation


Denna blogg drivs av två filmtokiga kristna bröder. Vi skriver om populärkultur och hur det kan relatera till den kristna tron. Främst så är våra inlägg att vi tittar på och talar om film.

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards